Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Maagtorsie bij honden is een ernstige en mogelijk dodelijke aandoening. Een maagtorsie begint met een opgezette maag. De zwelling kan worden veroorzaakt door voedsel, vloeistof of gas (geproduceerd door de spijsvertering of ingeslikt door bijvoorbeeld hijgen). De maag zwelt zo ver op dat hij zich omdraait (= torsie).
De symptomen van een maagtorsie bij de hond. Een zeer harde en dikke buik, met name links is de buik hard en gespannen. Naast het kantelen van de maag, zal de maag ook enorm uitzetten. De maag vult zich met veel lucht en vloeistof.
Over het algemeen zien we maagtorsies bij grote hondenrassen met een diepe borstkas, zoals de Duitse Dog, Sint Bernard, Dobermann en Ierse Setter. Daarnaast wordt een maagtorsie ook vaker gezien bij de Basset, hoewel deze qua lichaamsbouw niet in het bovenstaande rijtje past.
De maag van de hond ligt tussen de slokdarm en de dunne darm in. Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as.Hierdoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten.Ook worden de bloedvaten afgekneld.
Het verhelpen van een maagkanteling bij een hond is een ingreep waar de kosten hoog oplopen. Het is dan ook een operatie waarin de handelingen voorzichtig en secuur uitgevoerd moeten worden. De kosten van een maagkanteling bij een hond beginnen dan ook vanaf 949 euro excl.BTW (prijzen 20222).
Waarom is het zo belangrijk dat je een hond rustig houdt na het eten? Vooral bij grotere honden kan dit een maagkanteling veroorzaken. Doordat het eten nog niet goed verwerkt is kan eten in de maag gaan bewegen en zorgen dat de maag een kanteling maakt. Een maagkanteling wil je absoluut voorkomen.
Vermijd inspanning vlak na de maaltijd. Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld.
Buikkrampen: als je hond ongemakkelijk lijkt en regelmatig zijn buik likt, kan dit duiden op buikpijn. Borrelende darmen: het horen van luide geluiden in de buikstreek van je hond kan ook wijzen op buikpijn. Veel winden laten: laat je laat veel scheten, dan kan dit betekenen dat hij buikpijn heeft.
Een maagtorsie is een echt spoedgeval en kan binnen een uur al tot ernstige schade leiden. De toestand van de hond verslechtert snel en de maagwand kan afsterven. Er bestaat een grote kans dat de hond het niet overleeft als u te lang wacht met ingrijpen.
Hond misselijk symptomen
Wanneer een hond misselijk is, komen diverse symptomen veel voor. Dit zijn onder andere veelvuldig smakken, gras eten, likken aan wat dan ook maar, kwijlen en overmatig slikken. Bovendien kan de eetlust achteruit gaan en hoort u misschien geluiden uit de maag en/of de keel (boeren).
Een hond die onrustig heen en weer loopt is meestal het gevolg van stress of angst. In de meeste gevallen als een hond onrustig heen en weer loopt geen teken van een ernstig gezondheidsprobleem – eerder slechts een gedragsreactie op algemene nervositeit of angst. Dit is vergelijkbaar met als mensen gaan ijsberen.
Wanneer de hond braakt maar er komt niets uit de bek, dan noemen we dat loos braken.
Een hond met een probleem in zijn spijsvertering kan gal overgeven. Denk maar aan een (chronische) ontsteking in de darmen, maag- en darmzweren, parasieten of zelfs kanker. Als je hond dus blijft gal overgeven, twijfel niet en breng hem naar je dierenarts. Beter te vroeg dan te laat!
Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.
Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang. Dat speelt voor bij de belasting van de gewrichten.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
Laat je hond lekker spelen na het eten
(Pipan, 2000) Het vermijden van beweging rond het eten is heel lang geadviseerd, maar dit blijkt juist het risico op een maagtorsie te vergroten bij grote rassen (niet in giant rassen).
En wacht tot zeker een uur na de wandeling met zijn eten. Een rustige eetomgeving voorkomt dat je hond te gulzig eet en daardoor teveel lucht inslikt. Deze eetroutines zorgen voor een stabiel metabolisme en een gezonde spijsvertering. Voorzie ook altijd vers water als je hond zijn brokken krijgt.
In ieder geval moet je een aantal porties verdeeld over de dag voeren. Een pup tot vier maanden oud heeft vier maaltijden per dag nodig. Voor een junior pup is drie tot vier maaltijden per dag voldoende. En als je hondje bijna volwassen is, dan is twee tot drie maaltijden per dag genoeg, afhankelijk van het ras.
Het noodfonds is bereikbaar via 088-811 3380.
Een maagkanteling of maagtorsie is een ernstige aandoening waarbij de maag letterlijk gedraaid komt te liggen in de buik. Het komt gelukkig niet zo vaak voor en dan vooral bij de middelgrote tot grote hondenrassen (maar heel soms ook kleinere rassen).
Wat is een maagtorsie? Een maagtorsie is een aandoening die steeds acuut voorkomt, en levensbedreigend is. De maag gaat zodanig gaan opzwellen (maagdilatatie) dat deze om haar eigen as zal kantelen en een draaiing (maagtorsie) veroorzaakt.