Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld. 70-75 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee, terwijl witte thee het beste smaakt bij een temperatuur van 80-85 graden Celsius.
De bittere smaak wordt veroorzaakt door polyfenolen ('tannine'). Aminozuren lossen op bij 60 graden terwijl tannine oplost bij 80 graden. Bij het zetten van groene op lagere temperatuur zorg je ervoor dat de zoete en complexe aroma's niet zal worden overweldigd door de bitter smaken.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden. Zwarte thee: 95-100 graden.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
– Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden. – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld. 70-75 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee, terwijl witte thee het beste smaakt bij een temperatuur van 80-85 graden Celsius.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Wil je het dus goed aanpakken, dan kun je het beste je water koken in een waterkoker om deze vervolgens ná het bereiken van het kookpunt nog eens 5 minuten te laten afkoelen. Dan kom je ongeveer uit op de 70-80 graden Celsius.
Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius. Voor zwarte thee en kruidenthee is dat prima, maar voor groene en witte thee is dat te heet.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Losse thee is duurzamer, omdat het niet verpakt is in een theezakje. De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen.
Doe een theezakje in een glas, giet er kokend water op en laat 2 tot 3 minuten trekken. Het water verkleurt alleen onder in het glas.
Witte thee is gezond
Maar waarom is witte thee nou eigenlijk gezonder? In deze thee zitten namelijk antioxidanten (goed voor celvernieuwing), fluoride (goed voor tanden en botten), vitamine C (vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten) en is cafeïnearm.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
2 gram thee is grofweg 1 theelepel.
Voor witte thee is dit anders, gebruik hiervoor 1 eetlepel dan heb je ook ongeveer 2 gram thee. Zet je jouw thee altijd in een pot van (laten we zeggen) 1 liter? Gebruik dan 5 theelepels thee.