Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
Een kokendwaterkraan levert water van 100 °C. Een bijna-kokendwaterkraan of stomend-heetwaterkraan levert iets koeler water – dit wisselt per fabrikant, maar onze eigen stomend-heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om water tussen de 88 °C en 99 °C te leveren.
Let op kleine luchtbelletjes als het water begint te verhitten. Als je een redelijk nauwkeurig idee wilt hebben van de temperatuur van het water tijdens het opwarmen, let dan op de kleine belletjes die zich op de bodem van de pan vormen. Zeer kleine belletjes geven aan dat het water ongeveer 70 °C is.
Wil je het dus goed aanpakken, dan kun je het beste je water koken in een waterkoker om deze vervolgens ná het bereiken van het kookpunt nog eens 5 minuten te laten afkoelen. Dan kom je ongeveer uit op de 70-80 graden Celsius.
Warm water op 60 graden
Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater en die kan vaak lager. Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden Celsius. Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op Legionella.
Echter, het ontstaan van waterdamp of stoom kost ook wat energie. Als er zoveel ontstaat als er bij het kookpunt gebeurt, is dat evenveel als er ingaat via de onderkant van de pan. Het water wordt dus nooit warmer dan 100 graden Celsius.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld. 70-75 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee, terwijl witte thee het beste smaakt bij een temperatuur van 80-85 graden Celsius.
De bittere smaak wordt veroorzaakt door polyfenolen ('tannine'). Aminozuren lossen op bij 60 graden terwijl tannine oplost bij 80 graden. Bij het zetten van groene op lagere temperatuur zorg je ervoor dat de zoete en complexe aroma's niet zal worden overweldigd door de bitter smaken.
Een waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Dit komt vooral omdat er tijdens het koken op een gasfornuis of een elektrisch fornuis veel warmte verloren gaat. Deze warmte komt weliswaar vrij in de woning, dus je zou de kachel een standje lager kunnen zetten, maar heel efficiënt is het niet.
Ok, je wil dus 1 liter water koken voor je pasta. De waterkoker doet daar ongeveer vier minuten over en dat kost 0,16 kWh, is 0,04 euro. Op het gasfornuis duurt het circa zes minuten en dat kost 0,03 kubieke meter aardgas, is 0,02 euro. Gas is dus goedkoper, maar kost meer tijd (en dat is ook weer geld).
Je moet de kosten van het benodigde gas berekenen, hoeveel kost warm water uit de kraan en hoe groen is het allemaal? Maar uit verschillende bronnen blijkt toch dat een waterkoker het dichtst in de buurt van groen en goedkoop komt.
Meer dan 29 of 30 graden wordt als warm ervaren. Zeker als je dan aardig doorzwemt kun je je warmte niet meer kwijt. Rond de 25 graden wordt als fris ervaren, voor een zwembad. Zo zie je dat een range van zo'n 5 graden al een groot verschil maakt in hoe water aanvoelt.
Doordat je meer waterdeeltjes aanraakt, voelt water kouder. Want de warmte van jouw lichaam (die is warmer dan 20 graden) wordt dan aan heel veel deeltjes afgegeven. Jij koelt dan zelf af omdat je het water opwarmt! En daarom voelt water op 20 graden kouder aan dan lucht.
Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. Als het een nachtje stilstaat in de leidingen kan het opwarmen (in de zomer), of juist erg koud worden (in de winter)! Toch zegt de echte temperatuur niets over de gevoelstemperatuur.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Volgens de National Coffee Association ligt de ideale serveertemperatuur van koffie tussen de 82°C en 85°C. Maar zo heet kunnen we koffie eigenlijk niet drinken, want bij deze temperatuur verbrand je je tong. Je kunt de koffie dan eigenlijk alleen maar slurpen (of nippen).
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden. Zwarte thee: 95-100 graden.
Wanneer je groene thee laat trekken in een te hoge temperatuur, krijgt het een bittere smaak. Hiermee komt de echte smaak niet tot haar recht. Groene thee bereid je met een temperatuur van 70 – 80 graden.
Witte thee, groene thee en fruitthee moet je laten trekken in water van maximum 70 °C. De andere theesoorten, zwarte of gerookte thee bijvoorbeeld, laat je infuseren in water van maximum 90 à 95 °C.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Bovenop de berg. Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!