Pak een emmer heet water en zet deze in je vriezer met de deur dicht. Hierdoor blijft de warmte van het water in de vriezer en ontdooit het ijs sneller. Wacht een half uurtje. Na een half uur zou het meeste van het ijs ontdooid moeten zijn.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Leg een handdoek in het vriesvak en plaats er een kom met heet water bovenop. Plaats daarnaast een badstof handdoek op het laagste niveau van de koelkast of op de vloer voor de koelkast om eventueel dooiwater op te vangen. 4. Sluit de deur van het vriesvak en de deur van de koelkast en wacht 15-20 minuten.
Gebruik een plantenspuit met heet water om het ijs snel te laten smelten. Zet een pannetje kokend water in de vriezer (op een doek, om schade aan de vriezer te voorkomen) en sluit de deur voor een kwartier. Dit proces kun je nog enkele keren herhalen als dat nodig is.
De meeste vriezers schakelt u uit door de stekker uit het stopcontact te halen óf met een uitknop. Deze vindt u vaak bovenop de koelkast of vriezer. Door uw vriezer uit te schakelen, voorkomt u dat water opnieuw bevriest. Haal de vriezer leeg.
Een tweede manier, die vooral goed werkt als je nog niet zoveel ijsvorming hebt, is om een plantenspuit te vullen met heet water. Door het hete water op het ijs te spuiten zal dit heel snel gaan smelten. Ook zijn er enkele don'ts. Wat je bijvoorbeeld nooit moet doen is de vriezer ontdooien met een föhn.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Haal je vriezer leeg en leg de producten in de koelkast om ze koel te houden. Haal de stekker uit het stopcontact, zodat er geen nieuw ijs wordt gevormd. Vang het smeltende ijs op met een emmer of leg een handdoek op de bodem om het vocht op te nemen. Plaats een emmer of kom heet water in de vriezer met de deur dicht.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
2. Je diepvriezer is te leeg of te vol. Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuursschommelingen als gevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Het is belangrijk om uw vriezer te ontdooien. Door het openen van de deur ontstaat ijsvorming aan de wanden en het plafond van de vriezer. Hierdoor heeft u minder opslagruimte. De diepvries werkt door ijsvorming niet optimaal en verbruikt meer energie.
Zorg ervoor dat de koelkast op een koele plek staat zonder radiatoren of boilers en uit het directe zonlicht. Zorg er ook voor dat de luchtcirculatie optimaal is, zodat de condens uit de koelkast kan verdampen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de koelkast en de muur.
Condens of ijs in je koelkast is normaal. Condensatie slaat neer op de achterwand van de koelkast, waar de verdamper zit. Zodra de compressor aanslaat en de verdamper begint te werken, kan deze zo koud worden dat de condensdruppels tijdelijk bevriezen.
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius. Als je de vriezer dus in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, zoals in een onverwarmde garage of schuur, dan komt de vriezer 's winters in de problemen wanneer het kouder wordt dan +10 graden Celsius.
Vooruitdenken als u ijs wilt eten
Dan helpt het om het een half uur voordat u het wilt eten uit de vriezer te halen. Op het aanrecht plaatsen geeft misschien het snelste effect, maar in dit geval ontdooit het zeer ongelijk. Zet de bak daarom bij voorkeur in de koelkast. Dan wordt het ijs gelijkmatig zacht.
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.
Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar. Er zijn ook koelkasten met een No Frost functie.
Hoe vaak moet je je vriezer eigenlijk echt schoonmaken? Het beste is om je vriezer minimaal elke zes maanden te ontdooien en schoon te maken. Heb je gelijk de kans om oude producten weg te gooien en de laatste restjes op te eten.
Koelkast en vriezer
De meeste koelkasten en vriezers kunnen in ieder geval 8 uur zonder stroom. Of u etenswaren moet weggooien na een stroomuitval, hangt af van de temperatuur van de producten en hoelang de storing duurt.
Een no-frost kast hoeft daarentegen officieel niet ontdooid te worden. Toch raden wij aan om dit eens in de 2 jaar toch te doen, al is het maar om de problemen voor te zijn.
Vriezer vervoeren
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten. Laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe vriezer in gebruik nemen.