Vanaf 3 maanden al fietsen met baby Vanaf het moment dat jouw baby goed zelfstandig kan zitten, mag de kleine uk mee voor- of achterop de fiets. Meestal is dat ergens tussen de zes en negen maanden. Met een bakfiets kun je jouw baby met een speciale babyschaal of maxi cosi drager al veel eerder veilig vervoeren.
Wel moet je kind zelfstandig in het kinderzitje van de fiets kunnen zitten en het hoofdje zelf rechtop kunnen houden. Meestal kan een baby van rond de 9 maanden dit. Let wel: maak korte fietsritjes met een baby in een zitje (maximaal 1 uur). Te lang in dezelfde houding is niet goed i.v.m. doorbloeding.
Een fietsstoeltje voorop is geschikt voor kindjes tot 15 kg, dat is ongeveer van 9 tot 12 maanden oud tot ongeveer 3 jaar. Fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kg, dat is ongeveer vanaf 3 tot 5 jaar.
Samen fietsen met je kindje is leuk en handig. Het geeft je een hoop bewegingsvrijheid terug. Je baby mag in een fietsstoeltje mee op de fiets als hij goed zelfstandig kan zitten. Meestal is dit als je kindje zo'n negen maanden oud is.
Een baby op de fiets vervoeren met een draagzak of draagdoek is géén veilige manier. Als je valt, is je baby niet beschermd.
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt. Verder kun je een autostoeltje bevestigen in een fietskar of bakfiets.
U kunt een fietskar prima gebruiken om een baby te vervoeren als u er een geschikte Maxi Cosi in plaatst. Niet iedere Maxi Cosi is daarvoor geschikt. Bij een fietskarren specialist koopt u de Maxi Cosi die perfect past in een fietskar en waarin de baby zeker veilig kan worden vervoerd.
Enkele basisregels. Je vervoert je baby beter nog niet met de fiets, bakfiets of fietskar zolang je baby het hoofdje niet zelfstandig rechtop kan houden (ongeveer vanaf 3 maand).
Bij een zijdelingse botsing zijn kinderen beter beschermd in een zitje achterop of in een fietskar dan in een bakfiets of op een aanhangfietsje. Dat blijkt dinsdag uit een crashtest met verschillende soorten fietsen van Test Aankoop.
Wij zien het vaak dat baby's pas meegaan met de bakfiets na twee of drie maanden. Een babyschaal voor de bakfiets kan vervolgens worden gebruikt tot en met negen maanden maar vaak wel langer.
Loopfietsen vanaf 1 jaar
Loopfietsen met 3 of 4 wielen zijn uitermate geschikt. Voor de stabiliteit is van belang dat de achterwielen verder uit elkaar staan dan de voorwielen. De modellen met 3-wielen zijn om te bouwen naar een 2-wieler.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
Jouw kindje heeft tot nu toe geleerd dat ze in jouw aanwezigheid in slaap valt. Ze heeft nog niet geleerd hoe ze zichzelf in slaap kan krijgen. Daarnaast beschikken baby's ook niet over de mogelijkheid om hun eigen emoties te reguleren en daar hebben ze jouw hulp als ouder nog bij nodig."
Laat uw kindje minstens drie keer per dag even op de buik spelen. In de eerste weken beginnen met een paar minuten en geleidelijk opbouwen naar een uur per dag op de leeftijd van drie maanden. Zorg dat de armpjes naar voren gericht zijn, dan kan hij beter het hoofd optillen en naar beide kanten kijken.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
De eerste maanden
Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Een loopfiets is beter voor peuters dan een driewieler of een fiets met zijwieltjes. Bij een loopfiets wordt het evenwichtsgevoel van de peuter echt geoefend waardoor hij/zij sneller zal leren fietsen. Dat is niet zo bij een fiets met steunwielen waarop vaak scheef gefietst wordt.
Loopfietsen vanaf 1 jaar
Doorgaans is een loopfiets met drie of vier wielen uitermate geschikt. Omdat het bewaren van het evenwicht op deze leeftijd nog lastig is, biedt een loopfiets met drie of vier wielen steun en stevigheid.
Kinderwagen & buggy
De meeste ouders gebruiken de (reis)wieg van de kinderwagen ongeveer totdat hun kindje zes maanden oud is. Daarna kun je de bak verwisselen voor een stoeltje, want jouw baby is klaar met alleen maar op zijn of haar rug liggen en wil de rest van de wereld zien.
Zodra je kind kan gaan zitten, is vervoer in de kinderwagen niet meer veilig. Je kindje zou er dan uit kunnen klimmen.
Ook ligt je baby er veilig en comfortabel in en is het goed beschermd tegen te veel licht en schokken. Vanaf dat je kind zelfstandig kan zitten, vervang je de kinderwagenbak door het stoeltje. Zo krijg je een wandelwagen. Je kindje is dan ongeveer tussen de 6 tot 9 maanden oud.
In een bakfiets kun je 1 tot 4 kinderen tot ongeveer 7 jaar meenemen. Waar moet je op letten bij het kopen en gebruiken van een bakfiets? Lees het in dit artikel. Een bakfiets is geschikt om 1 tot 4 kinderen tot ongeveer 7 jaar mee te vervoeren.
Bakfietsen zijn geschikt voor kinderen van 1 tot 8 jaar. Er passen wel vier kinderen in, plus bagage! Er past dus meer in dan in een fietskar. Het is handig dat je kinderen vooraan zitten, zo ben je geruster en kun je met hen babbelen.