Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Alleen harde groenten blancheer je vaak met zout, maar nooit meer dan tien gram per liter water. – Dat heeft als voordeel dat vooral harde groene groenten door de toevoeging van zout mooier groen blijven. Zo breng je de groenten al een beetje op smaak.
Blanc = een bouillon van water, bloem en citroensap waarin o.a. groenten worden gekookt voor het behouden van de kleur; vooral gebruikt voor artisjokken.
Het kookpunt van water
Water kookt in normale omstandigheden bij een temperatuur van precies 100 graden Celsius. Het kookpunt is afhankelijk van de luchtdruk.
Een product zoals vlees, vis, gevogelte of groenten eerst aanbraden en met een kwart vocht (naar smaak bv bouillon, bier,wijn etc) onder het kookpunt met een deksel op de pan garen. Dat is braiseren.
De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Het koken van de kousenband
Zet een volle pan met water op. Voeg hier een snufje zout aan toe en wacht tot het water kookt. Kookt het water eenmaal, voeg dan de kousenband toe aan de pan ruim kokend water. Zet je timer of kookwekker op 15 minuten en wacht tot de kousenband gaar gekookt is.
Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water. Als je de taugé een minuutje blancheert is deze nog altijd knapperig, maar is de kans op ziekmakers veel kleiner.
Blancheren is een thermisch proces dat meestal wordt gebruikt als voorbereiding op een andere bereidingstechniek. Blancheren bestaat uit het gedurende korte perioden bereiden van voedsel in heet water of met stoom, niet om het voedsel te koken, maar als voorbereiding op de volgende stap in het proces.
Je kunt sugar snaps ook in 1 minuut blancheren. Daarna kun je ze verwerken in een salade of in een ovenschotel. In rauwe sugar snaps komt van nature een gifstof voor (lectine) die door koken of blancheren onschadelijk wordt gemaakt. Eet sugar snaps daarom niet rauw.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
Dit kun je doen door de producten kort onder te dompelen in kokend water of in ruim water kort aan de kook te brengen. Blancheren doe je om voedingsmiddelen niet te laten verkleuren, net iets zachter te maken, te kunnen ontvellen en om enzymen en bacteriën onschadelijk te maken.
Maak de paprika schoon en schil de buitenste laag, die moeilijk verteert, af. Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed.
Hoelang je een groente blancheert verschilt per groente. Bladgroenten zoals spinazie blancheer je een paar seconden. Voor stevige groenten zoals peultjes is dit al snel een aantal minuten. Voor specifieke tijden volg je het recept.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren. Drie minuten is voldoende.
Bij sauteren wordt, in zo weinig mogelijk olie of boter, ingrediënten (bv vlees en/of groenten) op hoge temperatuur verhit. Sauteren wordt vaak gedaan als u bv stoofpotjes wilt maken; Het vlees wordt gesauteerd in een koekenpan waardoor het dicht schroeit. Daarna wordt het vlees in bouillon en/of wijn verder gegaard.
Het arroseren van vlees of vis is een garingstechniek en wordt gedaan tijdens het braden in een koekenpan of braadslee. Men schept voortdurend (en in hoog tempo) heet vet (boter of olie) plus het braadvocht over het stukje vlees of vis om het gelijkmatig te laten garen.
braiseren werkw. Verbuigingen: braiseerdeVerbuigingen: gebraiseerd , het eerst aanbraden en vervolgens net onder het kookpunt gaar laten worden van bepaalde voedingsmiddelen, met name vlees, vis en harde groente Voorbeeld: `In rode wijn gebraiseerde va...