De as (meervoud asses) is een munteenheid en een bronzen of koperen munt die in het Romeinse Rijk werd gebruikt en tijdens de Romeinse Republiek en de eerste eeuw van het Romeinse keizerrijk. De oorsprong van het woord as is niet geheel bekend, maar komt waarschijnlijk van Aes Signatum, een "getekende baar" (brons).
Het woord denarius komt van denarius nummus, wat munteenheid van tien betekent, want zijn waarde was aanvankelijk 10 as. Dat kwam overeen met ruim een halve kilo brons (540 g). Aangezien de waarde van brons tot zilver zich in die tijd verhielden als 1:120, woog de denarius 4,5 g.
Ruilen was voordat er geld kwam de enige manier om spullen te kopen en verkopen. Maar de Romeinen ruilden geen spullen, maar betaalden met munten als ze spullen wilden hebben. Dit is Romeins geld, munten en dat werd dus door de Romeinen gebruikt, ook toen die in ons land waren.
Het woord denarius komt van denarius nummus, wat 'munteenheid van tien betekent'. De denarii vertegenwoordigden aanvankelijk dan ook een waarde van tien as.
Geld verdienen
Alles wat zij teveel hadden, probeerden zij middels een veiling te verkopen. Veel Romeinen kochten dingen tweedehands. Mensen leenden vaak geld bij de aristocraten en daar vroegen deze (woeker)rente voor, zelfs als vrienden onderling geld leenden.
Met de Val van het West-Romeinse Rijk bedoelt men de afzetting van de laatste West-Romeinse keizer Romulus Augustulus op 4 september 476 door Odoaker.
Oorspronkelijk bestond het Romeinse leger uit boeren, pas later werd er een beroepsleger gevormd. De reden daarvoor was dat bij afwezigheid van de man de boerderij vaak verliep. De gezinnen trokken vervolgens naar de steden, ze werden proletariërs genoemd.
Een wereldrecord in muntenland, op 8 juni 2021 is de duurste munt ooit geveild! Een Amerikaanse Double Eagle uit 1933 bracht maar liefst 18,8 miljoen dollar op, omgerekend 15,5 miljoen euro.
Waarde. De sestertie was in waarde gelijk aan 1/100 aureus, 1/4 denarius en 2 dupondii of 4 koperen assen. De munt werd gemaakt van messing, een legering van koper en zink, en woog ongeveer 27 gram. In de eerste eeuw bedroeg een laag salaris circa 40 sestertii, en verdiende een legionair 80 sestertii per maand.
De eerste munten stammen, voor zover wij weten, uit 634 voor Christus. De oude muntstukken waren gemaakt (en niet geslagen) van elektrum. Dit is een natuurlijke legering van goud en zilver. Deze oude munten zagen eruit als ovale boontjes waarop een afbeelding gegraveerd stond.
Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
Een sestertie kan dus het equivalent geweest zijn van alles tussen 5 en 50 euro vandaag. Er is trouwens ook een waarde voor verzamelaars. Die is uiteraard afhankelijk van de zeldzaamheid van de uitgifte en de toestand, met extremen van 15 tot 1.000.000 euro.
Ook munten worden in het noorden van het Romeinse rijk veelvuldig in of langs beekdalen gevonden. Uit bestudering van landschappelijke en historische kaarten blijkt dat de munten uit Berlicum bovendien op een locatie lagen waar het beekdal relatief smal is.
De homer (NBV: omer), ook wel kor genoemd, is een oude Joodse inhoudsmaat, welke is vastgesteld op 220 liter, of 220dm3.
Een Galjoen is een grote, Gouden Munt. Het is de meest waardevolle munt, eén Galjoen is zeventien zilveren Sikkels waard of 493 bronzen Knoeten .
In India werden de eerste munten onafhankelijk van andere culturen vervaardigd rond het jaar 500 v. Chr. Het waren onregelmatige plakjes zilver met kleine stempeltjes die planten, dieren en andere figuren voorstellen. Deze Indiase uitvinding bleef in zwang tot ongeveer 100 v.
De Belgische muntjes van 1 cent uit de jaren 1999, 2001 en 2008 zijn ongeveer 50 cent waard. De muntjes van 2 cent uit het jaar 2000 zijn tien keer hun nominale waarde waard en die uit 2008 zijn ook bijna 50 cent waard. Wil je echt een slag slaan, dan moet je op zoek naar muntjes uit kleine landen.
In de westerse wereld werden de eerste munten vervaardigd in het midden van de zevende eeuw v. Chr., in Lydië (Klein-Azië). Het waren druppels elektrum, een natuurlijke legering van goud en zilver, met een afbeelding aan de ene kant en een betekenisloze stempel aan de andere.
Een testudo, schilddak- of schildpadformatie is een Romeinse legerformatie, van legionairs, die zich zo opstelden, dat ieder lid van de formatie volledig beschermd werd met een schild van een andere legionair.
Middellandse Zee leverde economische groei op
Na vele jaren oorlog op zee tegen Macedonische piraten en het machtige Carthago in Noord-Afrika kregen de Romeinen de heerschappij op de Middellandse Zee, die ze Mare Nostrum – Onze Zee – noemden. Daardoor bloeide de handel als nooit tevoren.
In de late republiek werd de cohors, waarvan er zes tot tien waren, de primaire tactische eenheid van het legioen. De cohors bestond uit vijf tot acht centuria, elk geleid door een centurio, geassisteerd door een optio, een soldaat die kon lezen en schrijven.