Voor autobezitters is een autoverzekering verplicht en voor iedereen die in Nederland woont en werkt én ouder is dan 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering of aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
Zorgverzekering voor gemoedsbezwaarden
Dan hoeft u geen zorgverzekering af te sluiten. U betaalt dan in plaats van premie een bedrag aan de Belastingdienst. Meer weten? Kijk dan op de webpagina Gemoedsbezwaarden van het CAK.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een zorgverzekering hebben bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Dat staat in de wet.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering te hebben. Daarmee heeft iedereen toegang tot zorg in het basispakket. Dit is het pakket van verzekerde zorg waar iedereen recht op heeft. In de regelgeving staat welke zorg in het basispakket zit en welke voorwaarden voor deze zorg gelden.
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.
Het aantal wanbetalers dat de zorgpremie niet betaalt, is in de periode 2014-2022 (op 31 december) afgenomen van bijna 326.000 naar 170.541 mensen. Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.
Waarom is een zorgverzekering verplicht? Nederland is een verzorgingsstaat en zorgt daarvoor voor een goede gezondheidszorg voor alle burgers. Iedereen in Nederland heeft dus recht op goede zorg. Daarom moet iedereen een basisverzekering afsluiten en bijdragen door premie te betalen.
Zorgverleners kennen het loket niet en huisartsen en ziekenhuizen weten niet dat dak- en thuislozen recht hebben op een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht, ook als diegene dat niet kan betalen.
Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Zelfs dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Iedereen in Nederland moet een basisverzekering voor zorg afsluiten.
Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.
Vorig jaar werden ruim 58.000 declaraties ingediend onder de Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen.In 2021 waren dat er nog zo'n 43.000 en het jaar daarvoor zo'n 37.000. Ook de hoeveelheid geld die eraan werd uitgegeven groeide, van 43 miljoen euro in 2019 naar 51,4 miljoen in 2022.
Boetes voor onverzekerde auto
Als je na 28 dagen nog geen verzekering hebt, krijg je een herinnering van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Je hebt dan nog even om de verzekering te regelen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete voor het bezitten van een onverzekerde auto. Deze boete is (in 2023) 450 euro.
Voor 2022/2023 zijn er circa 2 miljoen wisselingen van zorgverzekering geweest.
Publieke ziektekostenverzekering Duitsland
Werk je in loondienst en ligt je inkomen onder een bepaalde inkomensgrens, dan moet je verplicht de publieke ziektekostenverzekering afsluiten.
Wat is de goedkoopste zorgverzekering in 2024? De goedkoopste basisverzekering van 2024 is de selecte naturapolis Basis van zorgverzekeraar FBTO. Deze polis kost €131,95 per maand bij een eigen risico van €385.
Met een verzekering koop je die zekerheid bij iemand anders af en dat is niet volgens het woord van God." Het is niet zo dat je als gemoedsbezwaarde er financieel op vooruit gaat. Wie gemoedsbezwaard is, betaalt in plaats van premies voor de volksverzekeringen een vervangende inkomstenbelasting.
Zorgverzekeraars hebben gezamenlijk 9,4 miljard euro aan financiële reserves op de plank liggen. Dat komt neer op ongeveer 550 euro per verzekerde. Zo blijkt uit cijfers van de Monitor Zorgverzekeringen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De grootste zorgverzekeraars zijn momenteel Achmea, VGZ, CZ en Menzis.In 2023 hebben de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland het volgende aantal verzekerden: Achmea leidt de lijst met 4,9 miljoen. Gevolgd door zowel VGZ als CZ met elk 4 miljoen verzekerden.
Meer mensen dan vorig jaar zijn van plan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een onderzoek dat Independer heeft laten uitvoeren.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.