De wetenschappelijke naam Apis mellifera betekent letterlijk bij (apis) die honing draagt (melli-fera). De honingbij behoort tot de familie van de bijen (Apidae), deze familie van vliesvleugelige insecten wordt vertegenwoordigd door ongeveer 20.000 soorten.
Iemand die bijen houdt wordt een imker genoemd.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Een bijenkorf, ook wel bijenkast of kloskorf, is een door de mens vervaardigd onderkomen voor de honingbij.
De bijenkoningin, ook wel de moer genoemd, is waar het om draait in de bijenkast. Zonder koningin sterft het volk uit, want zij zorgt voor de eitjes (het broed).
Imkerpakken en imkeroveralls
Met een imkerpak/-overall ben je als imker heel goed beschermd tegen bijensteken. Een bijenpak trek je namelijk over gewone kleding aan en beschermt je daardoor erg goed. Hoe meer lagen lucht en kleding, hoe minder kans op steken die door het pak heen dringen.
Bij honingbijen worden de meisjesbijen “werkbijen"of werksters”genoemd. De jongensbijen zijn “darren”. Een werkster wordt geboren uit een bevrucht eitje, terwijl een dar uit een onbevrucht eitje wordt geboren.
In de zomer komen de mannelijke bijen tevoorschijn, de darren. Behalve bij de paring, spelen ze een rol bij de temperatuurregeling in de kolonie. Als er niet genoeg stuifmeel in het bijennest aanwezig is worden ze verwijderd.
Wat is een bijenzwerm? In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden.
Een ander woord bijenhouder is imker.
Bijen (Antophila) zijn een groep van insecten die behoren tot de orde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera). Bijen zijn vooral bekend om de honing die de honingbij maakt. Bijen verschillen van de meeste andere (vleesetende) vliesvleugeligen door het dieet van nectar en stuifmeel. Ook de larven leven hiervan.
Imker = Een imker is iemand die zich bezighoudt met de domesticatie van bijen of immen (bijenteelt of apicultuur), voor de bestuiving van planten of de winning van honing en bijenwas. Van de vier soorten honingbijen kunnen slechts de...
Bijen en vegetarische wespen
In Nederland hebben we ongeveer 350 verschillende soorten bijen. Om even een beeld te geven: dit is maar een fractie van de meer dan 20.000 soorten die over de hele wereld te vinden zijn. Al deze soorten hebben 6 poten, 4 vleugels, en hebben nectar en stuifmeel nodig als voedsel.
Honingbijen hebben én een kolonie én een honingvoorraad te verdedigen en kunnen dus wel aanvallen wanneer ze denken dat zij (of hun kolonie) bedreigd worden. Een steek van een honingbij is altijd pijnlijk, en kan ook gevaarlijk zijn voor mensen met een bijenallergie.
De honingbij wordt door imkers gehouden in bijenkasten en is daarom niet echt als een wilde diersoort te beschouwen. De overige bijensoorten beschouwen we wel als 'wilde' bijen, omdat zij niet door de mens verzorgd worden.
Een dar is een mannelijke bij.
Honingbijen zuigen nectar uit bloemkelken. Met de nectar in hun honingzak vliegen ze terug naar de bijenkorf. Daar zuigen werkbijen de nectar op en kauwen erop. Daardoor verandert de suiker die in de nectar zit glucose en fructose.
Bij solitaire bijen heb je alleen vrouwtjes en mannetjes, dus geen koningin. De achteruitgang van vele solitaire soorten komt onder andere door de verarming van onze natuur en de te grote afstanden tussen de plekken met de juiste planten.
Definities die `mannetjesvis` bevatten:
Hommer = 1) Dier 2) Geltharing 3) Homvis 4) Hummer 5) Mannelijk dier 6) Mannelijke vis 7) Mannetjesharing 8) mannetjesvis 9) Milter 10) Verdikking aan het boveneind van een mast 11) Vis 12) Vis (mannelijk) 13) Zeekreeft...
Benaming Een vrouwtjesvarken heet een zeug. Een mannetjesvarken heet een beer. Een jong varken heet een big en in sommige delen van het land een keu. Een gecastreerd mannetjesvarken heet een barg of borg.
De Varroa destructor (Varroamijt) is een parasitaire mijt die de honingbij Apis mellifera aanvalt. De ziekte veroorzaakt door de mijten wordt varroosis genoemd. De Varroa mijt kan zich alleen voortplanten in een honingbijenkolonie.
Bij sterke geurtjes zoals zweten of parfum. Na een bezoek aan paarden, schapen of ander vee. Uitademen richting bijen op de raat. Bevliegen van bepaalde bloemen, koolzaad, mosterd.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.