Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Een cortado is oorspronkelijk een espresso verdund met warme melk. Tegenwoordig is de melk opgeschuimd waardoor je een soort kleine cappuccino krijgt met sterkere koffie (de verhouding is ongeveer een derde espresso en twee derde melk). Voor deze cortado zet je een espresso in een glas van 90 ml.
Zoals de naam al doet vermoeden is een cafe latte, koffie met veel melk (latte betekent melk in het Italiaans, en is dus vergelijkbaar met de Nederlandse koffie verkeerd). Wel wordt er over het algemeen een klein laagje schuim bij geschonken.
Hoewel een ristretto koffie veel gelijkenissen heeft met een espresso, wordt die een tikkeltje anders bereid. Bij een ristretto wordt namelijk minder water gebruikt. Bij een espresso gebruik je 30 ml water, waar een ristretto maar 15 ml nodig heeft.
Une noisette: als dat toch nog te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met een kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren. En soms is de melk al toegevoegd.
Het is vergelijkbaar met een latte macchiato, maar heeft een kleiner volume dan de latte macchiato doordat er minder melk is toegevoegd. De verhouding is één derde melk en twee derde espresso.
De opbouw van een cortado is vergelijkbaar met die van een cappuccino, maar dan met minder opgeschuimde melk. Een cortado zit dus eigenlijk tussen een macchiato en een cappuccino in. Cortado wordt geserveerd in een klein glas.
Door Nieuw Zeelanders wordt geclaimd dat de flat white is ontstaan toen er een mislukte cappuccino werd geserveerd. De melk was onvoldoende geschuimd voor de kenmerkende bolle kop van de cappuccino. Spottend werd het drankje toen de “flat” white genoemd.
De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Flat White, het chique zusje van de latte macchiato; kleiner, sterker én verfijnder. Deze koffievariant bestaat uit een deel sterke espresso, twee delen warme melk en een dun laagje schuim. Het schuim moet superfijn en niet te droog zijn, zodat er een fluweelzachte textuur ontstaat.
In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Sterk met een beetje melkschuim dus. Volgens de Italiaan mag je een cappuccino alleen bij het ontbijt drinken, maar wij doen het stiekem de hele dag door. Een heerlijke shot espresso, vergezeld door één deel melk en één deel melkschuim.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso's. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd. Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso.
Een latte macchiato heeft Italiaanse roots. Latte is Italiaans voor melk en macchiato betekent bevlekt. Bevlekt verwijst naar de vlek die op de drank ontstaat doordat je eerst de opgeschuimde melk in een glas schenkt en hier vervolgens een kopje espresso aan toevoegt.
Deze variant is weer net iets anders dan de latte: namelijk deze koffie maak je door aan een groot glas opgeschuimde melk een klein beetje espresso toe te voegen. Zo ontstaan er drie mooie kleurlagen.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
De meest gebruikelijke manier om in Frankrijk koffie te bestellen, is simpelweg vragen om 'un café'. Maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en dat is meestal een espresso. Je kunt ook zeggen: un café noir, un express, un expresso, un café court of un petit noir – allemaal hetzelfde.
Bestel geen café au lait in een café, deze drinken de Fransen alleen thuis of in een hotel bij het ontbijt. - Un café crème: koffie met melk. Bestaat in twee soorten: petit crème en grand crème. Wil je niet de extra grote en duurdere kop koffie met melk, bestel dan de petit crème.
Een klassieke lungo gepaard met opgeschuimde melk en geraspte chocolade als garnering.