Vuurtoren Lange Jaap | Rijkswaterstaat.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam. Volgens de Nederlandse Vuurtorenvereniging is hij het waard om de status van monument te krijgen.
Het 63 meter hoge bouwwerk is de hoogste vuurtoren van Nederland. Bij helder weer is het licht van de toren op 54 kilometer afstand zichtbaar. Het rode bouwwerk uit 1877 is sinds 1988 een rijksmonument.
De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
De Brandaris op de westhoek van Terschelling is de bekendste én oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument.
Vuurtoren 'Lange Jaap' in Den Helder dreigt in te storten, omgeving afgesloten. In de wanden van de vuurtoren van Den Helder zijn grote scheuren ontstaan. Daardoor bestaat het risico dat de Lange Jaap, zoals de toren in de volksmond heet, kan instorten.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
Vuurtoren Vlieland I De Rode Kabouter is de kleinste vuurtoren in Nederland | NAUPAR.
De vuurtoren van Pharos stond op het eiland Pharos, net buiten de haven van de Egyptische stad Alexandrië aan de Middellandse zee. De toren werd rond het jaar 300 voor onze jaartelling gebouwd en was waarschijnlijk de eerste vuurtoren die ooit werd gebouwd.
In Nederland hebben we meer dan 50 vuurtorens, waarvan er nog 30 actief zijn. Zo staat de oudste vuurtoren op Terschelling, de langste is -hoe kan het ook anders- de Lange Jan bij Den Helder en de kleinste vuurtoren staat op de hoogste duin van Vlieland.
De Brandaris is een vuurtoren op Terschelling, en tevens de oudste vuurtoren van Nederland. De naam is een afleiding van Sint Brandarius, een heilige waarnaar het huidige dorp West-Terschelling in de Middeleeuwen was vernoemd.
De rode vuurtoren op het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog heeft geen officiële naam, maar wordt met Noordertoren aangeduid. Vanuit de toren worden weerberichten verstrekt voor de kustwateren. In 1998 is de toren rood geschilderd.
Over de hele wereld kunnen we genieten van vuurtorens die jaren geleden kapiteins tijdens een storm of bij nacht vertelden waar de kust was. Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
Vanaf het zuiden komend is de vuurtoren van Breskens (Nieuwe Sluis) de eerste die je in Nederland ziet. Hij valt erg op met zijn zwarte en witte banden in een eindeloze ruimte van lucht en water.
De naam vuurtoren komt van het woord vuur. Vuur staat in de scheepsvaartwereld voor licht. Vroeger werd er echt vuur gebruikt om te laten zien waar de toren en het land stond. Later gebruikten ze olielampen en tegenwoordig gebeurt het elektrisch.
Sirius = Sirius, systematische naam alpha Canis Majoris is (na de Zon) de helderste ster aan de hemel. Het is ook een van de dichtstbijstaande sterren. De ster maakt deel uit van het sterrenbeeld Grote Hond en wordt ook wel de Hondsst...
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel. Vanaf de toren, op zo'n 45 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over Texel en de Waddenzee. Onderweg naar boven zijn verschillende presentaties over de geschiedenis van de vuurtoren Eierland te vinden.
Ontdek de Bornrif
De vuurtoren van Ameland, officieus de Bornrif genoemd, werd in 1881 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. Het ontwerp van de vuurtoren was wederom van de hand van Quirinus Harder. De Nederlandse architect ontwierp meerdere vuurtorens, waaronder de Vuurduin van Vlieland en Eierland van Texel.
De vuurtoren van Texel is eigenlijk twee in één. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de toren zo erg beschadigd dat hij bijna niet meer te repareren was. Als oplossing werd er bedacht om een soort 'jas' om de oude vuurtoren heen te bouwen. Dat is nog steeds heel duidelijk te zien.
De Brandaris is het 53,7 meter hoge baken van Terschelling. Het bouwwerk is de oudste vuurtoren van Nederland, en de op drie na hoogste lichttoren van Nederland. Omdat de toren zo hoog is, is het vuurtorenlicht al vanaf 54 kilometer zichtbaar.
Egyptenaren waren de eersten die een vuurtoren bouwden. Beroemd is de Pharos van Alexandrië (280 voor Christus). Hij werd beschouwd als één van de zeven wereldwonderen. Het warende Romeinen die aan de kusten van Noord-Europa de vuurtorens introdu-ceerden.