Pak met één hand het kopje van het konijn, en geef met de andere hand, vanaf de zijkant, achter de snijtanden, op het tongetje iedere maal een klein beetje voer, m.b.v. het spuitje. Geef het konijn voldoende tijd om te kauwen en te slikken, geef dan een volgend 'hapje'.
Hoelang dwangvoeren
Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt.
Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een ziek konijn zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag.
Wat is dwangvoeding? Wanneer uw dier niet eet, zal de dierenarts uw naast medicatie ook dwangvoeding meegeven. Dit is een vezelrijk poeder wat met water aangelengd kan worden tot een vloeibaar papje, wat direct in de bek gegeven kan worden zodat er toch energie en vezels in het maag-darmkanaal terecht komen.
Indien een cavia niet uit zichzelf eet dan moet er door middel van het toedienen van voeding gezorgd worden dat er toch eten in de mond komt en dat de cavia op die manier kan eten. Dit wordt ook dwangvoeren of dwangvoederen genoemd. Er zijn vele redenen om niet te eten, dit wordt ook wel anorexie genoemd.
Als hij zelf niet wil of kan eten, dan is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met dwangvoeren. Hier kunt u zelf dus ook al mee beginnen, zonder verder overleg met een dierenarts. Dwangvoeren gaat het makkelijkst met speciaal konijnen dwangvoer, bijvoorbeeld Critical Care®.
Konijnen zijn stress- gevoelig, dus dient voeding, en zeker voeding met een spuit, kalm en behoedzaam toegediend te worden. Het ideale voedingsschema voor Critical Care® is voeren om de 3 tot 4 uur. Als het voeren een te grote stressfactor is, dan slechts 3 voedingen per dag geven.
Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn. Een algemene richtlijn: voeder je konijn dagelijks 35 à 40 g per kg lichaamsgewicht.
in de darmen zitten veel bacteriën, darmflora genoemd. Deze bacteriën zijn belangrijk voor de vertering. Als er echter een verandering optreedt, kunnen slechte bacteriën de overhand nemen. Het evenwicht wordt verstoord en de bacteriën kunnen gas produceren waardoor een gasbuik ontstaat.
Om het medicijn of voer te geven houdt u met één hand de kop vast. Doe dat zo losjes mogelijk, afhankelijk van in hoeverre het konijn tegenstribbelt. Zorg indien nodig dat u met de duim of wijsvinger van die hand bij de mondhoek van het konijn kan zodat u een lip kunt optillen. In de andere hand neemt u de spuit.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Convalescence Support maak je klaar door een zakje van 50 gram op te lossen in 150 ml lauwwarm water. Je hebt dan als het goed is een papje van ongeveer 200 ml. Zet de kat met zijn of haar rug tegen je aan. Dat kan op een tafel zijn, maar je kunt ook op de grond gaan zitten op je knieën met de kat tussen je benen.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Een buikmassage geven is een goede mogelijkheid om het gas richting de 'uitgang' (de anus) te leiden. Konijnen kunnen namelijk niet braken of boeren, dus moet het gas er via de anus uit. Masseer hierbij voorzichtig en zachtjes met je vingertoppen van de bovenkant van de buik naar de onderkant.
Symptomen van darmproblemen
Een konijn met buikpijn wil niet meer eten. Door o.a. gasontwikkeling in darmen en/of maag heeft het konijn pijn. Het zal zich terugtrekken en stilletjes in een hoekje zitten, of in vreemde houdingen gaan liggen en steeds gaan verliggen vanwege de buikpijn.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Darmen komen stil te liggen als een konijn stopt met eten
Met als gevolg gasvorming, waardoor het konijn buikpijn krijgt en zich niet lekker gaat voelen. De 'gasbuik' die hierdoor wordt veroorzaakt wordt steeds erger en daarmee levensbedreigend. Continu aanbod van hooi en water is dus essentieel voor een konijn.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een konijn geen eetlust heeft. Geen eetlust hebben kan bijvoorbeeld aan de lengte van de tanden of aan mogelijk aanwezige tand- of kaakproblemen liggen. Een konijn heeft ook een zeer gevoelig, zeer uitgebalanceerd maagdarmstelsel.
Ook kan een kat overgeven door stress. Langdurige activering van het stressysteem, ook wel chronische stress bij katten genoemd, kan leiden tot overgeven en diarree. Als je kat deze symptomen vertoont kan het natuurlijk zijn dat je niet gelijk weet wat de oorzaak is. Neem in dat geval contact op met jouw dierenarts.
➔ Sondevoeding kan worden gestopt als 75% van de RER door zelfstandige inname wordt bereikt.