Je hebt namelijk een element van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem. Een plaat gietijzer waarop een laagje aluminium zit, werkt ook prima. Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed.
Wat gebeurt er als ik een niet geschikte pan op een inductiekookplaat neerzet? Als een pan niet magnetisch is of geen platte bodem heeft, dan wordt de pan niet warm. Reden hiervoor is dat de warmte niet voldoende overgebracht kan worden en daardoor de warmte ook niet gelijkmatig kan verdeeld worden.
Wanneer jouw pan opgebouwd is uit keramiek, aluminium, RVS, gietijzer of plaatstaal kun je er vanuit gaan dat jouw pan ovenbestendig is. Wanneer uitdrukkelijk staat dat de pan niet ovenbestendig is, moet je dit uiteraard aannemen.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Pannen geschikt voor de oven
Hiervoor dienen pannen gefabriceerd te zijn van duurzame en hittebestendige materialen zoals gietijzer en plaatstaal. Voordeel van deze materialen is dat ze over goede bakeigenschappen beschikken en zeer lang meegaan mits goed onderhouden.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
De wanden en de bodem van de pan zijn extra dik voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en goede kookresultaten. Twee handgrepen, waardoor de pan makkelijker op te tillen is. Geschikt voor de oven, omdat de pan volledig uit metaal bestaat. Goed om te weten.
Wat is goedkoper, inductie of gas? Het antwoord op deze vraag klinkt misschien wat vreemd: hoewel gas in 2023 een goedkopere energiebron is dan elektriciteit, is koken op inductie uiteindelijk voordeliger dan koken op gas.
Wat is goedkoper? Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.
Pannen van aluminium, teflon en koper zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor een inductie kookplaat.
Kan het glazen deksel van mijn pan in de oven? Ja, het glazen deksel is ovenbestendig tot 220°C. Dompel een heet deksel nooit onder in koud water, door de thermische schok kan het deksel mogelijks barsten.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Kookgerei met anti-aanbaklaag is tot 260 °C veilig te gebruiken in de oven (tot 220 °C indien gebruikt in de oven met een deksel van hittebestendig glas van Le Creuset).
De pannen blijven wel geschikt voor gebruik voor inductie. De kwaliteit van de pan en de bodem blijft behouden, zelfs na vele malen afwassen. HEMA B.V.
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie.
Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Hierdoor kan het voorkomen dat een inductiekookplaat niet aanslaat. Ook zorgt dit ervoor dat de pan niet stabiel op de glaskookplaat staat.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere. Zo is ons advies om naar een inductie kookplaat te kijken welke een krachtige kookzone voor een kookpan met een grotere diameter heeft.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Een 1-fase-inductiekookplaat kun je met een gewone stekker en stopcontact aansluiten op 220 of 230 volt. Voor een inductiekookplaat op 1 fase hebt je dus geen speciale aansluiting of kookgroep nodig in je meterkast.
We gebruiken gas voornamelijk voor de centrale verwarming. Ruim 75% van het totale gasverbruik wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Het verwarmen van water, zoals de douche, neemt 10-20% in van het totale gasverbruik.Koken neemt de overige 5% voor zijn rekening.
Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
FEIT 3 - Inductie koken is makkelijk
Het is niet alleen veiliger, het is ook makkelijker. Je hebt veel meer controle over de bereiding van je eten. Door bijvoorbeeld je kookzone aan te zetten voor 5 minuten op 100 graden kun jij gemakkelijk en nauwkeurig je pannetje water opzetten.
Braadpan – 24cm – zwart
De RVS knop is stijlvol maar zorgt er vooral voor dat je de deksel tijdens het koken met een gerust hart kunt vastpakken zonder je handen te verbranden. Je kunt de braadpan gebruiken op alle warmtebronnen, inclusief inductie. Daarnaast kan deze pan in de oven gezet worden.
Gebruik je pannen liever niet om zuur, gepekeld of vet voedsel voor of na de bereiding in op te slaan. Gebruik je Tefal-pannen enkel op een kookplaat en niet in de oven, tenzij anders vermeld.
Gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen, hierdoor kun je ze ook op de BBQ gebruiken. Als de gietijzeren pan geen houten of kunststof handvat heeft kan hij ook in de oven. Daarnaast zijn ze ook vaak geschikt voor inductie, maar hierbij komt het gewicht om de hoek kijken.