De imposante Sint-Servaasbasiliek is vernoemd naar de patroonheilige van de stad: Sint-Servaas. De kerk is in meerdere fasen gebouwd bovenop zijn graf. Deze kruisbasiliek wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland.
De Sint Janskerk is een monumentaal kerkgebouw gelegen aan het unieke Vrijthof in het prachtige, historische Maastricht. Met zijn ligging in het hart van de stad heeft de kerk een echte A-locatie en is de St. Janskerk ook goed te gebruiken in combinatie met andere activiteiten in Maastricht of Zuid-Limburg.
Maastricht: 2e Hotelstad van Nederland / 2e Toeristenstad van Nederland / 2e Monumentenstad van Nederland: 1661 monumenten, 2 Basilieken en meer dan 50 kerken.
Sint-Servaasbasiliek (Maastricht)
De prachtige Sint-Servaasbasiliek geldt, met het bouwjaar 560, als de oudste kerk van Nederland. De kerk is te vinden op het Vrijthof in Maastricht en vormt een van de meest bekende trekpleisters van Maastricht.
Om de toren te beschermen tegen weersinvloeden werd de kerk in de middeleeuwen rood geverfd.De rode kleur diende als een soort herkenningspunt voor al hun bezittingen. De verf werd gemaakt van mergelstenen die in de mergelgrotten werden gevonden en vermengd waren met ijzeroer.
Theater aan het Vrijthof is deels gevestigd in het Generaalshuis, een stadspaleis uit 1805 aan de noordzijde van het Vrijthof, deels in de daarachter gelegen nieuwbouw uit begin jaren 90. Het theater beschikt over een grote zaal met een capaciteit van 855 stoelen en er is een kleinere zaal met plaats voor 110 mensen.
De huidige kerk stamt uit de 14e en het begin van de 15e eeuw. In 1414 werd de gotische doopkapel toegevoegd. De oorspronkelijke toren stortte op 8 juni 1366 in na een hevige storm. De huidige toren werd na een lang herstel in de tweede helft van de vijftiende eeuw voltooid met de bouw van de hoge lantaarn.
De naam Wyck is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord vicus. De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
De Sint Janskathedraal is de grootste kathedraal van Nederland en naast Kasteel Heeswijk, Het Markiezenhof en de Grote Kerk Breda één van de vier officiële Topmonumenten in Brabant. Aanschouw het middeleeuwse beeld van de Zoete Moeder en de prachtige luchtboogbeelden, die uniek zijn in de wereld.
Hoofdstad van het christendom, Rome, met bijna 1000 kerken, is de stad met de meeste kerken ter wereld.
De basiliek is vernoemd naar Sint Servaas: de 4e-eeuwse Bisschop van Maastricht. Het indrukwekkende bouwwerk, de driebeukige kruisbasiliek, is grotendeels in romaanse stijl gebouwd en opgetrokken uit kolenzandsteen en mergel. Tot op de dag van vandaag is Sintervaos in gebruik.
De meest bezochte kerk van Duitsland en de grootste kerk van Europa is gevestigd in de prachtige stad Keulen. De Cologne Kathedraal heeft een bijzondere geschiedenis en een schitterende architectuur. Een gebouw waarvan de bouw begon in 1248 en pas voltooid werd in 1880, staat in het centrum van Duitsland.
De Sint-Pietersbasiliek in Rome is waarschijnlijk de bekendste en één van de belangrijkste kerken van het Rooms-Katholieke geloof. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het de kerk is van Vaticaanstad, waarvan de paus staatshoofd is.
Een vrijthof is een omheinde plaats, een voorhof van de kerk of een omheinde hof (in middeleeuws Nederlands vrithof). Het is ontstaan uit het oudheidkundige vriten wat begunstigen betekent. Niet te verwarren met een kerkhof (Duits: Friedhof).
De huidige kerk ontstond in drie fasen tussen 1000 en 1150.
Orthodox-gereformeerden vormen een stroming binnen het gereformeerde protestantisme in Nederland. Zij worden in de literatuur onderscheiden van bevindelijk gereformeerden (de eerste groep wordt in de volksmond ook wel aangeduid als de zwartekousenkerken).
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
De oudste nog in gebruik zijnde kerk ter wereld is de kathedraal van Etchmiadzin. Deze wordt ook wel de Kathedraal van de Moeder Gods of Moederkathedraal genoemd. Hij is gebouwd in de periode 301 – 303, direct nadat Armenië het christendom als staatsgodsdienst aannam.
Limburgse plaatsnamen
Limburgse steden en dorpen hebben vaak namen die afwijken van de officiële benaming in het Nederlands. Dat Maastricht Mestreech wordt genoemd door zijn inwoners dat weten de meeste mensen nog wel.
Met het bouwjaar 560, geldt de Sint-Servaasbasiliek als de oudste kerk van Nederland. Deze kerk staat op het Vrijthof in Maastricht en vormt een van de voornaamste bezienswaardigheden van de Limburgse hoofdstad.
grootste (formaat)
- Niet de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad maar een (bijna-)kopie daarvan in de hoofdstad van Ivoorkust is de grootste kerk ter wereld.
DINXPERLO - Het kleinste kerkje van Nederland staat nu op een industrieterrein in Dinxperlo, maar maakte tot de jaren tachtig echt deel uit van het dorp. Het Achterhoekse plaatsje is bekend vanwege de ligging strak aan de Duitse grens.