Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei.
De babykrokodillen moeten zelf voor eten zorgen. Ze eten insecten, vissen en kikkers. Als ze 1 jaar oud zijn moeten ze zelf kunnen overleven, anders worden ze door de andere krokodillen opgegeten. De grote krokodillen moeten dan ook weer voor andere babykrokodillen zorgen.
Een krokodil legt haar eieren in een nest in de zon. Krokodillen laten de eieren uitbroeden door de warmte van de zon. Een krokodillenei doet er 65 dagen over om uit te komen.
Van baby tot volwassene
Hier zal ze ze nog een paar weken tot twee maanden beschermen. Daarna verliest ze interesse en moeten de babies voor zichzelf zorgen. Dit is een belangrijke periode voor de babies, want ze zijn nog steeds klein (zo'n 20cm lang) an zeer kwetsbaar.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Als hij te warm wordt, gaat hij weer het water in om af te koelen. Als een krokodil z'n lichaamstemperatuur niet goed onder controle houdt, kan het eten in hun maag gaan rotten, en hier kunnen ze aan dood gaan. Een krokodil kan enkele weken of maanden zonder voedsel als het aanbod schaars is.
Nog een culinaire tip: krokodilvlees is snel bereid en daardoor uitermate geschikt voor barbecue, grill of rooster. Krokodillen worden speciaal gekweekt voor hun vlees en huid in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Thailand en Australië. De dieren zijn slachtrijp op twee jaar, waardoor het vlees uitzonderlijk mals en sappig is.
Juvenielen (jonge dieren) groeien sneller en vervellen vaker dan oudere dieren. Jongere exemplaren gaan vaak pas eten na de eerste vervelling. Ook de vervelling van volwassen slangen valt vaak samen met veranderingen in het gedrag, zoals het aanbreken van de voortplantingstijd of het afzetten van de eitjes.
Alle krokodillen zien er een beetje hetzelfde uit. Hun ogen, neusgaten en oren zitten boven op hun kop. Zo kunnen ze zien, ruiken en horen tijdens het drijven in het water. Om hun ogen tegen het water te beschermen hebben ze een derde ooglid.
De habitat bestaat uit meren, plassen en watervalmeertjes en ook in brak water of in zee langs de kustwateren van West-Afrika wordt de soort soms aangetroffen.
Een krokodil is vrij aan te schaffen, maar dient goed overwogen te worden. De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving.
Alle dieren kunnen hun tong uitsteken. Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten.
Krokodillen hebben een langere, puntiger snuit; alligators hebben een kortere, meer afgeronde snuit. Als een alligator zijn bek dicht heeft, zie je geen tanden. Als een krokodil daarentegen zijn bek dicht heeft, steken zijn achterste tanden boven zijn bovenlip uit en laat hij een grijns met tanden zien.
Een volwassen krokodilachtige heeft maar weinig vijanden en heeft alleen te duchten van grote roofdieren. Voorbeelden zijn leeuwen en jaguars die zich op het land begevende krokodillen aanvallen en grote wurgslangen zoals de netpython.
krokodil {de}
crocodile {znw.}
Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel. Alle mannelijke nakomelingen tussen deze kruisingen zijn onvruchtbaar.
[m] - [n] ; jong van bepaalde zoogdieren (o.a. beer, leeuw, vos, wolf).
Met zijn bek open ligt de krokodil aan de rand van het water. Niet om te gapen, maar omdat hij het warm heeft. Het dier is koudbloedig. Hij warmt op door de zon, niet door zelf energie te steken in een opwarmbeurt.
Bovendien worden er zelfs stenen gevonden in de maag van een krokodil. De reptielen slikken grote stenen door, die permanent in hun maag blijven zitten. Naar verluid doen krokodillen dit om ballast te krijgen tijdens het zwemmen onder water.
De smaak en de bereiding
Zebra vlees heeft een zoete en subtiele smaak en is enorm mals. Doordat de zebra's op een volledig natuurlijke manier zijn grootgebracht ben je verzekerd van 100% natuurlijk vlees. De kleur van het vlees is donkerrood. Zebravlees is op verschillende manieren te bereiden.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Onderzoekers van de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee ontdekten tot hun verrassing dat krokodillen en alligators, in contrast met hun dikke, gepantserde huid, over zeer gevoelige tastsensoren beschikken.
De zeekrokodil is de gevaarlijkste krokodil die je kunt treffen. Daarmee vergeleken zijn de alligators in Florida echte watjes. Ze zijn verantwoordelijk voor heel wat meer doden dan haaien en kunnen enorm groot worden. Zeekrokodillen zwemmen ontzettend snel en kunnen ook in zoetwater voorkomen.