Hierbij geldt: hoe ruimer het beding, hoe sneller een rechter het matigt of zelfs volledig buiten werking stelt. Qua duur mag het concurrentiebeding in de regel tot een maand of twaalf na het dienstverband van toepassing zijn.
Staat er een concurrentiebeding in uw contract? Dan heeft u afgesproken dat u niet zomaar bij een andere werkgever mag werken als uw contract eindigt. In een concurrentiebeding staat waar u zich aan moet houden als u bij een andere werkgever gaat werken of als u zelf een bedrijf start.
Met een concurrentiebeding zorg je ervoor dat een werknemer niet bij de concurrent gaat werken als hij bij jou stopt. De voorwaarden in zo'n beding mogen echter niet onredelijk zijn en moeten duidelijkheid geven over wat wel en niet mag.
Een werkgever kan er groot belang bij hebben dat bepaalde medewerkers niet bij een (directe) concurrent werkzaam worden. Dit is te voorkomen door het aangaan van een concurrentiebeding. Hierdoor wordt de medewerker echter wel beperkt in zijn mogelijkheden om elders arbeid te verrichten.
U kunt proberen om in overleg met uw werkgever tot overeenstemming te komen over het laten vervallen van uw concurrentiebeding. Als dit niet lukt, kunt u een rechter verzoeken om het beding te vernietigen of te beperken.
Hoe ver een concurrentiebeding strekt, hangt altijd af van de tekst van het beding. Meestal vallen daaronder niet alleen directe concurrenten. Vaak is het ook van toepassing op andere bedrijven in de branche, zoals afnemers en leveranciers van je werkgever.
Toch is een concurrentiebeding niet altijd waterdicht… Bij veel bedrijven wordt in het arbeidscontract een concurrentiebeding opgenomen. Dit beding houdt in dat werknemers een verbod krijgen om na het eindigen van het contract hetzelfde werk te doen bij een andere werkgever.
Kortom: de maximale duur van een concurrentiebeding is in de rechtspraak gesteld op één jaar. Alleen in bijzondere situaties kan een uitzondering op de termijn van één jaar gerechtvaardigd zijn. De werkgever zal dan aan moeten tonen dat deze termijn in haar specifieke situatie niet voldoende is.
Voor boetebedingen die betrekking hebben op andere zaken dan concurrentiebedingen schrijft de wet verder voor dat de boete niet tot “persoonlijk voordeel van de werkgever” mag strekken. Daarnaast stelt de wet het maximale boetebedrag per week op het loon voor een halve dag.
Is een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst nog van deze tijd? Sinds 2015 is een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst alleen nog maar geldig bij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen voorzien van een schriftelijke motivering.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Als je je niet houdt aan het concurrentiebeding, riskeer je een boete. De hoogte van deze boete staat beschreven in je contract. Hoe streng jouw concurrentiebeding is, hangt af van de werkgever.
Inhoud van een concurrentiebeding
U mag zelf bepalen wat in uw concurrentiebeding staat, bijvoorbeeld: voor welke werkzaamheden het concurrentiebeding geldt. voor welke bedrijven uw ex-werknemer niet mag werken. in welke regio uw ex-werknemer niet hetzelfde werk mag doen.
Bij nogal wat werknemers leeft het misverstand dat het concurrentiebeding vervalt bij ontslag. Ten onrechte. Een concurrentiebeding vervalt niet bij ontslag! Het is voor een werknemer daarom zaak met werkgever proberen af te spreken dat een eventueel concurrentiebeding vervalt.
Een relatiebeding dat redelijk geformuleerd is, zorgt ervoor dat de werknemer niet met de (potentiële) klanten van de werkgever aan de haal kan gaan. De werknemer die gebonden is aan zo'n beding kan dus zijn vak nog wel blijven uitoefenen, alleen niet met de relaties van de ex-werkgever.
Sinds 1 januari 2015 kunt u in een arbeidscontract voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding meer afspreken, behalve als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. De wetgever heeft deze regel geïntroduceerd om werknemers te beschermen.
Een concurrentiebeding is alleen geldig als het schriftelijk overeengekomen is en je voor onbepaalde tijd in dienst bent. Soms is een concurrentiebeding in een tijdelijk contract ook toegestaan, maar dan moet er wel sprake zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang.
Wat is een boetebeding precies? Een boetebeding is een strafbepaling voor het overtreden van een overeenkomst. Komt een van de partijen een afspraak uit de overeenkomst niet of niet helemaal na, dan moeten ze een boete betalen. Dat is meestal een geldbedrag.
Een boetebeding is een beding in een contract, waarin staat opgenomen dat een partij een boete verschuldigd is bij niet-nakoming van een contractuele verplichting. Boetebedingen komen in allerlei vormen en maten voor en zijn vaak simpelweg te herkennen aan het woord 'boete'.
Spreekt u een concurrentiebeding af in de arbeidsovereenkomst van uw werknemer, dan moet u hierin ook afspreken hoe lang dit beding geldig is. De gebruikelijke duur van een concurrentiebeding is één à twee jaar. Houdt u een langere termijn aan, dan kan de rechter de maximale duur van het beding beperken.
Om een geldig relatiebeding overeen te kunnen komen moet daarom aan twee voorwaarden zijn voldaan: Het relatiebeding moet worden overeengekomen met iemand die meerderjarig is. Het relatiebeding moet schriftelijk zijn overeengekomen.
Duur van een relatiebeding
Onder uitzonderlijke omstandigheden zou een langer durend concurrentiebeding weer wel geoorloofd zijn. Wat betreft het relatiebeding zegt de wet niets, maar er zijn uitspraken bekend waar de rechter bepaalde dat een relatiebeding niet langer mag duren dan een jaar of twee jaar.
Door een concurrentiebeding kan de werknemer na het einde van het contract tijdens een bepaalde tijd niet bij of voor de concurrent werken. Door een relatiebeding mag de werknemer een bepaalde periode geen contact hebben met relaties.
Een concurrentiebeding is een afspraak die een werkgever schriftelijk in een arbeidsovereenkomst kan vastleggen. Het doel van deze afspraak is te voorkomen dat de werknemer na uitdiensttreding kennis en ervaring gebruikt voor een andere werkgever, of voor een eigen bedrijf.