Skiërs en snowboarders halen op sommige pistes snelheden van meer dan 80 km per uur.
Skiën gaat sneller dan snowboarden
Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h.
Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Schrik niet, het record bij de mannen staat op naam van de Italiaanse Ivan Origone en is 254,958 km/u! De snelste dame op ski's doet hier niet veel aan onder. Valentina Greggio, ook van Italiaanse afkomst, behaalde een snelheid van 247,083 km/u. Deze records werden behaald in het Franse Vars.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Hoewel skiën en snowboarden vaker blessures aan de knie of het bovenlichaam veroorzaken, kan de druk op de onderrug ook rug aandoeningen veroorzaken of verergeren.
Hoe snel kun je leren snowboarden? De meeste snowboarders leren de basis binnen een week, waarna ze de piste of de baan op kunnen, of zelfs off-piste kunnen gaan.
Er kunnen hier snelheden tot 160 km per uur worden behaald. De piste bestaat uit vlakke en steile stukken. Zoals het woord afdaling al zegt, maak je een afdaling van de berg. Er zitten sprongen in het parcours van tot wel 60 meter ver.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
Speedskiën is een professionele sport welke in de jaren 60 door de FIS is erkend. Aan de wedstrijden doen sporters uit zo'n vijftien landen mee. Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
Hoogste snelheid. Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
De blauwe en rode poorten wisselen elkaar af om de 15 à 25-30 meter. Gezien de snelheid (die kan oplopen tot 80 km/u) voert de skiër een zeer dynamische en intense actie uit, tijdens welke hij al zijn capaciteiten op het gebied van evenwicht en kracht tentoon moet spreiden.
Het algemene principe geldt voor alle leeftijden: skiën is makkelijker te leren, maar het is moeilijker om er echt heel goed in te worden. Snowboarden is in het begin moeilijker te leren, maar daarna boek je sneller vooruitgang. Vroeger zag je alle kids altijd op ski's langs je de piste afdalen.
Supersonische snelheden
Indrukwekkende snelheid, van maar liefst 252 kilometer per uur, vorige week geskied in het skigebied van Vars dat bekend staat dankzij hun 'Kilomètre Lancé'. Het moet wel extreem indrukwekkend zijn om zo dicht bij de grond dit soort snelheden te halen.
De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt. Sinds 1987 is er een wereldkampioenschap.
Er worden amper bochten in het parcours getekend, want het gaat echt om jezelf zo snel mogelijk naar beneden storten. Met snelheden tot 125 km/u kan de skiër zich geen foutje veroorloven of hij of zij ligt in de berm.
Slalom en reuzenslalom
De slalomparcours zijn de kortste maar hebben het grootste aantal poorten. De poorten staan ook het dichtst op elkaar. De reuzenslalom vereist een grote precisie, een uitstekend ritmegevoel en aanzienlijke kracht om elke bocht optimaal aan te snijden.
alpineskiën werkw. Verbuigingen: alpineskiedeVerbuigingen: gealpineskied sport waarbij men op ski's een heuvel of berg afdaalt Voorbeeld: `Hij ging in Zwitserland alpineskiën.
De slalom is een soort race in het alpineskiën. Het is een wedstrijd op tijd, waarbij de skiër een door kunstmatige hindernissen (poorten / palen) verzwaard parcours moet afleggen. De slalom vereist grote technische skivaardigheid en een goed ontwikkeld reactievermogen.
Het skiën zoals we nu kennen is uitgevonden door Sondre Norheim, uit Telemark in Noorwegen. Voorheen werd er alleen gelanglauft op houten latten en je voeten waren losjes vastgebonden met rubberen touwtjes.
De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.
Er is geen definitief antwoord voor hoeveel lessen je nodig hebt als je voor het eerst leert skiën of snowboarden. Iedereen leert namelijk in een ander tempo. Andere factoren die een rol zullen spelen, zijn je lichamelijke conditie.
De winter is een mooie tijd om van het buitenleven te genieten en te wintersporten. Een populaire wintersport is snowboarden. Hoewel snowboarden een officiële Olympische sport is, kan iedereen het leren.