Washandjes zijn overigens vooral in Nederland en België in gebruik. De rest van de wereld wast zich liever met sponzen of wasdoeken.
Van het washandje wordt gezegd dat het typisch Nederlands zou zijn, maar het komt ook zeker in Duitsland, België, Zuid-Afrika, Frankrijk, Hongarije, Suriname en Iran voor. In de rest van de wereld worden vooral waslappen gebruikt.
Zo'n 20 procent van de mensen wast zich slechts vier keer per week. Vooral oudere mensen blijken zich niet elke dag te wassen. Het washandje word steeds minder gebruikt. Slechts 29 procent van de ondervraagden gebruikt een washandje.
Laat de cliënt zoveel mogelijk van zijn eigen lichaam wassen. Begin met het wassen van het gezicht en ga verder naar beneden, naar de nek, oksels, romp, enzovoort. Gebruik een zachte masserende beweging met de washandjes. Zorg ervoor dat u zich in huidplooien wast.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Houd de zorgvrager zo veel mogelijk toegedekt (kleding, handdoek) zodat hij niet afkoelt in een ruimte met een aanvaardbare temperatuur of waar geventileerd wordt. Werk vanuit een stabiele stand. Werk recht voor (de handen voor het lichaam) en dicht bij het lichaam (de ellebogen bij de romp).
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Een douche nemen om wakker te worden. Net als koffie hoort het voor heel wat mensen bij het ochtendritueel. Maar elke dag douchen beschadigt de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Die beschermt je tegen slechte bacteriën, virussen en de zon.
Wassen of douchen
Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is meestal niet nodig. Het kan zelfs vervelend zijn voor kinderen met een gevoelige huid.
Zeep droogt je huid uit, om die reden is het niet zo'n goed idee om je gevoelige gezichtshuid met een gewone zeep te wassen. Veel zepen zijn wel een stuk verzorgender dan de zepen vroeger. De pH-waarde van zepen is lager geworden en ligt dichterbij die van onze eigen huid.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Een washandje is gemaakt van badstof waardoor het goed vocht en zeep kan opnemen. Hierdoor houdt de washand het zeepsop goed vast en het zorgt, in vergelijking met het wassen met uw handen, ook voor een lichte scrub van het lichaam. Het gebruik van een washandje zorgt er dan ook voor dat uw lichaam goed schoon wordt.
Verzorgend wassen: 8 Washandjes voor een optimale verzorging op bed. Met 8 washandjes kun je iemand optimaal wassen op bed.
Op die manier koelt de zorgvrager minder snel af dan wanneer het hele bovenlichaam eerst ingezeept en afgespoeld wordt alvorens te drogen. Om tijdsbesparend te werken, wordt het washandje aan voor- en achterzijde gebruikt.
Rol een zorgvrager eerst op de zijde om de rug te wassen. Het is nu ook praktisch om meteen door te gaan met het wassen van de billen. Was voorzichtig met water en zeep en was na met schoon water. Let er op dat de huidplooien droog worden anders kan het gaan smetten.
Natte washandjes waarop dode huidcellen zijn achtergebleven, vormen namelijk een perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Zeker als ze ook nog in een warme, vochtige ruimte hangen.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen. Voel je je toch vuil, was je gezicht, oksels, de zone onder je borsten en geslachtsorganen dan tussendoor met wat water."
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
Je kunt de vagina, piemel en anus het beste schoon houden door regelmatig te wassen met alleen water. Tijdens het douchen kun je met de douchekop je vagina en/of anus schoonspoelen. Zeep gebruiken raden we af. Het is niet goed voor de gevoelige huid bij je geslachtsdeel.
Aan- en uitkleden, eten, drinken, medicijnen innemen, jezelf wassen, naar het toilet gaan.
“Voorheen was je gemiddeld ruim 20 minuten bezig met één patiënt. Nu duurt het wassen ongeveer de helft korter. Vooral voor zeer kwetsbare patiënten, zoals degenen die een ingrijpende operatie achter de rug hebben of ouderen die extra hulp nodig hebben, is dat prettig.