Je kan niet zelf geld uit het bouwdepot opnemen. Als je gebruik wil maken van het bouwdepot, stuur je de factuur naar je hypotheekbank. Ze betalen dan direct de rekening aan bijvoorbeeld de aannemer of elektricien. Je kan sommige kosten ook zelf voorschieten, en de factuur declareren bij de bank.
Betalen uit bouwdepot. Je kunt hier je facturen en/of kassabonnen uploaden en versturen. Wanneer je de factuur niet digitaal hebt, kun je de factuur inscannen of er een foto van maken. Zo heb je je betaling binnen vijf werkdagen geregeld.
Een andere vorm van hypotheekfraude is bouwdepotfraude. Een bouwdepot is bedoeld voor de verbouwing van de woning. Bij bouwdepotfraude wordt het geld uit het depot niet gebruikt voor de verbouwing, maar voor andere doelen. Ook het insturen van valse facturen om zo gelden uit het bouwdepot te krijgen is fraude.
Betaal de rekeningen dan eerst met dit eigen geld en daarna met het geld dat in het depot staat. De betaling van een rekening uit je bouwdepot of duurzaamheidsdepot gaat in 3 stappen. Het doorlopen van deze stappen duurt maximaal 5 werkdagen vanaf het moment dat wij de rekening hebben gekregen.
Ook in je huis zijn er zaken die je mag financieren vanuit je hypotheek bouwdepot. Alleen de dingen die vastzitten aan je huis, kun je uit het bouwdepot betalen. Denk bijvoorbeeld aan wasbakken, baden, kranen, toiletten, tegels, verf, purschuim en een gelijmde houten vloer.
Is je bouwdepot niet volledig gebruikt? Dan kan je tijdens het beëindigen, het geld wat over is zelf verdelen over de leningdelen van je hypotheek.Je hypotheek wordt dan met dat bedrag verlaagd.
Spelregels Belastingdienst
De belastingdienst kan je altijd vragen om te bewijzen waar je het bouwdepot voor gebruikt hebt. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen die te maken hebben met de verbouwing. Wij controleren niet of jouw declaratie voldoet aan de fiscale eisen voor renteaftrek.
Spullen die je bij een verhuizing mee kunt nemen en kosten voor de inboedel mag je niet betalen vanuit je bouwdepot. Denk aan gordijnen en meubels.
Wat kost bijvoorbeeld een bouwdepot van 30.000 EUR? Stel dat jij een extra hypotheek aanvraagt van 30.000 EUR voor verbouwing dan kost je dat netto ongeveer 85 EUR per maand.
Zolang het volledige bedrag nog in het bouwdepot zit betaal je daarom alleen de aflossing op je hypotheek, en per saldo nog geen rente. Zodra er geld uit het bouwdepot wordt gehaald krijg je geen vergoeding meer over dat gedeelte. Je maandlasten stijgen op dat moment doordat de rentevergoeding wegvalt.
In principe hoort het bouwdepot thuis in box 3, bij het vermogen. Toch mag je het bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen waardoor de rente van het bouwdepot aftrekbaar is. Het deel van de lening dat niet wordt aangemerkt als eigenwoningschuld valt dus in box 3.
Je mag alleen kosten declareren die nodig zijn voor de bouw of verbouwing, zoals rekeningen van een aannemer of architect en de kosten voor bouwmaterialen. Spullen die je kunt meenemen als je verhuist, mag je niet declareren. Je meubels, gordijnen of gereedschap mag je dus niet betalen uit het bouwdepot.
De hoogte van een bouwdepot wordt bepaald door de waarde van je woning na de verbouwing. Die waarde wordt door een taxateur vooraf vastgesteld. Je kunt dan maximaal 100% lenen van dit bedrag.
De aanleg van een tuin kan, net als de aanleg van erfafscheiding en nieuwe bestrating, worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald uit het bouwdepot. Dit kan onder de norm 'meerwerk aan de woning'.
Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Bij een bouwdepot mag je alleen kosten declareren voor zogenaamde aard- en nagelvaste zaken. Ofwel als zaken daadwerkelijk “vastzitten” aan de woning. Een vastgelijmde PVC-vloer mag dus bijvoorbeeld wel worden meegefinancierd, maar een klik-PVC vloer niet. Daarnaast mogen vaak ook arbeidsuren worden meegenomen.
Om een verbouwing te financieren vanuit je bouwdepot moet het de kwaliteit van de woning verbeteren en zorgen voor een waardevermeerdering van het huis. Denk aan een uitbouw, serre, dakkapel, nieuwe keuken of aanleg van een tuin. Verbeteringen die vastzitten aan de woning mag je ook financieren vanuit je bouwdepot.
Zonnepanelen financieren vanuit een bouwdepot
Bij het treffen van energiebesparende maatregelen is dat natuurlijk het geval! Uit een bouwdepot mag je maximaal twee jaar lang geld opnemen. Er zijn ook verschillende duurzame leningen die je kunt gebruiken om zonnepanelen te financieren.
Voorbeelden die je wel of niet mag declareren. Goed om te weten: we gaan er vanuit dat het in je hypotheekaanvraag zit. Je mag alleen arbeidsuren van derden declareren, zoals van een architect, loodgieter, glaszetter of elektricien. Uren die je zelf aan je (ver)bouw hebt besteed, vallen hier niet onder.
De factuur(datum) of de datum van de kassabon mag niet ouder dan zes maanden zijn.
Het geld dat in een bouwdepot zit, kun je -afhankelijk van het beleid van de aanbieder- voor maximaal twee jaar gebruiken. Als je dan nog geld over hebt in je bouwdepot wordt dit automatisch gebruikt als aflossing op je hypotheek.
Als er sprake is van overwaarde, kun je de overwaarde op je huis opnemen door je hypotheek te verhogen, een opeethypotheek af te sluiten, je woning te verkopen en terug te huren of je hypotheek over te sluiten. Vervolgens kun je je overwaarde gebruiken voor verbouwen, verduurzamen of andere wensen.
Bouwdepot en rentes
Wanneer je het geld nog niet opneemt dan staat er een flink bedrag op je bouwrekening. Daarover ontvang je rente. Wanneer deze rente net zo hoog is als de rente die je betaald over je hypotheek dan kost het je dus niets.
Ook als u op dit moment aan het bouwen of verbouwen bent, kunt u een btw-voordeel behalen. Het is dan wel zaak de btw bij bouwen uiterlijk bij de ingebruikname van de woning in aftrek te brengen.