Powerbanks worden door fabrikanten vaak zo gemaakt dat ze onder de 100 Wh (wattuur) blijven. Daardoor kan je ze meenemen in je handbagage. Hebben je accu's een capaciteit tussen de 100 en 160 Wh, dan moet je dit melden bij het inchecken.
Volgens de IATA richtlijnen zijn powerbanks met een capaciteit onder 100 Wh (vermenigvuldig Ah x Volt om Whg te krijgen) toegestaan. Losse batterijen mag je zo veel als je wil meenemen in je handbagage maar niet in het ruim. Ook mag u tussen de 100 en 160 Wh meenemen maar ben je beperkt tot een aantal van 2 batterijen.
De belangrijkste regel is dat een powerbank in het vliegtuig alleen in de handbagage geplaatst mag worden en nooit in de ruimbagage. De reden hiervoor is simpel: er is een kans dat een powerbank oververhit raakt, waardoor de kans op brandgevaar toeneemt. In de accu zit de brandbare grondstof lithium.
Dat betekent dat je maximaal 2 powerbanks bij mag hebben van maximaal 160 Wh (32.000 mAh).
Een powerbank in je handbagage
Powerbanks bevatten namelijk lithium. Hoewel het om een kleine hoevelheid gaat, kan er door oververhitting kortsluiting ontstaan en de powerbank in brand vliegen.
Ga jij op vakantie met het vliegtuig en neem je jouw powerbank mee? Je mag je powerbank in het vliegtuig mee nemen als de capaciteit 27.000 mAh of minder is. Doe altijd je powerbank in je handbagage, want powerbanks mogen niet in ruimbagage.
Nooit meer in je ruimbagage doen:
Sieraden en horloges;Camera('s);Elektronische apparaten, waaronder je laptop of iPad;Opladers (dus ook je powerbank niet);
Geen probleem, je mag dit apparaat zowel in je handbagage- als ruimbagagestuk stoppen.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel.Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen. Let op, het is niet toegestaan powerbanks op te laden via de USB-poorten.
Elektronica en batterijen
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen in uw ruimbagage, als de apparaten volledig uitgeschakeld zijn. Als u een apparaat met een lithiumbatterij tot 160 Wh wilt meenemen, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan.
Stekkers en opladers (voor bijvoorbeeld mobiele telefoons of tablets) mogen ook gewoon mee in de hand- of ruimbagage.
Hoe hoger het aantal mAh, hoe meer energie de powerbank kan leveren en hoe vaker je je apparaten kunt opladen voordat de powerbank zelf opgeladen moet worden. Wij adviseren om te kiezen voor een powerbank van minimaal 10.000 mAh. Daar kun je je telefoon meestal twee of drie keer mee opladen.
De afkorting mAh staat voor milliampère per uur en is de eenheid die aangeeft hoe lang (per uur) de powerbank een bepaalde hoeveelheid stroom (mA) kan leveren. Een standaard adapter bij een smartphone heeft een output van 1000 mA. Wanneer u uw smartphone een uur lang oplaadt beschikt uw smartphone over 1000 mAh.
Bijna alle powerbanks zijn geschikt voor je iPhone, maar sommige hebben handige, extra functies. Kies een Apple powerbank met snelladen en laad je toestel 2 keer zo snel op. Een MagSafe powerbank klik je magnetisch vast op je iPhone.
Met de Twelve South AirFly Pro kun je AirPods of een draadloze Beats-koptelefoon gebruiken voor het entertainmentsysteem in een vliegtuig, apparaten in de sportschool of op andere plekken waar je wel een bekabelde aansluiting hebt maar geen Bluetooth-verbinding.
Bluetooth-hoofdtelefoons kunnen worden gebruikt voor entertainment tijdens de vlucht, maar de regels voor het voeren van telefoongesprekken verschillen per luchtvaartmaatschappij. Houd bij het kiezen van een draadloze hoofdtelefoon voor vliegreizen rekening met ruisonderdrukking en batterijduur.
Spontaan ontbranden
Daar komt bij dat weer een heel nieuw risico ontstaat als laptops verplicht in de ruimbagage moeten worden gestopt: brandgevaar. "Lithiumbatterijen, zeker de oudere types, zijn heel gevaarlijk", zegt Van Doesburg tegen RTL Nieuws. "Ze kunnen spontaan ontbranden."
Powerbanks in je handbagage
Een algemene regel voor powerbanks in het vliegtuig is dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage. Maximaal 2 powerbanks, het aantal mAh mag niet hoger zijn.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Het is handig om alle opladers op een plek te bewaren en alleen in de handbagage te stoppen wat je echt onderweg nodig hebt. Dus in ons geval gaat de telefoon oplader in de handbagage en de oplader van de camera en ons sporthorloge in de koffer.
De algemene regel luidt dat het niet is toegestaan meer dan 100 Wh (Watt uren) te vervoeren. Dit komt overeen met 27.000 mAh. Ook ligt er een maximum op 2 powerbanks, die samen niet meer dan 27.000 mAh batterijcapaciteit mogen bedragen.
Een USB aansluiting in je koffer is erg handig, vooral als je veel voor je werk of bedrijf reist, je hebt dan vaak apparatuur bij die je tussendoor gewoon kan opladen. Je ziet bijna geen koffers te koop staan waar de powerbank bij zit, deze moet je echt los kopen en aan een paar voorwaarden voldoen.