Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Pure chocolade is een gezonde traktatie zolang je de porties beperkt. Pure chocolade bevat namelijk veel calorieën en je kunt er snel te veel van eten. Dit kan leiden tot overgewicht en andere problemen met je gezondheid. Als je wilt afvallen, dan kun je 2 tot 3 keer per week een stukje pure chocolade eten.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Je zou het in eerste instantie niet verwachten, maar pure chocolade is op zijn tijd gezond om te eten. Dit eeuwenoude product kan zelfs een aantal gezondheidsvoordelen opleveren, omdat er veel goede voedingsstoffen inzitten, zoals antioxidanten.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers. Scan wel nog even extra op de achterkant naar de rest van de ingrediënten.
De meeste chocolade die wij consumeren is helaas zodanig bewerkt dat ze maar weinig cacao en veel meer suiker en vet bevat. Veel chocolade eten werkt dan ook gezondheidsproblemen in de hand, zoals overgewicht, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes en hartziekten.
Ook heel bijzonder is dat echte chocolade je LDL–cholesterol verlaagt. Pure chocolade met veel cacao, dat wel. Keus genoeg. Denk aan vette vis.
De chocolade producten van Sukrin bevatten geen suiker. Deze chocola is daarom lager in calorieën dan reguliere melkchocolade producten. Je kunt met een suikerarm dieet of als diabetespatiënt gewoon genieten van een chocolade reep. De repen hebben de smaak van chocolade en zijn gezoet met Sukrin en Stevia-extract.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
Maar welke soort chocolade eet je nu het best? Dat we witte chocolade best links laten liggen, staat buiten kijf. Witte chocolade wordt namelijk niet gemaakt van cacaopoeder, wat polyfenolen bevat (beter gekend als de gezonde antioxidanten), maar van cacaovet gemengd met suiker en melkpoeder.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Ze hebben een gunstige en beschermende werking op het cardiovasculaire systeem en de bloeddruk. De consumptie van pure chocolade, en dus van cacao, verbetert de elasticiteit van de bloedvaten, verwijdt de slagaders en verbetert de bloedcirculatie, waardoor de druk in de bloedvaten afneemt.
Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (en indirect) DNA kan beschadigen; Cacao is erg belastend voor de lever.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen. Dit kun je uitsluiten met gepaste maatregelen, zoals meer bewegen of andere voedingsmiddelen en/of dranken beperken.
Chocolade eten
Kun je hierna niet slapen? Dat is niet zo gek. De suikers in die heerlijke chocola houden je namelijk wakker.Dat doet ook het stofje theobromine, dat je hartslag verhoogt en de kans op slapeloosheid verhoogt.
Het cacaogehalte
Chocolade moet minimaal een cacaogehalte van 54% hebben, om “puur” te mogen heten. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit en Europese kwaliteitsstandaarden. Een hoger cacaopercentage mag echter ook. Hoe meer cacao een reep bevat, des te puurder hij is.