Een voorschot ziet altijd op een deelbetaling van het aankoopbedrag. Het voorschotbedrag kan tussen de 1% en 99% van het aankoopbedrag liggen, maar mag bij een consumenten(ver)koop maximaal 50% bedragen. De uitzondering hierop is dat de consument instemt met betaling vooraf. Dit is bij de meeste webwinkels het geval.
"Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar excessieve bedragen van 50 % en meer zijn af te raden."
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
De wet zegt niets over de vraag of u als consument wettelijk verplicht bent om een voorschot te betalen. Dit betekent dat de onderneming u als consument in principe niet kan verplichten tot het betalen van een voorschot.
Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.
Redelijke termijn. Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
Is aanbetalen verplicht? Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden.
Een voorschot ziet altijd op een deelbetaling van het aankoopbedrag. Het voorschotbedrag kan tussen de 1% en 99% van het aankoopbedrag liggen, maar mag bij een consumenten(ver)koop maximaal 50% bedragen. De uitzondering hierop is dat de consument instemt met betaling vooraf. Dit is bij de meeste webwinkels het geval.
Je voorschotfactuur wordt altijd geschat op basis van je laatse verbruik en op de energieprijzen van dat ogenblik. Maar als de energieprijzen stijgen, zoals dit momenteel het geval is, kan je voorschot onvoldoende zijn. Waardoor je op het einde van het jaar bij je jaarafrekening extra moet betalen.
Bij het compromis mag een voorschot van maximaal 5 procent van de totale kostprijs gevraagd worden. De rest van de betalingen moet in schijven gebeuren, en die mogen nooit de prijs van de al uitgevoerde werken overstijgen. Notarissen raden het betalen van een voorschot ook aan.
Over het algemeen vragen aannemers in de bouw of bij verbouwingen een voorschot van 30% op het totale bedrag van de bouwwerf bij aanvaarding van de overeenkomst.
Laat je een volledige dakrenovatie uitvoeren, dan kan het zijn dat de dakwerker een initiële aanbetaling vraagt van 5% en een tweede aanbetaling wanneer de materialen worden afgeleverd. De rest wordt dan verrekent op de eindfactuur.
Soms stijgen de prijzen van energie sneller dan uw energieleverancier gedacht had. Dan kan uw leverancier het termijnbedrag tussendoor verhogen. U gaat dan per maand meer betalen. Bent u het niet eens met de verhoging?
Normaal gezien stellen we je pas een nieuw voorschotbedrag voor bij de jaarafrekening. Die krijg je pas in de komende maanden, na je jaarlijkse meteropname. Maar om onaangename verrassingen te vermijden op je jaarafrekening, raden we je aan om je voorschotbedrag nu toch al aan te passen.
Het voorschot is een gemiddelde van uw energieverbruik
Uw voorschot op de energierekening is uw geschatte energieverbruik in een jaar, gedeeld door twaalf. U betaalt dus elke maand hetzelfde bedrag.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
Voorschotten hebben een aantal voordelen: Deze liquiditeiten worden betaald op het moment van de bestelling en helpen op die manier om uw eigen facturen te betalen: goederen aankopen, lopende vaste kosten enz.
Het is voldoende dat het voorschot dat u toekent ongeveer overeenkomt met het nettoloon voor de eerste helft van de maand. Het is anderzijds niet genoeg om een klein, symbolisch bedrag toe te kennen. Het bedrag moet nl. wel bij benadering overeenstemmen met de helft van het maandloon.
Voor de aanbetaling bij producten heeft de wetgever wél regels opgesteld. De wet bepaalt dat je niet kan worden verplicht meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen. Soms bevatten de algemene voorwaarden ook regels over aanbetalen. Als hierin staat dat je meer dan 50% moet aanbetalen, kun je dit weigeren.
Wettelijk mag de verkoper niet meer dan 50 procent van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen. Er mag meer gevraagd worden, zelfs het hele aankoopbedrag, maar alleen als koper en verkoper dit samen overeenkomen. De handtekening van de koper is daarbij vereist.
10. Hoeveel moet ik aanbetalen? Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project.
Antwoord. We raden u aan om via een aangetekend schrijven dit voorschot terug te vragen. Verduidelijk in dit schrijven waarom u dit voorschot terug wilt en wijs hem op de fouten die er toen gebeurd zijn. Als dit schrijven niets uithaalt, neemt u best een advocaat onder de arm.
Vooruitbetaling is het verschuldigde (geld) overhandigen of overboeken voordat de tegenpartij zijn verbintenis is nagekomen. We spreken van vooruitbetaling tot op het moment waarop de koper de feitelijke macht krijgt.
In het algemeen rekeningenstelsel worden vooruitbetalingen dan ook in bijzondere rekeningen geboekt en in de balans afzonderlijk vermeld. Voor gedane vooruitbetalingen op materiële vaste activa en voorraden is dit aan actiefzijde, voor ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen is dit aan passiefzijde.