Als bezoeker hoef je niet van top tot teen bedekt te zijn, maar de basisregels zijn om je schouders, knieen en borst te bedekken. Aangezien Marrakesh een grote stad is lopen er veel toeristen rond die zich niet houden aan deze basisregels.
Rekening houden met de andere cultuur toont een mate van respect. Het is daarom, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Vooral blote schouders en een laag decolleté zijn wat minder passend. Je hoeft dus niet van top tot teen bedekt te zijn, maar van je schouders tot aan je knieën is netjes.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
Linnen rokken en linnen jurken zijn de beste om te dragen in Marrakesh en Marokko tijdens de zomermaanden wanneer het erg warm wordt.Lichte, zwierige jumpsuits zijn ook geweldig. Marrakesh en Marokko zijn redelijk betaalbaar, dus neem een chique jurk of rok mee als je gezellig uit eten wilt.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders.
Vele kledingstukken zijn gemoderniseerd, maar de Marokkaanse babouche is weer helemaal in. Maar wat zijn het? Het zijn Marokkaanse sloffen. Kenmerkend voor deze schoenen is dat deze net iets moderner zijn dan muiltjes, maar veel comfortabeler zitten dan gewone slippers.
In het noorden van Marokko en in toeristische steden als Marrakesh en Fez is het gebruikelijker om in euro's te betalen dan in andere delen van het land, maar vraag het altijd eerst. ð Houd er rekening mee dat je niet in de lokale valuta betaalt en dat je te maken kunt krijgen met een ongunstige wisselkoers.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
De munteenheid van Marokko is de Dirham (DH). 1 DH is ongeveer 11 eurocent; voor het gemak rekent u 1 op 10. Dat is ook de koers die op straat gehanteerd wordt als je direct met euro's betaalt. Op veel plekken kan dit, zeker bij wat grotere aankopen (souvenirs).
De ons bekende platte stekker met twee pinnen (type C) en ronde stekker met twee pinnen en aardingsclipjes (type E/F) kun je in Marokkaanse stopcontacten steken. Je hebt dus geen reisstekker of wereldstekker nodig.
Pinnen en creditcard
Op de luchthavens en in de steden is er de mogelijkheid om te pinnen. Marrakech is hier een voorbeeld van. In de grotere hotels en winkels en zelfs in sommige souks kun je steeds vaker terecht met creditcard.
In cafés, hotels, bistro's en restaurants wordt een fooi van rond de tien procent verwacht. Ook is het gebruikelijk om chauffeurs en begeleiders na een rondreis een fooi te geven. Vergeet ook niet je wandelgids (zowel in de stad als in de bergen). Reken op ongeveer 50 dirham per dagdeel.
Over het algemeen wordt Marrakech beschouwd als een veilige stad voor toeristen, ook voor vrouwen. Toch is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral 's nachts of in rustigere gebieden.
Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). In Marokko komt hondsdolheid (rabiës) voor.
Kleding, kleden, producten van Marokkaans leer, tajines en ander aardewerk, sieraden en stenen, kruiden, dadels, nougat en natuurlijk stickers, magneten en dergelijke prullaria komen allemaal eindeloos voorbij.
Hoeveel geld kan ik vanuit Nederland naar Marokko verzenden? U kunt tot €5.000 naar Marokko overmaken voor contant geld afhalen of rechtstreeks naar een bankrekening.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta.
In Marokko kun je bijna overal gewoon pinnen. Banken hebben moderne automaten. Het kan echter wel voor komen dat een automaat leeg is (vooral in het weekend) en in afgelegen gebieden vind je geen automaten. Zorg er daarom altijd voor dat je cash bij je hebt en dat je voor het weekend pint.
In Marokko zijn twee soorten toiletten: de westerse en de hurktoiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet op gemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Taal en algemene woordenschat
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko. Je zal betoverd worden door het Arabisch.
Over het algemeen moet je bij Marrakech Menara minstens twee uur voor de vertrektijd aanwezig zijn bij een continentale vlucht en drie uur bij een intercontinentale vlucht.
Bij uw aankomst op de luchthaven Marrakech-Menara, op 3 kilometer van de stad, heeft u twee keuzes om het centrum te bereiken: ALSA stadsnetwerk shuttles, bus nr.19 rijdt tussen 6 en 21 uur, voor een prijs van 30 dirham (passage elke 30 minuten ongeveer).