De drukste dag op Schiphol zal maandag 25 juli 2022 zijn. De weken erna zal het met name op de vrijdag heel druk worden.
Beste dag om te vliegen
Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer. De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag.
De dinsdag. Zeker op dinsdagavonden vlieg je erg rustig. Ook in Rotterdam en in Eindhoven gaat het vaak mis met de drukte op woensdagen. En mocht je je vluchttijden nog kunnen kiezen, vlieg dan vooral 's ochtends.
Nachtvluchten zijn alle vluchten die tussen 23.00 uur 's avonds en 07.00 uur 's ochtends plaatsvinden. Vliegtuigen die in deze nachtelijke uren opstijgen of landen op Schiphol kunnen de slaap van omwonenden verstoren en zorgen daarmee voor extra hinder.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
10 piekmomenten per dag verwacht
07:00-09:20 (landen), 09:20-11:00 (starten), 11:00-11:40 (landen), 11:40-13:20 (starten), 13:20-14.00 (landen), 14.00-15:00 (starten), 15:00-16:00 (landen), 16:00-17:40 (starten), 18:20-20:00 (landen) en 20:40-22:00 (starten).
*Ga niet te vroeg naar de luchthaven! Schiphol verbiedt passagiers nu om eerder dan 4 uur voor hun vertrektijd te komen om onnodige drukte bij de security checkpoints te voorkomen. Aankomsthal is op een piek, het is druk. Geen noemenswaardige toename van vertragingen of annuleringen vandaag.
Was u op tijd op het vliegveld, maar miste u uw vlucht door de lange wachtrijen? Dan kunt u door een tijdelijke regeling van Schiphol schadevergoeding krijgen. Bijvoorbeeld voor de kosten van een nieuw ticket of hotelovernachting. U kunt de vergoeding aanvragen tot 30 september 2022.
Kom dan niet eerder dan 4 uur voor je vlucht vertrekt naar de luchthaven. Zo help je ons om de rijen voor de incheckbalies en securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen. Eerder komen heeft geen zin, want dan is je incheckbalie of bagage drop-off nog niet open en sta je onnodig te wachten.
In juli verwacht het vliegveld minimaal 70.000 reizigers per dag die vertrekken naar een ander land. Uit het onderzoek dat onlangs uit werd gevoerd bleek dat 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 9 juli waarschijnlijk de minst drukke dagen zullen zijn met minimaal 60.000 reizigers per dag.
1. Kom op tijd naar Schiphol. We verwelkomen je graag vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt in de vertrekhal. Zo help je om de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Wat de goedkoopste dag is om te boeken is afhankelijk van de bestemming waar je naartoe vliegt. Wereldwijd, dus zonder rekening te houden met de bestemming, is boeken op vrijdag veruit het voordeligst, gevolgd door de woensdag. Zoek je naar een specifieke bestemming, kijk dan ook even naar de boekdagen per contintent.
De grootste kans op een goedkoop ticket heb je door zo'n 4 tot 3 maanden voor vertrek te boeken. Wie pas later zin krijgt er even uit te vliegen doet er goed aan 8 tot 5 weken voor vertrek een vliegticket te boeken, dan komen de 'bodemtarieven' in zicht. De goedkoopste vluchten boek je gemiddeld 8 weken van tevoren.
Wanneer er veel mensen actief zijn op zoeksites, zoals in het weekend, kunnen de prijzen stijgen. Wanneer vliegen? Uit een Brits onderzoek blijkt dat vluchten op dinsdag en woensdag het goedkoopst zijn en op zaterdagen het duurst.
Het is al weken druk op de luchthaven. Voornaamste oorzaken zijn personeelstekorten en het feit dat veel mensen weer op vakantie willen na twee jaren van coronabeperkingen. Dat leidt dagelijks tot lange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.
Bij sommige reizen wordt bijvoorbeeld de terugvlucht automatisch geannuleerd als je de heenvlucht om wat voor reden dan ook hebt gemist. Ook kan het missen van de heenvlucht consequenties hebben voor de geboekte accommodatie en een eventuele transfer. Dit is wel het laatste wat je wilt.
Als je toch je vlucht mist, moet je bewijzen dat je ruim op tijd op de luchthaven aanwezig was en hebt gedaan wat nodig was om je vlucht te kunnen halen, zoals tijdig inchecken en in de rij gaan staan. Bewaar hiervoor bijvoorbeeld je treinkaartje, of maak een foto van het moment van arriveren op de luchthaven.
Schiphol never sleeps
Winkels en horeca hebben ruime openingstijden op Schiphol. De winkels na security zijn van anderhalf tot een uur voor de eerste vlucht geopend. Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is.
De meeste check-in balies zijn vanaf 2 uur tot 40 minuten voor vertrek geopend. Zorg dat je voor sluitingstijd van de balie bent ingecheckt en je bagage hebt afgegeven. Houd ook rekening met reis- en wachttijden op de luchthaven.
Kijkend naar het ergste wat kan gebeuren - namelijk dat een vliegtuig neerstort - dan is de kans zo'n 1 op 11 miljoen dat dit je overkomt. Ter vergelijking: de kans dat je omkomt door een fataal auto-ongeluk is 1 op 6.000.
Het beste antwoord. Er storten ongeveer 100 vliegtuigen per jaar neer. Dat is vergelijkbaar met 1 vliegtuig dat neerstort elke 3 of 4 dagen. Dagelijks worden er echter ongeveer 90.000 tot 100.000 vluchten uitgevoerd.
Dat kunnen er overdag makkelijk 5000 zijn, terwijl dit 's nachts naar 1500 daalt. Een twee grote concentratie is boven europa waar het ook enorm druk is overdag. Laat ons dus aannemen dat er boven europa ook 5000 zijn, en nog eens 5000 ergens anders. Dat kom je dus, door de US-gegevens te extrapoleren op 15000.
Als je online incheckt voor jouw vlucht kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld) of openen vanuit jouw mail wanneer je de boardingpass nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist, kun je meteen doorlopen naar de security check.