Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden. Hij is het oudste kind uit het huwelijk van Beatrix, prinses der Nederlanden, en Claus, prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg.
De souverein vorst werd koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Vervolgens werden zijn zoon Willem (II) en kleinzoon Willem (III) koning en daarna, bij het ontbreken van mannelijke nakomelingen, Wilhelmina, Juliana en Beatrix koningin. Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning.
In de Grondwet staat dat de Koning samen met de ministers de regering vormt. De Koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 30 april 2013 is dit koning Willem-Alexander.
Na de dood van Sophie in 1877 trouwt hij in 1879 met Emma van Waldeck en Pyrmont. Het koppel krijgt 1 dochter, Wilhelmina, die Willem uiteindelijk zal opvolgen op de Nederlandse troon. Tot op heden is Willem III de laatste Nederlandse koning die op de troon sterft.
Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning der Nederlanden.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
Alulim staat in de oudst bekende koningenlijst van Soemer als eerste genoemd. Deze lijst is van voor 2.900 voor Christus. Scorpion I wordt gezien als de eerste koning van Egypte en wordt gedateerd op circa 3.200 voor Christus Bovenstaande koningen zijn praktisch gezien de eerste die ergens genoemd worden.
Willem I, Koning (1772-1843)
Er zijn 43 monarchieën in de wereld. Daarvan is Japan de oudste, en ook Marokko, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen behoren tot de oudste koninkrijken op aarde. Er zijn 43 monarchieën in de wereld.
De minister-president en de overige ministers worden bij koninklijk besluit benoemd en ontslagen.
De Koning heeft stemrecht, maar maakt er geen gebruik van omdat hij onpartijdig is. Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt.
De koning kan buiten het gezag worden geplaatst
Maar wat als de koning nu echt iets heel ergs doet, zoals een moord plegen? Wordt hij dan vervolgd? In het uiterste geval kan in Nederland het staatshoofd buiten het gezag worden geplaatst. Dat noemen we een 'buitenstaatverklaring'.
Hoe word je een Koning? Er is geen specifieke opleiding voor nodig om Koning te worden. Om Koning te kunnen worden, moet je een wettelijke erfgename van de huidige Koning zijn. Bij het aftreden van de Koning wordt de eerste in lijn van troonopvolging benoemd.
Haar moeder werd tot 1898 koningin-regentes in naam van Wilhelmina. Tot nu toe is Wilhelmina het langst regerende Nederlandse staatshoofd. Zij volgde haar vader op omdat diens zonen (Willem, Maurits en Alexander) allen stierven vóór hun vader.
"Als je de monarchie wil afschaffen, moet je alle bepalingen die over de koning gaan uit de grondwet halen. En dat zijn er best veel: ze gaan onder meer over erfopvolging en financiën, maar er staat ook in dat de koning in de regering zit", zegt Bovend'Eert.
Als de Koning geen wettige nakomelingen heeft, gaat de troon op gelijke wijze over op de nakomelingen van zijn ouder of eventueel grootouder. Een voorwaarde is dat deze nakomeling wel tot in de 3e graad verwant is aan de laatste Koning. Als er een opvolger ontbreekt, kan deze benoemd worden bij wet.
Koning is na keizer de hoogste vorstelijke titel. Met deze titel wordt het (mannelijk) staatshoofd van een koninkrijk aangeduid. Het vrouwelijke equivalent heet een koningin.
Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is en dat de ministers verantwoordelijk zijn. Dit wil zeggen dat de ministers verantwoording moeten afleggen aan het parlement over het beleid van de regering. De ministers zijn ook politiek verantwoordelijk voor de uitspraken en het handelen van de Koning.
In eenvoudig Nederlands. De Koning mag het werk van een Koning gaan doen als hij achttien jaar is. Een troonopvolger kan wel Koning worden voordat hij achttien is.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Na tweehonderd jaar republiek en enkele jaren Franse bezetting, heeft Nederland in 1813 voor het eerst een 'eigen' koning: Willem I. Op spectaculaire wijze komt hij met een Engels oorlogsschip aan in Nederland om zijn plek als vorst in te nemen.
Omdat Nederland een koninkrijk is, heeft het een Koningshuis (vaak verkort tot "Huis"). Dat is een ander woord voor geslacht of dynastie, een familie dus, die al heel lang regeert. In dit geval het Huis van Oranje-Nassau.
Het Koninkrijk der Nederlanden ontstaat in de 19e eeuw. De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).