Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Een portie aardbei, vers komt overeen met 125 gram.
Van kleine vruchten zoals bessen of aardbeien heb je natuurlijk meer nodig dan 1 aardbei of 1 bes. Hier is de portiegrootte het formaat van een kommetje van 2 handen. Dit staat gelijk aan ongeveer 80 gram. De calorieën die je hieruit haalt verschillen per soort fruit.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Fruit is goed voor de gezondheid.
Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Een portie vlees zou ter grootte van je handpalm (dus zonder vingers) moeten zijn. Voor groenten kun je per maaltijd de grootte van je vuist aanhouden. Dit staat ongeveer gelijk aan 80 gram.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Te veel suiker
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Voor volwassenen geldt het advies om 200 gram (twee stuks) fruit per dag te eten. Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker.
Voldoende fruit eten vermindert daardoor de kans op hart- en vaatziekten en waarschijnlijk zelfs ook de kans op diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Genoeg redenen dus, om te voldoen aan het advies van 2 stuks fruit (of 200g) per dag.
Uitleg porties: 1 portie vlees of vis of peulvruchten= 100 – 125 gram bereid. 4-5 aardappelen = 200 – 250 gram gekookt (dit komt neer op 4-5 opscheplepels) 250 gram groente = 5 opscheplepels.
Een 'handige' manier om porties te bepalen
Als je niet thuis eet, of geen weegschaal hebt, houd dan de volgende richtlijnen aan: Je vuist is ongeveer even groot als 120 gram gekookte pasta, rijst of groenten. Je duim (van de onderkant tot het topje) is even groot als 30 gram kaas.
Volwassenen hebben zo'n 100 tot 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren per dag nodig. Dat is dan het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen. Vlees verliest bij de bereiding ongeveer een kwart aan gewicht (vocht).
Er zitten 29 kilocalorieën in 1 schaaltje (100 gram) aardbeien. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'aardbeien'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Het blenden van fruit en groente maakt voedingsstoffen kapot, zo klinkt het nogal eens. Vezels en vitaminen zouden onder invloed van warmte en zuurstof beschadigen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.