De gemiddelde grootte van alle melkveebedrijven in Nederland is in 2021 met ruim 59 ha hoger dan in het voorgaande jaar (2020: ruim 58 ha). Met ingang van het jaar 2018 zijn een aantal melkveebedrijven gestopt vanwege de Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij.
De grote boerderijen worden steeds groter. Vooral in de glastuinbouw en in de intensieve veehouderij neemt het aantal grote bedrijven sterk toe. Inmiddels zijn glastuinbouwbedrijven met meer dan 7 hectare glas en varkensbedrijven met meer dan 6000 varkens geen uitzondering meer.
Kidman Co., dat vijf generaties lang in de familie bleef, bestaat naast de 10 miljoen hectare ook uit 's werelds grootste veehouderij (Anna Creek Station in de staat South Australia). De 185 duizend runderen hebben royaal de ruimte - omgerekend nog geen twee koeien per honderd hectare.
Deze kleinste boeren kunnen worden beschouwd als hobbyboeren. Nog eens ongeveer 21 duizend kleine bedrijven halen eveneens nauwelijks een volledig inkomen uit hun landbouwactiviteiten. Het zijn bedrijven met een gemiddelde economische omvang van circa 31 nge.
Binnen coalitiepartijen wordt erop gewezen dat veel boeren staan te trappelen om te stoppen, bijvoorbeeld omdat ze de pensioenleeftijd naderen en geen opvolger hebben. Als je die boeren verleidt zo snel mogelijk hun bedrijf te verkopen, kun je meteen een grote slag slaan met het besparen van stikstof, is de redenering.
Boeren protesteren al een tijd tegen de stikstofplannen van het kabinet, die inhouden dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf. De afgelopen dagen wilden ze laten zien dat zonder hen de supermarktschappen leeg zijn. En dat als hun bedrijven moeten verdwijnen, dat effect heeft op iedereen.
Ondanks dat de meeste grote bedrijven zich in het Noorden van het land bevinden, is het onbetwist grootste bedrijf nog steeds van de gebroeders Van Bakel uit Vredepeel. Stond de teller zes jaar geleden nog op 1.300 koeien; inmiddels staan er zo'n 2.250 in de Limburgse stallen.
Het grootste akkerbouwbedrijf zou het Braziliaanse 'El Tejar' zijn, waar bijna 1,1 miljoen hectare soja en maïs verbouwd wordt. Het zijn getallen die ver bij de Nederlandse boer vandaan staan. De arealen van de grootste akkerbouwbedrijven van Nederland komen namelijk niet boven de 2.000 hectare uit.
De totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare, inclusief binnen- en buitenwater. In 2015 werd ongeveer de helft hiervan gebruikt voor de landbouw. Ongeveer een derde was natuur, water of in gebruik voor recreatie.
Het gemiddelde aantal melkkoeien per melkveebedrijf is, op basis van het Bedrijveninformatienet, tussen 2000 en 2021 toegenomen van 57 tot ruim 108 stuks. Uit de CBS landbouwtelling blijkt dat er in 2021 per saldo 414 melkveebedrijven zijn gestopt (3%).
In de zomer is de boer druk met het maaien van het gras, omdat ze een wintervoorraad aan moeten leggen. In de winter bestaat het werk vooral uit onderhoud van onder andere de stal. Om vier uur krijgen de koeien weer te eten en worden de koeien nog een keer gemolken.
Een boerderij of hoeve of hofstede is de woning annex bedrijfsruimte van een agrarisch bedrijf. Vaak wordt met een boerderij ook het complete bedrijf van een boer bedoeld, inclusief woonhuis, erf, weiland, bouwland, stallen en schuren.
Inmiddels zijn er bijna 10 duizend boerenbedrijven met meer dan 50 hectare landbouwgrond. De schaalvergroting in de landbouw is nog in volle gang. Een landbouwbedrijf heeft in 2003 een gemiddelde economische omvang van ongeveer 85 nge. In 1990 was dit 50 nge.
In 2016 hadden de Nederlandse land- tuinbouwbedrijven gezamenlijk 1,04 miljoen hectare cultuurgrond in eigendom. Ruim een derde van de bedrijven (38 procent) had niet meer dan 5 hectare in bezit, 3 procent bezat meer dan 75 hectare cultuurgrond. In 2010 was dat nog 2,0 procent.
Om de schade aan het milieu te beperken mag landbouwgrond namelijk niet te intensief door vee worden gebruikt. Het aantal koeien moet daarom in verhouding staan tot de beschikbare grond van een bedrijf. Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden.
Oudste boeren in Utrecht
De gemiddelde boer in Nederland is 54,86 jaar oud. In de provincie Utrecht zijn boeren gemiddeld het oudste (56,0 jaar). De jongste boeren wonen in Friesland. Daar ligt de gemiddelde leeftijd op 53,86 jaar.
Een boer of boerin is iemand die leeft van de landbouw of veeteelt. Een boer die zich alleen maar bezighoudt met veeteelt wordt een veehouder genoemd; een akkerbouwer of agrariër is een boer die zich uitsluitend bezighoudt met het verbouwen van gewassen, maar een tuinder of kweker wordt in de regel geen boer genoemd.
Boer is een beroepsnaam voor iemand die als zelfstandige werkzaam is in de landbouw, de veeteelt of in een aanpalende activiteit zoals de fruitteelt of de tuinbouw: de eigenaar of pachter van een boerderij dus. Maar boer is méér dan een beroepsnaam.
Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven. Verwacht wordt dat de prijs van melkkoeien en vaarzen nog wel even op dit hele hoge niveau blijft. Melkveehouders die de dieren nu te duur vinden, kunnen beter even een paar maanden wachten.
De familie Van Bakel runt in Vredepeel (LB) met 2.250 koeien het met afstand grootste melkveebedrijf van Nederland.
Ook distributiecentra van supermarkten werden met tractoren geblokkeerd, net als het Mediapark in Hilversum. De boeren zijn boos omdat het kabinet eist dat door het hele land de uitstoot van stikstof moet dalen: dat betekent dat veel boerenbedrijven zullen moeten krimpen of sluiten.
Van de ruim 30.000 boerderijen met vee die Nederland volgens het RIVM telt, zullen er volgens berekeningen van het ministerie van Financiën 11.200 verdwijnen. Nog eens 17.600 veehouderijen zullen moeten inkrimpen.
De boerenprotesten tegen stikstofbeleid zijn een reeks protestacties van verschillende groepen Nederlandse boeren tegen overheidsplannen om de veehouderij in te perken om de stikstofcrisis op te lossen. De eerste protestactie op 1 oktober 2019 werd georganiseerd door Agractie en de Farmers Defence Force.