De doodshoofdvlinder is een nachtvlinder van de familie pijlstaarten (sphingidae). De naam is afgeleid van de op een schedel lijkende vlek op het borststuk. De vlinder is verder te herkennen aan het relatief grote en dikke lichaam en de klauwtjes aan de poten. Hij bereikt een lichaamslengte van zeven centimeter.
De doodshoofdvlinder leeft als rups van planten maar eenmaal volwassen eet hij vooral zoetigheden zoals nectar en honing, en dringt daarvoor de nesten van bijen binnen. De vlinder wordt echter niet zelden door de bijen doodgestoken en uit het nest gewerkt.
De meeste insecten die geluid maken doen dat door vleugels of poten tegen elkaar te wrijven (zoals krekels). Maar wetenschappers hebben nu het antwoord gevonden: een tweedelig, accordeonachtig systeem in de monddelen van de vlinder dat heel snel beweegt zorgt voor het geluid.
De manier waarop pijlstaarten het geluid produceren, is al bijna net zo bijzonder als het feit dat ze het doen. Ze gebruiken hiervoor namelijk hun geslachtsdelen. Het ultrasone geluid ontstaat als zij stevige schubben rond hun geslachtsdelen tegen hun achterwerk wrijven.
Het borststuk, ook wel thorax genoemd, bestaat uit drie segmenten. Aan elk segment zit een paar borstpoten. Deze poten worden soms 'echte' poten genoemd, omdat dit de poten zijn die later de zes poten van de vlinder vormen.
De vleugels van een vlinder zijn namelijk bedekt met schubben. Deze zijn zó klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn; als men de vleugel van een vlinder aanraakt, blijft er een soort poeder achter op de vinger. Als de schubben beschadigen, komen ze niet meer terug (niet aanraken dus!).
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Motten worden vooral aangetrokken tot rustige en donkere plekjes waar ze rustig hun eitjes kunnen leggen. Textielmotten houden er bijvoorbeeld van om in de kledingkast of op zolder tussen opgeborgen kleding te gaan zitten en de vrucht- en meelmot verkiezen de voorraadkast.
Ze zijn donkergrijze, bijna zwarte driehoekjes; ze lijken op vliegjes maar het zouden ook vlindertjes kunnen zijn. Ze zijn een millimeter of vier lang, en even breed. Ze bijten niet, ze steken niet, en ze laten zich ook niet wegjagen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen.
Een vlinder is een teken van een verloren ziel
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Dat is niet zo gek omdat de vlinder dan een symbool is voor de menselijke ziel die zich heeft losgemaakt van het dode stoffelijke lichaam en haar weg vervolgt in het hiernamaals. Het schijnt opvallend vaak voor te komen dat familieleden of vrienden van iemand die net is overleden een vlinder zien.
De antwoorden op de volgende vragen vormen een goede basis om in elk geval vast te stellen tot welke familie een rups hoort: Lijkt de rups op een takje? Hoeveel paar buikpoten heeft de rups? Heeft de rups haren en is de beharing lang of kort?
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Was alle kleding – Om alle larven en motten die in uw huis blijven hangen te verwijderen, doet u al uw kleding door de was op hoog temperatuur, indien mogelijk op 60 graden. Deze hoge temperatuur zullen alle motten en larven doden. Bevriezen van de besmette stof – Sommige stoffen kunnen gewoon niet worden gewassen.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord. Leg een vel wit papier onderin je kast. Liggen er tunnelvormige spinsels en korrels op? Dan weet je dat mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.
Motten leggen eitjes in kleding of levensmiddelen, afhankelijk van de soort. De larven vreten vervolgens het textiel of het voedsel aan. Het zijn dus niet de motjes zelf, maar hun kinderen die zorgen voor eventuele schade in je woning of bedrijf.
Vooral lang opgeborgen textiel of ongewassen kledingstukken zijn aantrekkelijk voor motten. bij opgezette dieren of in vilten isolatiemateriaal. in de voorraadkast, bijvoorbeeld bij meelproducten, granen of peulvruchten. in vogelnesten op het dak.
Om deze sensoren goed te laten werken, voorziet het lichaam ze actief van insectenbloed en zuurstof. Dit gebeurt via een klein extra 'hart' in de vleugel. Dit pompt het bloed door de vleugel heen, zodat het goed verdeeld wordt. Delen die belangrijk zijn, krijgen zo genoeg bloed.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Het lijkt er op dat ze gewoon met hun roltong zouten van de huid opnemen. Er zijn uit Zuid Amerika wel nachtvlinders bekend die bloed drinken, maar deze hebben een stevige korte roltong, waarmee ze ook wondjes kunnen maken.