Maar sinds 2022 zijn er ook veel besmettingen in de zomer. Bij pluimvee én bij wilde vogels. Vogelgriep is nu het hele jaar door aanwezig in Nederland.
Ophokplicht voor pluimveebedrijven
In bijvoorbeeld een afgesloten schuur of loods. Dit geldt voor de bedrijven die vogels houden en daaraan verdienen. Zoals bedrijven die pluimvee houden voor vlees en eieren. Sinds 14 november 2023 geldt na vaststelling van vogelgriep weer landelijk een ophok- en afschermplicht.
Het vogelgriepvirus komt nog steeds voor bij wilde vogels over de hele wereld, ook in Nederland. Omdat wilde vogels pluimvee kunnen besmetten, zegt het ministerie de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Het risico dat het vogelgriepvirus via pluimvee mensen besmet is in Nederland nog steeds klein.
zwelling en blauwkleuring van kam, lellen en poten. oogontstekingen. zenuwverschijnselen, zoals draaien met de kop, kreupel lopen, de vleugels laag houden en niet meer kunnen vliegen. ademhalingsproblemen.
Wanneer jij dus kippen in de tuin hebt voor je plezier, dien je je niet te houden aan de ophokplicht, maar aan de afschermplicht. Het antwoord op de vraag ”hebben hobbykippen ook ophokplicht?” is dus nee.
De ophok- en afschermplicht was sinds 5 oktober 2022 van kracht. Niet eerder is het nodig geweest dit zo lang in stand te houden en niet eerder circuleerde het virus zo heftig en uitgebreid in wilde vogelpopulaties. Om die reden blijft het ministerie van LNV de situatie nauwlettend in de gaten houden.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
De vogel kan het virus ook via gastheren verspreiden." Bredenbeek wijst daarbij als voorbeeld op het koolmeesje dat hij stevig in zijn hand geklemd heeft. "Het vogelvirus kan via de uitwerpselen van watervogels overgebracht worden op de andere vogels die er zelf niet aan dood gaan, maar het wel verder verspreiden."
Het virus wordt inactief bij verhitting, en het eten van het vlees en de eieren is ongevaarlijk. Heeft u hier vragen over? Neem contact op met de NVWA.
Vooral risico's bij pluimvee, watervogels en loopvogels
Wilde vogels kunnen ook besmet worden met vogelgriep, maar vertonen dan niet altijd verschijnselen van vogelgriep. Op die manier kan het virus zich verspreiden onder wilde vogels en een bron van besmetting vormen voor gehouden vogels.
De ziekte komt voor bij pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en bijna alle (wilde) vogelsoorten, zoals wilde eenden, duiven, ganzen, kokmeeuwen of ooievaars. Roofvogels en roofdieren kunnen ook besmet raken door het eten van vogels die ziek zijn of gestorven zijn door vogelgriep.
Uw hond of kat kan alleen vogelgriep krijgen als het in contact is geweest met een zieke of dode vogel die vogelgriep heeft.
Vogels die vatbaar zijn voor vogelgriep zijn: kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, pauwen, duiven met uitzondering van postduiven, kwartels, fazanten, patrijzen en roofvogels.
Na infectie met hoogpathogene vogelgriep worden vogels snel ziek. Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen.
Wettelijk gezien geldt er geen minimum aantal kippen dat je bij elkaar moet houden. Het zijn wel erg sociale dieren die in groep ('een toom') leven. Ze hebben soortgenoten nodig om hun hiërarchie, de zogenaamde pikorde, in stand te houden. Neem dus het best minimum 3 kippen als je wil starten .
Vogelgriep verspreidt zich momenteel in Zuid-Amerika nadat het werelddeel lang gevrijwaard bleef. Op een klein pluimveebedrijf in Uruguay werd het virus onlangs ook vastgesteld. Op 3 maart werd een besmetting gemeld op een bedrijf met 195 dieren waar de helft al van was overleden.
Ophokplicht voor pluimveebedrijven
Een ophokplicht betekent dat vogels binnen moeten blijven, in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld in een stal, loods of schuur. Commerciële houders van vogels moeten zich aan de ophokplicht houden. De NVWA ziet erop toe dat pluimveehouders dit ook doen.
Symptomen vogelgriep
Bij een infectie van de vogelgriep worden je kippen snel ziek. Meestal binnen 3 dagen al. De eerste klachten zijn: Algehele, duidelijke sloomheid.
Het hangt van ras tot ras af hoeveel eieren een kip legt. Legkiprassen, zoals de leghorn, leggen veel meer eieren dan sierkippen, zoals de Ko-Shamo. Kippen leggen meer eieren als het langer licht is buiten. In de winter is het dus volkomen normaal dat je kippen minder eieren leggen of er zelfs even geen meer leggen.
Het jaar van de merel
De vogelsoort heeft een aantal jaar last gehad van het Usutuvirus, een typische vogelgriep. Het virus is nu grotendeels verdwenen, maar het aantal merels neemt nog steeds af. Biologen vermoeden dat merels te weinig voedsel kunnen vinden.
Kippen, kalkoenen en parelhoenders zijn erg gevoelig voor de ziekte. Voor watervogels zoals eenden, ganzen en zwanen geldt dat wat minder, maar ze zijn in de natuur dikwijls wel dragers van het virus. Bij mezen, mussen, merels, en andere kleine vogels is het virus nooit gevonden.
Een dode vogel hoeft niet meteen te verwijzen naar de dood. Het zou ook het einde van een moeilijke situatie kunnen betekenen. Ook zou een jong of klein vogeltje op de grond kunnen zeggen dat je je teveel zorgen maakt. Een dode duif kan symbool staan voor een positieve verandering in jezelf.
schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen. ui en uienschillen. prei en preibladeren. beschimmeld eten.
Ze scharrelen graag en je zult ze overdag meestal buiten zien. De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Geen probleem: kippen leggen eieren met of zonder haan in de buurt. In een woonwijk wordt kippen houden zónder haan zelfs aanbevolen.