Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Meest voorkomende hagen die je kunt snoeien:
Beukenhaag (Fagus sylvatica)Haagbeuk (Carpinus Betulus)Coniferenhaag (Leylandii, Thuja)Ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium)
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien.
Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Dat kan het best in het najaar, wanneer de plant binnen gezet wordt. Gewoon een flink stuk van de takken afknippen in het oude hout, tot de plek waar het volgende jaar weer de eerste vertakkingen gewenst zijn. Dat geldt ook voor de oleanders op stam, waarbij uiteraard alleen de kroon gesnoeid wordt.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
Omdat veel bomen en heesters zijn uitgebloeid, heb je in september en oktober meer zicht op hun 'blote' takken. En wat betekent dat? Juist, dat je kan gaan snoeien!
Vlinderstruik snoeien najaar
Snoei deze struik in het najaar niet radicaal terug. De kans is dan groot dat de takken invriezen en een koude winter niet overleven. Het echte snoeiwerk bij een Vlinderstruik gebeurt aan het einde van de winter (maart/april), in het najaar worden alleen de uitgebloeide bloemen weggeknipt.
Het beste is om in het voorjaar (april) of in het najaar (oktober) te snoeien. Dit omdat de plant dan in ruststand is.
Klimop kan je in principe het hele jaar door snoeien maar wij raden af om het in de winter te doen.
Klimop kan snoei erg goed verdragen en zal altijd weer uitlopen. Door regelmatige snoei ontstaat er een dichte 'haag'. Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte.
Wanneer siergrassen snoeien? Alle siergrassen die in de winter boven de grond afsterven, snoei je eind februari of begin maart diep terug. Wacht daar niet te lang mee, anders beschadig je misschien de jonge, groene scheuten die tussen de dorre stengels opkomen. Knip siergrassen liever niet af vóór de winter.
Lavendel (Lavandula angustifolia) snoeit u twee keer per jaar zodat de plant mooi vol en bossig blijft. De plant is geliefd vanwege de rijke bloei, het decoratieve grijsgroene blad en de heerlijke geur.
Tijdens het winterklaar maken van de tuin hebben veel mensen de neiging om de afgestorven planten terug te snoeien. Bij siergrassen doe je dit echter beter niet: de halmen vormen tijdens de winter een extra bescherming tegen vorst en vocht en dienen nog als voedingsopslag.
Nadat de bloei is stilgevallen, kunnen we ons opmaken voor de winter snoei. Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien.