Toch zijn ze niet zo'n super goede broodvervanger. Een rijstwafel bevat namelijk weinig voedingsstoffen en helemaal weinig vezels. Door het eten van een rijstwafel raak je dus minder snel verzadigd. Aangezien een wafeltje maar 30 kilocalorieën bevat, kun je ze wel gerust als tussendoortje eten.
Als je alleen naar calorieën kijkt, zijn rijstwafels een goede keuze. Ze zijn licht en luchtig en leveren daardoor weinig energie. Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën.
Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.
Een belegde rijstwafel is een goede vervanger voor een boterham. Je hoeft niet bang te zijn dat het niet verzadigt, want het gaat erom waarmee je de rijstwafel belegt. Door de avocado en de kipfilet krijg je gezonde vetten en eiwitten binnen die je langer verzadigen dan de snelle koolhydraten uit een boterham.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
Ze worden vaak benoemd als afslank tip omdat ze weinig calorieën bevatten: rijstwafels. Ze zouden daarom perfect in een dieet passen. Maar een knapperige rijstwafel is meer dan alleen een caloriearm tussendoortje. Zo bevatten ze soms flink wat zout en dat is nu weer niet echt goed voor je lichaam.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Dit komt door de calorieën die in het beleg zitten. Door de gezonde vetten, is het niet erg om wat meer van deze calorieën te eten. Daarom eten veel sporters vlak voor het trainen een rijstwafel of cracker met pindakaas. Zo krijg je snel een voldaan gevoel en kun je vol energie beginnen aan de work-out.
Zwaar giftig. Het zwaar giftige arsenicum zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Langdurige blootstelling aan de stof kan leiden tot onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
Rijstwafels zijn een goed voorbeeld van 'Je bent wat je eet'. Deze droge rakkers zijn een perfecte bron van vetvrije koolhydraten en geven je direct veel energie in ruil voor weinig calorieën.
Rijstwafels zijn namelijk koolhydraatarm en passen daardoor perfect binnen een koolhydraatarm dieet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een rijstwafel nagenoeg géén vezels bevat. Nadat je één of twee rijstwafels gegeten hebt, krijg je dus al snel weer flinke honger.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Wasa Vezelrijk (328 kcal), Wasa Volkoren (330 kcal) en Leksand Original blauw (350 kcal) zijn de 3 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Leev Bio knapperbröd volkoren lijnzaad sesam (490 kcal) en AH Knäckebröd pompoenpit-sesam (431 kcal).
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief om snel af te vallen [2,3]. Uit onderzoek blijkt dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten [4]. Daarnaast is koolhydraatarm eten effectief tegen ongewenst buikvet en een vette lever [5,6].
Beschuit bevat meer vet dan brood: goed. Hoewel brood een calorierijk is, is beschuit een calorieënbom. Beschuit wordt namelijk twee keer gebakken om knapperig te worden. Hierdoor kan beschuit toxische elementen krijgen.