De zeebaars heeft een gemiddelde lengte van 50 cm, maar kan dubbel zo groot worden en wel 12 kg wegen. Je herkent hem aan: zijn grijze rug, zilveren flanken en witte buik. zijn twee duidelijk gescheiden rugvinnen.
Wilde zeebaars
Wel zijn wilde zeebaarzen vaak een stuk groter dan het gemiddelde kweekformaat. Ook de schubben van een wilde zeebaars zijn groter en grover. Omdat het aanbod wilde zeebaarzen voor de handel heel schaars is, is de wilde zeebaars in vergelijking tot de gekweekte zeebaars een exclusieve, dure vis.
Meestal vang je meer zeebaars met wind op het kantje. Erg belangrijk is dat het aas in beweging gehouden moet worden. Dit kan door middel van het binnen draaien van je aas of doordat de stroming en de wind je aas kunstmatig in beweging houden.
Extra tip: Vis met steekzagers
Wanneer de zeebaars echt niet wilt bijten, ook niet met zagers, probeer dan eens steekzagers. Het kost even wat tijd dus je moet er wat voor over hebben, maar hard werken wordt beloond!
Zoek als het even kan helder water op, waar een mooie stroming of stroomnaad loopt, en waar de bodem bezaaid is met stenen, mossels of oesters. Daar zit namelijk de meeste krab en dat vormt voor het grootste deel het menu van de zeebaars. Neem wel je lieslaarzen of waadpak mee, en check vooraf goed het getij.
Zeebaars is een magere vis, maar bevat veel proteïne en weinig vet en calorieën. Hierdoor past deze vis heel goed bij een gezonde leefstijl, zolang je ook af en toe afwisselt met vette vis.
De gevlekte reuzentandbaars behoort tot de grootste zeebaarssoorten ter wereld en kan uitgroeien tot bijna 2 meter lengte met een gewicht van 110 kilogram. De meeste dieren blijven echter steken bij zo'n 1,5 meter.
Vooral in de vissoorten zeebaars en bot wordt een hoge concentratie chemische stoffen aangetroffen. Het RIVM berekende dat een volwassen man van 70 kilo bij 331 gram zeebaars of 356 gram bot al meer PFAS binnenkrijgt dan waar zo'n persoon in een heel jaar aan blootgesteld zou mogen worden.
U mag maximaal 2 zeebaarzen per dag meenemen. De zeebaars die u meeneemt is minimaal 42 cm. Zeebaars die gevangen is in een recreatief staand want mag u niet meenemen. In februari en maart 2023 is het verboden om zeebaars te houden, te verplaatsen, over te laden of aan te landen.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon.Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Als hele zeebaars is de vis uitermate geschikt voor in de oven. Een zeebaars heeft weinig graten dus de vis is makkelijk van de graat te eten wanneer je deze in zijn geheel bereid. Ook blijft de smaak van de zeebaars het beste wanneer je hem in zijn geheel bereid, eventueel in een dikke zoutkorst.
De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's.
De bag limit voor zeebaars is dit jaar praktisch gelijk aan die van vorig jaar: als sportvisser mag je vanaf april tot en met december twee vissen per dag (minimummaat: 42 cm) meenemen voor eigen consumptie.
Harder is een relatief onbekende vis die over de hele wereld voorkomt. Deze vis lijkt op de zeebaars en is te herkennen aan de twee korte gescheiden rugvinnen. Harders eten met name algen en kleine bodemdieren. In totaal zijn er ongeveer 100 soorten harders.
De vis is zowel overdag als 's nachts actief. Het voedsel is afwisselend en bestaat vooral uit kreeften, garnalen, schaaldieren en vissen. De zeebaars paait in de winter of het voorjaar bij een watertemperatuur van 8,5 tot 11°C in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee.
De prijs van zeebaars gevangen met haken en lijnen kan op lopen tot 35 € / kg op de Franse markt – de grootste markt voor wilde zeebaars in Europa.
De zeebaars is algemeen heel bekend, maar er is ook een baars die gewoon in zoetwater zwemt. Deze baars is een inheemse vissoort in Nederland en is in bijna alle wateren wel te vinden. Zo ook in de wateren waar Dilvis in vist van oktober tot en met maart.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
7. Vaker vette vis. Het (vaker) eten van vette vis als Atlantische zalm, haring, makreel of sardines helpt uw cholesterol op meerdere manieren: de vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten, hebben een gunstig effect op de bloeddruk en verlagen het slechte cholesterol.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt.
Voor het vissen op zeebaars hebben shads dan ook verreweg de voorkeur. Gebruik hiervoor shads in de maat 9 tot 10cm en bij voorkeur in lichte kleuren zoals salt & pepper, blauw, wit en grijs-tinten. Is het water erg troebel of is het een donkere dag, dan kun je ook goed variëren met fellere kleuren.
Bij opkomend tij zijn de eerste twee uur na laagwater en de laatste twee uur voor hoogwater vaak het meest productief – al kun je soms gedu- rende een heel getij goed vis van- gen. Veel stekken die je met afgaand water bevist, zijn met opkomend water ook goed.