Groei en lengte babyIn het eerste jaar groeit je baby gemiddeld 25 centimeter. Dat betekent dat je baby na een jaar +- 75 centimeter lang is. Waar je baby in het eerste jaar zo'n 0,7 millimeter per dag groeit, is dat in het tweede jaar ongeveer 0,3 tot 0,5 millimeter.
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram. Wanneer lijkt de groei afwijkend?
Over een paar dagen zal het trosje cellen dat je baby gaat worden zich in de baarmoeder nestelen. De eerste weken wordt je kind gevoed via de bloedvaten in de baarmoederwand. Het klompje cellen dat straks je baby wordt, heeft nu ongeveer de maat van een korrel rijst. Het begint zelfs al een beetje vorm te krijgen.
Uit een microscopische kleine eicel groeit in 9 maanden tijd tot een baby met een gemiddelde lengte van 50 cm! Na de geboorte tot de eerste verjaardag van je kindje neemt de groeisnelheid af tot ongeveer 25 cm per jaar. Van de eerste tot tweede verjaardag van je kindje daalt de groeisnelheid verder tot 12 cm per jaar.
Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik. Bij een groeiecho wordt het hoofd, de buikomvang en het bovenbeen van de baby gemeten.
Dat betekent dat een baby het eerste jaar ongeveer 0,7 mm per dag groeit! Jongens van een jaar zijn gemiddeld 75 cm, en meisjes gemiddeld 74 cm. In het tweede levensjaar groeien ze iets minder hard, namelijk 0,3 tot 0,5 mm per dag.
Hoeveel moet mijn baby bijkomen? Tijdens de eerste paar weken zal je baby waarschijnlijk ongeveer 175 tot 225 gram per week bijkomen. Als hij ongeveer zes maanden oud is, zal hij waarschijnlijk twee keer meer wegen dan bij de geboorte. Vanaf dan zal het gewicht geleidelijk aan trager toenemen.
"Na de tweede groeispurt, op het einde van de puberteit, valt ook de groei van de andere lichaamsdelen stil. Zodra de groeischijven verbenen, is verdere groei niet meer mogelijk." Enkel nagels en haren blijven ons hele leven lang groeien.
Zo beviel de Nederlandse Sambrina van een zoontje van ruim 6185 gram. De zwaarste baby die ooit geboren werd is in 1955 op de wereld gezet. De Italiaanse Carmelina Fedele beviel van een zoon met het geboortegewicht van ruim 10,2 kilogram.
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
Een baby groeit gemiddeld ongeveer 20 tot 50 gram per dag en het mag 3 weken duren voor het geboortegewicht weer is bereikt. De meeste baby's bereiken hun geboortegewicht in de tweede week na de geboorte.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.
Groei en ontwikkeling
Baby groeit en groeit, met twee maanden oud weegt hij net geen 5 kilo, en meet hij gemiddeld tussen de 54 en 58 centimeter. Wat meer is, de omtrek van zijn schedel is nu 38 centimeter.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
De kleinste baby ooit die de geboorte overleefde heeft na 13 maanden het ziekenhuis mogen verlaten in Singapore. Kwek Yu Xuan werd geboren op 25 weken en woog 212 gram, zoveel als een appel. Haar kansen om ooit het ziekenhuis levend te verlaten waren miniem, maar wonder boven wonder haalde ze het.
Moeder Anna Bates was zelf ook geen kleintje. De Canadese was 2 meter 27 lang en beviel van een baby van maar liefst 9,98 kg! Met een lengte van 71 centimeter is hij de langste baby die ooit geboren is. Deze maten bereiken de meeste baby's pas na 1 tot 1,5 jaar.
Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien. Dat betekent dat ook je neus, oren, handen en voeten niet meer groter worden als je lichaam zo tussen je 16e en 18e levensjaar ophoudt met groeien.
Het skelet van een volwassen mens bestaat uit ongeveer 206 botten. Een baby heeft er veel meer! Wel 350 botten.
Ontwikkeling botten en schedel
De botten en schedel van je baby groeien met hem mee. Baby's hebben meer botten dan volwassenen; ongeveer 300. Sommige botten zullen later aan elkaar groeien, totdat er uiteindelijk 206 botten overblijven. Sommige botten van een baby zijn nog zacht, van kraakbeen.
Ontwikkeling van je baby
Hij kan wel al licht, bewegingen en vormen zien, maar alles op een afstand van meer dan 20 à 25 cm is nog wazig voor hem. Hij kan zijn oogjes bovendien ook nog niet specifiek richten op iets. Je baby gaat, naast huilen, ook andere geluidjes beginnen te maken.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Bij een lichte of te vroeg geboren baby zitten babykleren in maat 44 waarschijnlijk beter. De kledingmaat geldt voor alle soorten babykleding, behalve voor mutsjes, sokken en schoenen. Het eerste jaar gaat de groei van je baby erg snel.Daardoor heeft je kindje soms al binnen anderhalve maand een grotere maat nodig.