Ook al komt er geen urine uit de vagina zelf, kan er door het afvegen wat urineresten terecht komen in de algemene V-Zone (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt.
Mogelijke oorzaken kunnen dus zijn dat je te veel of te grondig wast of wast met zeep. Zeep, douchegel of spoelingen om je vagina te wassen bieden geen oplossing wanneer je last hebt van bacteriële vaginose. Deze kunnen symptomen zoals een sterke geur en ongewone afscheiding verergeren.
Een chemische geur die lijkt op chloor of ammoniak is vaak het resultaat van een urineweginfectie of uitdroging. Hoewel het lijkt alsof het uw vaginale afscheiding is die onaangenaam ruikt, is het eigenlijk uw urine die van geur is veranderd.
Dr. Sara Gottfried legt uit dat de geur na seks ontstaat door zijn sperma in combinatie met jouw vaginale afscheiding. Sperma heeft een hoge pH-waarde en vaginale afscheiding heeft juist een lage pH-waarde. Als die twee samenkomen, vindt er een chemische reactie plaats en dat zorgt voor een compleet nieuwe geur.
Urinegeur kan hardnekkig zijn. Schoonmaakmiddelen die goed werken tegen urine zijn biotex en azijn. Dit kunt u beide met water mengen. Het meest handige is om dit in een sprayflacon te doen zodat u gemakkelijk op de plek kunt sprayen.
Wanneer urine sterk ruikt, kan dit door een urineweginfectie komen. Soms kunnen ongewenste bacteriën de urinewegen binnendringen en een infectie veroorzaken – urineweginfectie of cystitis.
Urinegeur of urinelucht verwijderen
De urinegeur kan in de meeste gevallen met behulp van Biotex en water worden verwijderd. Ook het gebruik van een mengsel van azijn en water kan een oplossing zijn om de stinkende urinelucht / urinegeur te verwijderen in textiel.
Waterige afscheiding is vocht dat uit je vagina komt. In de baarmoeder en in klieren die in de wand je vagina zitten, wordt vocht en slijm geproduceerd. Dit heb je nodig om je vagina schoon en vochtig te houden.
Dit 'zakje' zorgt ervoor dat de spanning op je vagina met nauwsluitende kleding minder wordt. Het extra stukje stof zorgt ervoor dat het daar beneden beter kan 'ademen'. Bovendien beschermt het je vagina tegen schade, zoals van de dikke naden van een spijkerbroek.
Eén tiende gram poep in je onderbroek
coli bacterie bevat - oftewel de poepbacterie. Tel dat maar op x7 dagen en je hebt een broek vol poep. Hoewel de kans op problemen niet heel groot is als je dagelijks je onderbroek vervangt, neemt deze kans toe als je niet regelmatig wisselt.
Nare geurtjes in je onderbroek
Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur. Voeding (uien en knoflook bijvoorbeeld), kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal de urinegeur beïnvloeden.
Wanneer je een ontsteking hebt opgelopen aan je urinewegen, geeft je lichaam vaak ook een andere geur af dan normaal. Om precies te zijn: je plas ruikt in geval van een blaasontsteking vaak naar ammoniak. De bacterie die hiervoor zorgt is ook de veroorzaker van de ik-moet-plassen-maar-er-komt-niks brandende ervaring.
Wat meer zorgwekkend is, urinegeur kan niet alleen onplezierig zijn, maar ook schadelijk voor uw gezondheid. Dit komt doordat urine bij de afbraak ammoniak vrijgeeft, wat irritatie aan uw luchtwegen en ogen kan veroorzaken.
De geur van ammoniak herken je waarschijnlijk van schoonmaakmiddelen. Maar als je plas zo begint te ruiken, kan dat een reden tot zorg zijn. Als urine sterk geconcentreerd wordt, kan dit voor een sterke ammoniakgeur zorgen. Je drinkt dan waarschijnlijk te water.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Wanneer moet je naar de huisarts? Of je nu last hebt van donkere urine, rode urine of vlokken in je urine: neem altijd contact op met je huisarts wanneer je urine een andere kleur is dan geel of geel-transparant.
Verschijnselen. Een blaasontsteking geeft klachten als vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden.
Bij blaasontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben: pijn bij het plassen. vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.
Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn. Gelige tot amberkleurige urine zou erop kunnen wijzen dat u genoeg vocht binnen krijgt, dus niet dagelijks te weinig of te veel water drinkt.
De veranderende hormonenspiegel kan ervoor zorgen dat je urine ook anders gaat ruiken en van kleur verandert. Sterk ruikende urine wijst vaak op dehydratatie: daardoor is de urine niet verdund genoeg als ze uitgescheiden wordt. Drinken is de boodschap! Vooral als je urine donkergeel gekleurd is.
In het kort: In de meeste gevallen is de oorzaak een onvoldoende inname van koolhydraten voor een langdurige intensieve inspanning. Hierdoor raken de glycogeenvoorraden uitgeput en moet het lichaam de energie halen uit eiwitten, waarbij het afvalproduct een ammoniakgeur veroorzaakt.
U kunt 1 week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Bel en breng (ochtend)plas als de klachten na 1 week nog niet over zijn.
Meer comfort. Daarnaast ervaren veel mensen meer comfort zonder onderbroek tijdens slapen. Dit kan huidwrijving en irritatie verminderen. Bovendien, zoals veel artsen beweren, bevordert het slapen zonder ondergoed de afkoeling van je lichaam, wat leidt tot betere slaap.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.