Om je gordijnstof mooi te laten vallen kan je kiezen uit een gordijn met enkele plooi of een gordijn met dubbele plooi. De meest voorkomende plooi is de enkele plooi. De gordijnstof wordt één keer gevouwen en deze vouw wordt vast gestikt.
Begin met een eerste ring over de roede te schuiven. Nu is het tijd voor een wc-rolletje. Daarna schuif je er twee ringen over en opnieuw een toiletrol, en ga zo maar door. De rolletjes zorgen ervoor dat de ringen symmetrisch hangen en je de mooiste golvende bewegingen krijgt in je gordijnen.
Gordijnen hangen het mooist als een rails of roede op 8 cm afstand van de wand, vensterbank of verwarming wordt geplaatst. Bij een waveplooirails is dit 10 tot 15 cm, afhankelijk van de diepte van de plooi. 3. De lengte van de rail of roede is zo lang als nodig is.
Bij hoge gordijnen is een enkele plooi minder goed zichtbaar aan de onderkant van het gordijn. Heb je een hoog raam en wil je dat het gordijn ook aan de onderkant nog in de plooit valt dan kun je beter kiezen voor een dubbele plooi. Een enkele plooi is mogelijk in combinatie met alle stofsoorten.
De meeste gordijnen hebben trouwens al een kreukvrije finish, die ervoor zorgt dat kreukels er vanzelf uitzakken. Blijven je gordijnen toch in de kreukels liggen na was- en droogbeurt, dan kun je proberen ze eruit te strijken. Check wel goed of en op welke stand dit kan.
Hang de gordijnen zo snel mogelijk op om kreuken te voorkomen en laat ze eerst 2 tot 3 weken uithangen. Zitten er daarna nog kreukels in, neem dan contact op met de HEMA winkel waar je je gordijnen hebt gekocht.
Voor gordijnen die geplaatst worden op een gordijnroede geldt dat u de stof tussen de plooien naar achteren moet doen en de gordijnen ongeveer 24 uur zo laten hangen.
Hoeveel gordijnhaken heb ik nodig? Bij het gebruik van plooiband gebruik je zogenaamde duplohaken. Hiermee ga je de plooien in het gordijn vastzetten en kun je de gordijnen ophangen aan de runners van de rail. Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan.
Een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, wordt zowel gebruikt voor overgordijnen als inbetween en vitrage gordijnen. De dubbele plooi is geschikt voor alle gordijnen en creëert een mooi, vol resultaat.
Gebruikelijk is vaak 8 cm, maar je kunt ook voor 10 gaan of juist voor 5 cm. Hoe groter de tussenruimte, hoe groter de plooi en hoe kleiner de tussenruimte, hoe kleiner de plooi. Stel je kiest voor plooien van 8 cm op 160 cm breed, dan krijg je 20 tussenruimtes, is 21 plooien.
Hoe lang moeten gordijnen zijn? Eigenlijk staan gordijnen tot de grond altijd het mooist. De afstand van de gordijnen tot de vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen voor klassieke gordijnen die de 'vloer kussen' of gordijnen die nog een stukje boven de grond hangen.
Hoeveel cm moet een gordijnrail of roede van het raam? Monteer de rechte rail/roede minimaal 8 cm vanaf obstakels. Een obstakel kan bijvoorbeeld een muur, vensterbank of verwarming zijn. Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen.
Meet de hoogte op minimaal 2 plekken. Wanneer u de gordijnen iets boven de vloer of vensterbank wenst dan haalt u 1 cm van de kortste maat. Indien u de stof stotend op de vloer wenst dan telt u 1 cm bij de langste maat op. En als u de stof slepend over de vloer wenst dan telt u 5 cm bij de langste maat op.
Zorg voor een hogere luchtvochtigheid
Je kunt gordijnen antistatisch maken door deze droogte tegen te gaan. Een verdampingsbakje en veel luchten kan helpen, maar ook planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Dankzij de grote variatie aan planten is er een geschikte plant voor ieder interieur.
Om de gordijnen mooi recht te laten hangen kun je gebruik maken van loodveter of losse loodjes als verzwaring. Loodveter rijg je door de hele zoom en zet je met enkele steekjes aan de binnenkant vast. Losse loodjes zet je in de zoom op de hoekenpunten. Vaak hangen die nl.
We raden je dan ook aan om je gordijnen niet te vaak te wassen. Een keer per jaar of een paar keer per jaar is meer dan genoeg.
Als vuistregel kun je het volgende rekensommetje aanhouden om de hoeveelheid stof uit te rekenen: Halve plooi: 1,5x de raambreedte aan stof. Enkele plooi: 2x raambreedte aan stof. Dubbele plooi: 3x raambreedte aan stof.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.
Gordijnen moeten in ieder geval zo breed zijn dat ze het hele raam bedekken. Zorg ervoor dat de gordijnen aan beide kanten minstens 15 cm verder reiken dan de ramen. Hierdoor lijkt het raam én de kamer groter.
Om de gordijnen de ruimte te geven om soepel open- en dicht te schuiven, moeten de gordijnrails iets van de muur af opgehangen worden. Het advies is om 7-10 cm ruimte tussen de muur en de rails aan te houden.
Bepaal hoever u de rail voorbij het raam wilt hebben, normaal is dit zo'n 20 cm. is uw raam bijvoorbeeld 200 cm. breed dan telt u 2 keer de 20 cm. erbij. de lengte van de gordijnrail wordt dan 240 cm. Advies voor het opmeten van een gordijnenrails.
Als het 's avonds donker wordt, maakt ons lijf juist het slaaphormoon melatonine aan. Dat kan verstoord worden door helder licht van bijvoorbeeld straatverlichting. In Nederland hebben we veel last van lichtvervuiling en dus helpt het om je gordijnen 's nachts dicht te doen en het lekker donker te houden.
Slaap-waakritme verstoren
Dit biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt zorgt onder andere voor ons vaste slaappatroon. Schijnt gedurende de nacht - door het openlaten van de gordijnen - meer licht naar binnen dan kan dit ritme verstoord worden en maakt je lichaam minder melatonine aan.
Gordijnen en luiken noemen we ook wel raambekleding. Met goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.