Jan Bekkers die de eigenaar is van snackfabriek Beckers veranderde de frikadel in hoe we deze nu kennen. Een glad exemplaar gemaakt van fijngemalen vlees, dit dankzij de inspiratie die hij had opgedaan in Amerika, waar de snackcultuur steeds populairder werd.
Zoals iedereen weet is de frikandel een typisch Hollandse snack. In Duitsland bestaat dan wel de frikadelle, maar dat is toch echt meer een platgeslagen gehaktbal. Tegenwoordig zijn op veel toeristische locaties in het buitenland, zoals Spanje, frikandellen te vinden.
Hoe oud zal hij overigens zijn, die frikandel speciaal? Frituurwereld taxeert de leeftijd van dit gerecht op ongeveer 50 jaar. Maar verschil met de beginjaren is er wel. Zo werd in den beginne, rond 1970, de frikandel nog meestal niet ingesneden.
In de jaren vijftig bedacht snackfabrikant Gerrit de Vries uit Dordrecht de naam frikandel. Hij maakte eerst een soort gehaktballen, maar daar zat zoveel meel in dat het wettelijk geen gehakt mocht heten. Toen heeft hij er een worstvormige snack van gemaakt, die hij frikandel noemde.
De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).
In Nederland wordt de Duitse frikadelle nog weleens verward met de Nederlandse frikandel, die dun en langwerpig van vorm is. In de Duitse imbiß is de Nederlandse frikandel te koop onder de naam Holländische Frikadelle.
Gezonde snack?!
Al bevat een frikandel dus geen koeienogen, voor je gezondheid moet je wel uitkijken. De snack bestaat uit verwerkt vlees, dat veel verzadigde vetten bevat. Ook met de saus moet je oppassen. Een frikandel speciaal bevat uitjes (gezond hoor!), maar toch ook vooral veel mayo en curry.
De allereerste frikandel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht. Gerrit de Vries, een slagersknecht, maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Niet alleen de horeca maar ook velen anderen waren dol op Gerrit's gehaktballen.
Het woord frikandel komt als aanduiding voor dat type worst ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Het woord frikadel wordt in België gebruikt als synoniem voor gehaktbal(letje).
Frikandellen worden gemaakt van voornamelijk kippenvlees (soms seperatorvlees, dit is het vlees wat aan de karkassen blijft zitten als de grote stukken er af zijn gesneden), varkensvlees en in sommige gevallen een klein beetje paardenvlees.
*FRIET MET = friet met mayonaise of fritesaus. Fritesaus is de meest gangbare, is goedkoper en bevat minder olie. *PATATJE ROTZOOI = friet met pindasaus, mayonaise, currysaus en uitjes. Het wordt ook wel patatje ziekenhuis genoemd.
Duurste frikandel:
Den Haag € 2,66. Amsterdam € 2,64. Rotterdam € 2,63.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux. Het ribvormige uiterlijk werd in 2006 vastgelegd.
Frituur de frikandellen per 4 stuks in 3 min. goudbruin. Spuit in de opening van de frikandellen achtereenvolgens een streep mayonaise en een streep curry en bedek met ½ el gesnipperde uitjes.
Het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO), bekend van de nationale oliebollentest, heeft onder ruim zestig respondenten onderzoek gedaan naar de lekkerste frikandel. De Frikandel Super van Subliem, welke geproduceerd wordt door Vanreusel in België, is als lekkerste verkozen.
Extra grote Belgische cervela volgens traditionele wijze gerookt op echt beukenhout.
De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht. In dat jaar verandert de wetgeving rond de gehaktbal, waardoor zijn eigen gehaktbal niet meer aan de eisen voldoet. Op aanraden van een Duitse klant verandert hij zijn bal daarom in een staaf en geeft er de naam frikadel aan.
De frikandel zoals wij die eten, kennen ze ook in België en Noord-Frankrijk. In Duitsland, Denemarken en Zuid-Afrika is de frikadel (zonder n) een platte gehaktbal. Alle broodjes aap ten spijt, valt het met het horrorgehalte van de frikandel behoorlijk mee.
De roots van de kroket liggen in Frankrijk. Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven.
Historische Klassieker. In 1969 werd door Hans Van Bemmel de kaassoufflé geïntroduceerd – de snack op basis van vloeibare kaas en bladerdeeg was een hybride van snack en bakkerskunst en werd een instant hit.
Wat is juist: frikandel of frikadel? De langwerpige vleessnack die je vooral in Nederlandse snackbars kunt kopen, is een frikandel, met n.Een frikadel, zonder n, is een soort gehaktbal. Frikadel is een oud woord.
Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout. Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën tussen beide snacks. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de voedingswaarden van de snacks verschillen nogal. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram.
De berehap is de ongezondste snack
Maar als je de samenstelling van het hele rijtje snacks per honderd gram zou vergelijken, dan zou de berehap er nog steeds het slechtst vanaf komen. 'Eet je één berehap, dan heb je al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnen. '