Die onbereikbaarheid kan ook een voordeel zijn: zo zijn ze beschermd tegen vandalisme, niet onbelangrijk bij gemeenschappelijke ruimtes zoals toiletten in de horeca. Een buisventilator kan je snel en gemakkelijk plaatsen, omdat je die simpelweg in het kanaal schuift.
De beste oplossing voor een goede ventilatie van alle kamers in huis, is dus ventilatiesysteem D. Hiervan profiteert ook je badkamer. Dit centrale ventilatiesysteem zal de luchtinstroom en luchtuitstroom automatisch reguleren. Dankzij deze mechanische ventilatie kan je makkelijk vochtproblemen in huis voorkomen.
Kan je je badkamer niet verluchten omdat je geen raam hebt in je badkamer? Dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing. Zo'n badkamerventilator zorgt ervoor dat alle vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. Hierbij kan je kiezen tussen twee verschillende ventilatoren: axiale en radiale.
Hoe lang gaat een mechanische ventilator of WTW mee? Een mechanische ventilator of warmteterugwin-systeem gaat doorgaans 15 tot 20 jaar mee, mits deze goed onderhouden wordt.
Een badkamer produceert heel wat waterdamp. Bij het ontbreken van voldoende ventilatie zal deze vochtige lucht condenseren tegen wanden en plafonds. Hierdoor kunnen schimmels en muffe geurtjes ontstaan die slecht zijn voor de gezondheid. Met de hulp van een mechanische afzuiging is dit gelukkig makkelijk te voorkomen.
Beperk tijdens het douchen de vochtverspreiding door de badkamerdeur dicht te doen en de ventilatie op een hoge stand te zetten. Een hogere kamertemperatuur voorkomt schimmelvorming. Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raamtrekker, dit haalt tweederde van het achtergebleven vocht weg.
Het plaatsen van een ventilatie rooster op de deur heeft als voordeel dat u geen omkijken heeft naar het verversen van de lucht, dit gebeurt middels een deurrooster immers vanzelf.
Handig is een plek te kiezen waar onderhoud makkelijk mogelijk is. Door de buisventilator te plaatsen op zolder, achter een wand, boven het plafond of andere vergelijkbare plek word het geluid buiten de (leef) ruimtes gehouden.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
U kunt allergieën (allergie voor stof of pollen) of last van astma krijgen doordat deze door de lucht naar u toe vliegen door een ventilator. Ook kunt u bijvoorbeeld een droge huid of ogen krijgen. Een ventilator bevordert dus niet echt de algehele gezondheid.
U kunt bijvoorbeeld een verwarming plaatsen, om de lucht warmer te houden waardoor condensatie beter verhinderd wordt. Vocht absorberende materialen kunt u beschermen door het aanbrengen van speciale vochtwerende verf, waardoor de porositeit wordt opgevangen.
In een badkamer ontstaat er al snel een grote hoeveelheid vochtige lucht. Wanneer deze lucht niet, of niet voldoende via een natuurlijke weg kan worden afgevoerd, is het noodzakelijk om een badkamer ventilator te monteren.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Een buisventilator is een mechanische ventilator. Kenmerkend is de ronde vorm en de twee ronde aansluitingen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen, wordt deze aan de andere zijde uitgeblazen. Met zijn model kan de buisventilator eenvoudig tussen het kanaal worden geplaatst.
Leg 1 of 2 flessen water in de diepvries. Vul ze niet tot helemaal bovenaan, water zet uit wanneer het bevriest. Zet de volledig bevroren fles(sen) voor de ventilator. Plaats ze in een bakje zodat je 's morgens geen plas hebt.
De meeste mensen zetten hun ventilator zo dicht mogelijk bij hun bed, zodat de lucht direct op hun lichaam blaast. Klinkt als een logische gedachte, maar wist je dat dat niet per se het meest effectief is? Als je in een warme slaapkamer slaapt, kun je je ventilator namelijk het best in de deuropening zetten.
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel.
Een ventilator verbruikt zo'n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.
Door je badkamer voldoende te verluchten, vermijd je dat vieze schimmels en vochtplekken een aanslag plegen op je muren en meubilair. Dat doe je door de badkamerdeur of een raam gedurende enkele uren open te zetten.
Bovendien worden vochtsensoren vaak in de zogeheten natte ruimtes geplaatst. Dit zijn ruimtes waar de luchtvochtigheid gemiddeld hoger is dan andere ruimtes, zoals de badkamer, het toilet, de keuken en de kelder. Je hoeft je echter niet te beperken tot deze ruimtes.
Zeker in natte ruimtes, zoals de badkamer, is dit niet te vermijden. Overtollig vocht zet zich af op koudere oppervlaktes, zoals muren, ramen, spiegels of plafonds. Daardoor kunnen vochtplekken, schimmel en geurhinder ontstaan. En dat is niet alleen nefast voor je woning, maar ook voor je eigen gezondheid.
Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming. Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
,,In een badkamer is het wel eens glad en is de kans op vallen groter. Wat je wil voorkomen is dat iemand die wil helpen, de deur niet open krijgt omdat de gevallen persoon de ingang blokkeert. Om die reden laten we de deur altijd naar buiten open draaien, naar de kant van de gang.”