Bij de allesbeslissende Slag om Stalingrad werd het Duitse leger in de Sovjet-Unie omsingeld en verslagen. De Duitsers leden hierbij voor het eerst een groot verlies en de Sovjet-Unie begon langzaam de gebieden terug te veroveren. Duitsland was hierdoor verstrikt geraakt in een tweefrontenoorlog.
Op 10 januari start Stalin een nieuw groot offensief. Uiteindelijk capituleren de Duitsers op 2 februari. Tijdens de slag om Stalingrad komen ongeveer 700.000 Sovjetmilitairen, 100.000 Sovjetburgers en 470.000 Duitse militairen. Van de 130.000 Duitse krijgsgevangen zien slechts 6000 Duitsland terug.
Bij Stalingrad kwam er een einde aan de Duitse opmars en vanaf februari 1943 zagen de Duitsers zich genoodzaakt zich steeds verder terug te trekken uit de Sovjet-Unie. Uiteindelijk verloren de Duitsers in Stalingrad zo'n 750.000 soldaten.
In 1945 neemt de kracht van het Duitse leger verder af, ondanks de verwoestende raketten die ze gebruiken tegen de Engelsen. Als de Russen in april 1945 Berlijn hebben veroverd beseft Hitler dat het voorbij is en pleegt hij zelfmoord.
De Duitse veldmaarschalk Friedrich Paulus en zijn Zesde Leger geven zich op 31 januari 1943 over aan het Rode Leger (het leger van de Sovjet-Unie). Van het Duitse leger is bijna niets meer over. Na vijf maanden strijd beleeft Duitsland een verpletterende nederlaag.
740 000 doden en gewonden, 110 000 krijgsgevangenen.
' Na de oorlog werd de Wehrmacht ontbonden en in 1955 werd uiteindelijk in de Bondsrepubliek Duitsland een nieuw leger, de Bundeswehr, gevormd. Een jaar later werd in de Duitse Democratische Republiek de Nationale Volksarmee opgericht. Beide legers namen veel soldaten van de voormalige Wehrmacht in hun rangen op.
De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme, presenteerde zich vanuit een anti-democratische gezindheid zelf niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog als collaboratiepartij.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
Officieel heette nazi-Duitsland 'het Duitse Rijk', de naam die het land al sinds 1871 had, en in hun eigen propaganda spraken de nazi's ook vaak van 'het Duizendjarig Rijk'.
VOLGOGRAD - In de Russische stad Volgograd, het voormalige Stalingrad, is een nieuw borstbeeld onthuld van Sovjetdictator Josef Stalin.
Op 10 januari 1943 begint het Rode Leger een grootscheeps offensief bij Stalingrad. De Russen willen de resten van Hitlers ingesloten 6e Leger verslaan en de stad bevrijden. De 20 dagen die volgen, worden een bloedige nachtmerrie voor de Duitse soldaten.
In 1961 veranderde Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov de naam van de stad Stalingrad in Wolgograd. Maar Stalingrad was niet zomaar een stad, en de Russen waren het niet eens met de naamsverandering. Op 10 november 1961 werd de naam van de Russische stad Stalingrad in Wolgograd veranderd.
In Beketovka liggen de resten van tienduizenden Duitse krijgsgevangenen. Zij kwamen om in de eerste maanden van 1943, direct na de slag om Stalingrad, de slag der slagen en het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.
Operatie Kutuzov was één van twee grootschalige tegenoffensieven van het Sovjectleger tegen de Duitsers tijdens Operation Citadel, of wel de Slag om Koersk. De operatie begon op 12 juli en eindigde op 18 augustus 1943 en eindigde in een overwinning voor de Sovjet-Unie.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.
Door de Duitse luchtmacht zijn op Nederlands grondgebied de volgende bombardementen uitgevoerd (de aantallen doden betreffen burgerslachtoffers): Luftwaffe, 11 mei 1940: Amsterdam, Blauwburgwal, 44 doden. Doel onbekend, mogelijk heeft een door de luchtafweer aangeschoten Duits vliegtuig lukraak bommen afgeworpen.
Half Nijverdal plat. Deze bommenwerpers hadden hun doel in Duitsland niet bereikt. Zoals wel vaker gebeurde, hadden de piloten de opdracht gekregen op de terugweg een aanval uit te voeren op een kruispunt van wegen of spoorlijnen, om de aan- en afvoerroutes van de Duitsers te blokkeren. Ze kozen voor Nijverdal.
Al sinds de jaren negentig wordt iemand verraden of aangeven bij de autoriteiten (omdat hij iets verkeerds zou hebben gedaan of gezegd) geregeld getypeerd als NSB-gedrag. NSB-gedrag betekent verraderlijk gedrag en wordt met even veel minachting gebruikt als het synoniem judasgedrag.
De Schutzstaffel, beter bekend onder de afkorting SS, is een van de meest beruchte organisaties uit de geschiedenis. Ooit opgericht als persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler, maar later ook verantwoordelijk voor vele gruwelijkheden gepleegd als bewakers in de concentratiekampen en als doodseskaders.
Uit de SS-VT ontstonden in 1939/1940 de eerste eenheden van de Waffen-SS. Het onderscheid tussen Wehrmacht als ongemotiveerde, gedwongen kwetsbare strijdmacht en vrijwillige gemotiveerde SS kun je pertinent niet stellen.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.