In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Verse groentesappen staan bol van de gezonde nutriënten. Onder andere vitamine A, B, C en E zijn ruimschoots aanwezig in groentesap. Ook veel essentiële mineralen krijg je binnen bij het drinken van een heerlijk flesje groente. Rauwe groente bevat vaak meer nutriënten dan als het gekookt is.
Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk sap te drinken.
Het is bewezen dat groentesappen een positief effect hebben op je lichaam. Ze kunnen je helpen met afvallen, omdat ze onder andere je spijsvertering versnellen. Die overtollige winterkilo's kun je dus gedag zeggen. Daarnaast zorgen ze voor een glanzende en egale huid.
Het totale aantal dranken uit vruchtensap, groentesap en smoothies mag niet meer zijn dan 150 ml per dag, wat een klein glas is. Als je bijvoorbeeld 150 ml sinaasappelsap en 150 ml smoothie op 1 dag hebt. Wanneer fruit wordt gemengd of geperst, komen de suikers vrij.
Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u fruitsap het best onmiddellijk na de bereiding consumeren. Vervang niet meer dan de helft van het fruit per dag (aangeraden wordt 2 à 3 stuks) door vruchtensap, dus maximaal één glas per dag.
Mensen die dagelijks vijf gram vruchtensuiker uit fruitsap nuttigen, overeenkomstig met één glaasje sinaasappelsap per dag, hebben 4% meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch fruitsap drinken.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Tomatensap bevat namelijk veel vitamine C, wat helpt om je vaatwanden sterk en soepel te houden. Daarnaast is tomatensap erg rijk aan kalium, een mineraal dat gunstig is voor je bloeddruk. Ook voor je spieren en botten is het een goed idee om biologische tomatensap toe te voegen aan je voedingspatroon.
Over het algemeen heeft tomatensap geen grote nadelen. Het is alleen wel zo dat tomatensap minder vitamines bevat dan wanneer je hele tomaten los eet. Let er goed op dat wanneer je tomatensap in de supermarkt haalt, je een product koopt dat geen toevoeging van suikers, zout of andere vruchten bevat.
Groentesap van Sapje wordt gemaakt van verse en biologische groenten. Deze groenten worden geperst in een slowjuicer. Een slowjuicer haalt al het sap met hierin alle belangrijke vitaminen en mineralen uit de groenten.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Je kunt de sap prima bewaren want het zuur uit de sinaasappel zorgt ervoor dat de vitamine C in de vrucht minder snel wordt afgebroken. Daardoor kun je versgeperste sinaasappelsap, mét behoud van een deel van de vitamine C, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Volgens het Voedingscentrum zijn groene thee en zwarte thee het best voor je gezondheid. Maar een ander smaakje is af en toe ook prima: zolang er maar geen suikers in zitten. Een mok warme thee in de ochtend is heerlijk, maar je kunt in de vroege uurtjes ook prima eens ijsthee drinken.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola. Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat zit: "De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
Een slowjuicer is beter voor je gezondheid dan een blender of sapcentrifuge. Dit komt omdat sap uit een slowjuicer meer vitaminen en mineralen bevat. Ook zijn de voedingsstoffen beter op te nemen door je lichaam. Met een slowjuicer verkrijg je dus een betere en meer belangrijke voedingswaarde.
Bleekselderij sap biedt tal van gezondheidsvoordelen. Selderijsap is hydraterend en bevat een hoge hoeveelheid van de vitamines A, C en K en de mineralen kalium, calcium en zink. Volgens gezondheidsexpert Anthony William zijn het onder andere deze mineralen waar bleekselderijsap zo bijzonder maken.