Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Tomatenpuree (de naam zegt het eigenlijk al), is gepureerde tomaat. Deze puree is dik en stevig omdat het meeste vocht uit de tomaat wordt gehaald. Hierdoor krijgt het een sterke tomatensmaak en is het een ideale smaakmaker in soepen, sauzen en zelfs aangelengd als tomatensap.
Tomatenpuree is de meest geconcentreerde vorm van geconserveerde tomaten in blik. Voor tomatenpuree worden tomaten heel lang ingekookt tot een dikke pasta met een dieprode kleur en intense smaak.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
In onrijpe tomaten zit tomatine, een stof die in grote hoeveelheden giftig is voor de mens. Tomatine kan koorts, zwakheid, slaperigheid, lusteloosheid, depressie, buikpijn en diarree veroorzaken. Tomatine verdwijnt tijdens het rijpen van de tomaat, dus eet alleen rijpe tomaten. Tomaten rotten relatief snel.
Uit onderzoek is gebleken dat tomatenpuree supergoed werkt tegen rimpels en huidveroudering. Meng daarvoor iedere dag tien eetlepels tomatenpuree met 10 gram olijfolie. De werkzame stof in tomaten is de antioxidant lypoceen. Deze zorgt voor de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur verbetert.
Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Tomatenpuree: geconcentreerde smaakmaker
Van tomatenpuree heb je maar weinig nodig om een gerecht smaak te geven. Vanwege de dikke consistentie en de heldere, rode kleur, voegt tomatenpuree body en kleur toe aan sauzen, soepen en stoofschotels.
We leggen het je graag even uit! Door hem even te fruiten, ontzuur je de tomatenpuree. Zo krijg je een minder zure of bittere tomatensaus. Ook krijgt de tomatenpuree meer smaak omdat hij door het verwarmen wat zoeter wordt.
Een andere manier om tomatenpuree te ontzuren is door een pan op laag vuur te zetten. Bak de tomatenpuree maximaal 2 minuten even aan. Bak de tomatenpuree niet te lang aan, anders zal deze gaan verbranden.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Een blikje tomatenpuree bevat evenveel lycopeen als in acht tomaten. Zie maar eens acht tomaten per dag weg te werken. Meloenen bieden overigens net zo veel lycopeen als tomatenpuree.
Tomatensap bevat namelijk veel vitamine C, wat helpt om je vaatwanden sterk en soepel te houden. Daarnaast is tomatensap erg rijk aan kalium, een mineraal dat gunstig is voor je bloeddruk. Ook voor je spieren en botten is het een goed idee om biologische tomatensap toe te voegen aan je voedingspatroon.
- Broccoli bevat veel vitamines, zoals Vitamine A, C en E. - Het is rijk aan antioxidanten, wat helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress. - Het kalium, wat in broccoli zit, is een belangrijk mineraal voor de vochtbalans in je lichaam. - Broccoli heeft een beschermende werking voor de huid.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.