Hoe lang kun je meel bewaren? Bewaar meel op een donkere en droge plek. Bewaar meel niet in een plastic afsluitbare doos, hiermee 'verstik' je de meel en gaat de smaak van de meel snel achteruit. Meel kun je ongeveer een half jaar bewaren, houd er wel rekening mee dat de bakkwaliteit na verloop van tijd achteruit gaat.
Geraffineerde bloem is 1 à 2 jaar houdbaar op een koele en droge plaats. Dit geldt voor huishoudbloem, zelfrijzend bakmeel, broodmeel of patisseriebloem. Volkoren meel kan je best in de koelkast of diepvries stoppen als je er niet meteen mee aan de slag gaat. Zo blijft het minstens enkele maanden goed.
Meel of bloem bewaren als noodrantsoen
Hele granen zijn zeker tien jaar houdbaar als ze op de juiste manier worden bewaard, meel en bloem maar een aantal maanden tot een jaar onder de juiste condities. Bewaart u hele granen, dan is het wel verstandig om een graanmolen aan te schaffen.
Ongeopend is meel zo'n 12 maanden houdbaar in de voorraadkast. Als hij eenmaal open is, kun je hem nog 6 tot 8 maanden bewaren. Nóg beter is het om geopende meel in de koelkast te bewaren. Dan is hij nog een jaar houdbaar.
Gebruik volkorenmeel binnen 6 maanden en witmeel binnen 1 jaar nadat het gemalen is. Als u niet zeker weet of uw meel nog goed is, controleer dan op een vieze geur of zichtbare tekenen van schimmel.Als het een van beide heeft, moet het worden weggegooid.
Bloem over datum
Maak je geen zorgen: je hoeft niet binnen enkele maanden de hele verpakking op te maken. Bloem is geopend langer dan een jaar houdbaar in de keukenkast. Tip: bewaar het in een luchtdichte pot of sluit de verpakking na gebruik goed af om de houdbaarheid te verlengen.
Voorkomen is beter dan bestrijden
Dit doe je onder andere door keukenkastjes goed schoon te houden. Etenswaren moet je goed afgesloten bewaren. Droge voorraden (rijst, meel, granen, maar bijvoorbeeld ook voer voor huisdieren) bewaar je het beste in goed afsluitbare potten of blikken op een droge en liefst koele plaats.
De meelmot is de meest voorkomende mot die zich tegoed doet aan voorraden. De motten gedijen het best bij temperaturen rond 20 graden. Alleen de larven tasten producten aan. Zoals meel, bloem, havermout, cacaobonen, granen, noten, gedroogde groenten en fruit en katten- en hondenbrokken.
Verder kan bloem of meel schimmelen en een rare muffig zure geur krijgen. Bewaart u de bloem in een container die niet goed gereinigd is na de vorige portie bloem? Ook dan ontstaan er sneller problemen door achterblijvende oude bloem of meel.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem minder voedzaam dan meel.
Hoe weet ik of het meel / bloem niet meer goed is? Het meel / bloem ruikt muf en ziet er bedorven uit. Door warmte en vocht tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Volkorenbloem geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.
Doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Je kunt reguliere bloem in principe één op één vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel een echte slurper is, dus wel stevig blijven roeren als je het ergens door mengt. Amandelmeel kun je perfect gebruiken in zoete gerechten om een deel van gewone bloem te vervangen.
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Indien u de meelmijt niet goed bestrijdt, krijgt u mogelijk te maken met een allergische reactie. Mensen met een meelmijtallergie worden vaak benauwd. Daarnaast kunnen er nog andere reacties optreden. Om de allergische reacties te beperken, schakelt u zo snel mogelijk een ongediertebestrijder in.
Uiterlijk. De meelmijt heeft een kleurloos lichaam waarbij de monddelen en poten iets donkerder zijn. Volwassen mijten beschikken over 4 paar poten die variëren van lichtgeel tot roodbruin van kleur. Aan de poten en het lichaam hebben ze lange haren, die aan de achterzijde een eind uitsteken.
De aanwezigheid van de meelmot kan schadelijk zijn. Zo is het ongedierte in staat om etenswaren te besmetten. Dit doet de meelmot bijvoorbeeld met zijn spinrag en uitwerpselen. Zodra dit in het eten terechtkomt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.
Zoals we hierboven hebben beschreven houden meelmijten van warmte en vocht. De enige manier om van ze af te komen is door de omstandigheden zo ongunstig mogelijk voor ze te maken. Het is met name de luchtvochtigheid die ze erg prettig vinden.
Hoe kan ik de meelmot voorkomen? Het is niet gemakkelijk de meelmot te voorkomen. U kunt er in elk geval voor zorgen dat ze niet binnen kunnen komen, door ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden 's avonds, dan wel horren te plaatsen.
Meelwormen zijn de larven van de minder bekende meeltor, een zwarte kever die tot 2 cm groot kan worden. Meelwormen zijn geelbruin met een bruine streep op het einde van elk segment. Niet de meeltorren, maar de meelwormen heb- ben toepassingsmogelijkheden. Ze bevatten 48 % eiwitten en tussen de 29 en 46 % vet.