Het STOP-principe wordt gebruikt bij slimme inplanning van mobiliteitsbeleid, waarbij de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens gaat.
Het STOP-principe is een veelgebruikte methode om te voorkomen dat een conflict escaleert. In het kort komt het erop neer dat je grenzen stelt aan de agressieve klant. De letters STOP staan voor: Stoom afblazen: Laat de persoon even uitrazen.
Als de agressie wel tegen jou persoonlijk is gericht gebruik je de STOP-regel: Stoom afblazen. Laat de klant even uitrazen. Tot de orde roepen.
Instrumentele agressie is meestal doelgericht en daarom meer overwogen en minder emotioneel. Vijandige agressie gaat samen met verhoogde emotionele lading bij de dader (woede, maar ook angst of depressie) en is vaker impulsief en in reactie op situaties.
Door op een juiste manier te ademen en te bewegen kun je boze gevoelens opzij zetten en meer ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel geïrriteerd raakt en boze gevoelens niet opgekropt worden. Je kunt daarmee dus een explosie van woede in de vorm van een woedeaanval voorkomen.
Aarzel niet om er een collega bij te roepen en bij de minste aanleiding 112 te laten bellen. Word een patiënt onwel, roep deze dan aan. Pak zijn schouders vast, roep hem bij zijn voor- en achternaam en noem ook uw eigen naam. Reageert hij niet, laat dan 112 bellen.
De leiding en/of bedrijfshulpverleners begeleiden de ontruiming van de winkel. Volg de instructies van de BHV-ers direct op. Help klanten waar nodig om zo snel mogelijk de winkel te verlaten.
RAAK staat voor de eerste letters van de volgende 4 tips:
Rustig blijven. Accepteren: accepteer wat wordt gezegd en gevraagd en volg bevelen snel en kalm op. Afgeven: geef het geld en/of de goederen af waar om wordt gevraagd. Kijken: kijk goed maar voorzichtig naar de dader(s).
55% van de winkels geeft aan op maandbasis met winkeldiefstal te maken te hebben. Hiervan wordt 16% één keer in de week geconfronteerd met winkeldiefstal, 14% iedere dag, 12% één keer per maand, 7.5% twee keer per week en 5% meerdere keren per dag.
Het is altijd beter om eerst te voorkomen dat een diefstal wordt gepleegd. Dit heet preventief optreden. Wanneer dit niet lukt of het is daarvoor te laat, kun je alleen nog repressief optreden. Dat betekent dat tot aanhouding wordt overge- gaan.
Erkende begeleiding met medicatie
Medicatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen zoals een onrustig gevoel. Erkende begeleiding in combinatie met medicatie is de meest effectieve methode om te stoppen met roken.
Psychopathologische agressie: deze vorm zie je vaak in combinatie met middelengebruik (drank/drugs, medicatie) of als gevolg van neurologische of psychiatrische aandoeningen, zoals dementie en PTSS. Doordat je niet precies weet wat er in het hoofd van de cliënt omgaat is het lastig in te schatten hoe hij zal handelen.
Luister naar de oorzaak
Meestal ligt de aanleiding voor frustratieagressie in regels, afspraken, begrenzing of gedragscorrectie. De agressie kan gericht zijn tegen jou als persoon. Maar even goed krijg je de agressie over je heen omdat jij het systeem, de instelling, de regelgeving of de autoriteit vertegenwoordigt.
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Net zoals trillen een fysiek signaal van irritatie is, kunnen andere bewegingen ook indicatief zijn voor opkomende agressieve uitingen. Voorbeelden hiervan zijn het schudden met een vinger of het hoofd, het ballen van een vuist, of rusteloos schuifelen met een voet.
Agressie kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de agressor heel bewust iets van je gedaan wil krijgen. Ook drugs, alcohol of medicatie kunnen leiden tot agressie. Of het kan ontstaan vanuit een gevoel van onmacht, uit frustratie.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Kritiek op hun gedrag leidt in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon. Ze reageren in dit soort gevallen vaak met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.
Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk wordt hoger en je loopt rood aan. Dat alles gebeurt omdat je lichaam zich klaarmaakt om te gaan vechten. Woedende gevoelens hangen dus van nature samen met woedende gedragingen. Woede brengt ook een aantal typerende veranderingen in je gezichtsuitdrukking met zich mee.