Een stelregel is eigenlijk dat er een duimbreedte voor de grote teen nog vrij moet zijn. Deze ruimte heb je nodig als je in de heuvels of bergen naar beneden loopt. Niets vervelender dan met je tenen tegen de neus aankomen. Je loopt dan blaren en in het ergste geval blauwe teennagels.
Pasvorm van een wandelschoen
Want het allerbelangrijkste is dat de schoen comfortabel zit, dat er een 'match' is tussen schoen en voet. Uiteraard moet de lengtemaat van de schoen in orde zijn (voldoende ruimte voor de tenen), maar heel belangrijk is ook dat de leest van de schoen past bij de vorm van de voet.
Let op voldoende teenruimte
1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. Je voet kan dan namelijk tot wel 1 cm langer worden. Te veel teenruimte zal er echter voor zorgen dat je gaat schuiven in je schoenen en dat kan op den duur voor problemen zorgen.
Wandelschoenen inlopen is belangrijk
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
Tip 1: Goed passende en ingelopen wandelschoenen
Blaren ontstaan vooral door wrijving, dus het is van belang dat je voeten zo min mogelijk schuiven. Vermijd daarom te ruime schoenen. Tegelijkertijd moet je enige ruimte overhouden voor je tenen, want te krappe schoenen veroorzaken ook blaren.
Zorg ervoor dat je schoen passend zit aan de hiel. Wanneer je hiel omhoog komt tijdens het lopen, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De schoen is namelijk te groot. Pas je schoenen op de manier zoals je hem thuis ook gaat dragen, bijvoorbeeld met een pantykousje, sok of een blote voet.
Draag een dikke sok, of twee, en neem de ruimte weg in de schoen. Is jouw schoen echt veel te groot? Kies er dan voor om zowel jouw schoen te verkleinen met een inlegzool en de voeten te vergroten met dikke sokken. Door tip twee en drie te combineren zou jij de schoenen tot één hele schoenmaat moeten kunnen verkleinen.
Trek een paar dikke sokken aan in je nieuwe schoenen en föhn vervolgens je schoenen op de plekken waar ze knellen. Door de warmte zet de schoen een beetje uit, précies op de plekken waar het zeer doet. Zorg ervoor dat je na het föhnen de schoenen nog een tijdje aanhoudt totdat het leer of de stof is afgekoeld.
Een stelregel is eigenlijk dat er een duimbreedte voor de grote teen nog vrij moet zijn. Deze ruimte heb je nodig als je in de heuvels of bergen naar beneden loopt. Niets vervelender dan met je tenen tegen de neus aankomen. Je loopt dan blaren en in het ergste geval blauwe teennagels.
Meindl valt net wat breder. Voor wandelaars die kortere afstanden lopen of juist van een wat zachtere wandelschoen houden, adviseer ik al snel het merk Lowa. Meindl is zeer geschikt voor langere afstanden, mensen die wat zwaarder zijn of voor mensen die in licht gebergte wandelen.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Door ze eerst binnen te dragen, voorkom je dat ze vies worden. Je kunt de schoenen (afhankelijk voor de voorwaarden die gelden bij de winkel waar je ze hebt gekocht) dan nog terugbrengen. Controleer voordat je wandelschoenen koopt daarom altijd eerst even of de winkel een mogelijkheid biedt om de schoenen om te ruilen.
Zorg ervoor dat de veters bij de wreef (de bovenkant van je voet) goed strak zitten, maar niet knellen. Je mag er net geen vinger meer onder kunnen steken. Sla daarna de veters kruislings over elkaar heen en haak ze achter het eerstvolgende haakje. Ga van bovenlangs het haakje naar onderen, dit houdt de veters strak.
Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning. Zorg er in ieder geval voor dat de demping en verstevigingen van je schoenen passen bij je voettype'.
Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren.
Breedte schoen
In de breedte mogen de tenen en de bal van de voet niet buiten de binnenzool vallen. Ook mogen de tenen de bovenkant van de schoen niet raken. Het kan zijn dat je schoenen moet aanschaffen in een bepaalde wijdtemaat. Met de wijdtemaat wordt aangegeven hoe smal of breed een schoen is.
Maar ook de Xsensible en Xsensible Stretchwalker collectie, de zachte schoenen van Joya en de Finncomfort Stretch modellen. Deze modellen van Finn Comfort zijn speciaal ontworpen voor mensen met gevoelige voeten. Ze bieden extra ruimte bij de voorvoet en zijn gemaakt van superzacht leer.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
Ga naar een gespecialiseerde winkel om je nieuwe wandelschoenen te kopen. Daar zit kennis. Ze hebben een ruim assortiment en helpen je met de juiste schoen te vinden. Een wandelschoen moet je echt passen.
Wrijving/beweging – Het dragen van te krappe of te wijde schoenen kan resulteren in de vorming van blaren. Denk eens aan hoeveel stappen je per dag zet en hoeveel wrijving dit kan veroorzaken op een klein stukje van je huid. Vochtbalans – Er zitten meer zweetklieren op je voeten dan waar dan ook op je lichaam.