Kan bloed plassen onschuldig zijn?

Bloed in de urine kan komen door een aandoening aan de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis of de prostaat). De oorzaak kan onschuldig zijn (bijvoorbeeld een blaasontsteking) of ernstiger (zoals kanker). De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over de oorzaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op flevoziekenhuis.nl

Is het erg als je bloed plast?

Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat). Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alrijne.nl

Waar kan bloed in urine op duiden?

De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Hoe komt het dat je bloed plast?

Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen. Uitsluiten van een kwaadaardige aandoening is altijd raadzaam, ook als het bloedverlies eenmalig of sterk wisselend is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ysl.nl

Wat is pijnloze hematurie?

Hematurie kan als geïsoleerd symptoom voorkomen of in combinatie met pijn (nierstenen) of mictieklachten. Bij een urinewegontsteking kan hematurie optreden. Pijnloze hematurie is vaak een toevalsbevinding. Er zijn geen klachten en de (huis)arts wordt niet geraadpleegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op afsprakenhuisartsenspecialist.nl

Blaasontsteking - Oorzaak en behandeling

23 gerelateerde vragen gevonden

Is bloed in de urine gevaarlijk?

Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mmc.nl

Wat doet een uroloog bij bloed in urine?

De uroloog verricht onderzoek waarbij de gehele urinewegen worden onderzocht. Uw urine wordt opnieuw onderzocht en er vindt lichamelijk onderzoek plaats. In het algemeen wordt er beeldvorming verricht van de nieren en urineleiders en wordt de blaas, prostaat en plasbuis onderzocht met behulp van een blaasonderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mmc.nl

Welke medicijnen veroorzaken bloed in urine?

Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeroenboschziekenhuis.nl

Wat zijn de symptomen van urineweginfectie?

Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mmc.nl

Is donkere urine gevaarlijk?

Donkergele urine

Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten. Als je weinig gedronken of veel getranspireerd hebt, is het vochtpercentage in je urine laag. Hierdoor kan je urine donkerder van kleur zijn dan normaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Hoe ziet bloed plassen eruit?

Macroscopische hematurie. Hierbij is de urine roze, rood of donkerbruin. Er kunnen bloedklontertjes in de urine zitten. De hoeveelheid bloed in de urine zegt niet altijd iets over de ernst van het onderliggende probleem.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcg.nl

Wat zijn de oorzaken van hematurie?

De meest voorkomende oorzaken zijn:
  • blaasontsteking.
  • nierbekkenontsteking.
  • goedaardige vergroting van de prostaat.
  • nierstenen, urineleiderstenen of blaasstenen.
  • kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker.
  • gevolgen van een ongeval.
  • nierziekten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeroenboschziekenhuis.nl

Kan een blaastumor bloeden?

Symptomen van blaaskanker kunnen zijn: bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mmc.nl

Hoe merk je dat je een nierbekkenontsteking hebt?

Bij nierbekkenontsteking heeft u 1 of meer van deze klachten: koorts, koude rillingen. ziek gevoel of misselijkheid. pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kun je aan urine zien of je nierbekkenontsteking hebt?

Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek. Nierbekkenontsteking wordt behandeld met een antibioticakuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Wat kunnen ze zien in je urine?

In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zgt.nl

Hoe lang bloed in urine na niersteen?

Er kan een beetje bloed in uw plas zitten als er een steen in de urinewegen zit. Dit is bij onderzoek van de urine te zien. Soms is uw plas dan ook roze van kleur. Na enkele dagen zijn de klachten bijna altijd over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kun je bij een blaasontsteking bloed verliezen?

Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe kun je nierstenen ontdekken?

Bij verdenking op een niersteen op basis van de kenmerkende klachten, wordt de diagnose bevestigd door het spontaan uitplassen van een steen (bewaar deze, dan kan de steen onderzocht worden) of door middel van radiologisch onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Hoe ontstaan bloedstolsels in de urine?

Tamponade van de urineblaas betekent dat de blaas gevuld is met bloedstolsels die de urineafvoer belemmeren. De stolsels zijn afkomstig van een bloeding ten gevolge van een ingreep in de blaas, bijv. het verwijderen van een tumor of de prostaat, het plaatsen van een sonde of een punctie van de blaas.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Is het erg als je plas stinkt?

Als u niet genoeg water drinkt, wordt urine meer geconcentreerd – dit is terug te zien in de kleur en geur. Als urine donker van kleur is met een sterke geur, kan dit wijzen op uitdroging. Sterk geconcentreerde urine, veroorzaakt door een lage vochtinname, ruikt vaak sterk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tena.nl

Welke kleur heeft urine wanneer je een leveraandoening hebt?

Donkerbruine plas

Donkerbruine urine kan ook worden veroorzaakt door een aandoening genaamd porfyrie, waarbij een ophoping van de natuurlijke chemicaliën in de bloedbaan ontstaat. Donkerbruine urine kan ook wijzen op een leveraandoening, waardoor er gal in de urine terecht kan komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op smartvitaal.nl

Hoe vaak moet je plassen op een dag?

Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mmc.nl

Is om de 2 uur plassen normaal?

Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hulpmiddelonline.nl

Is veel plassen goed voor de nieren?

De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Populaire vragen