Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Door de stimulerende werking van de sauna op de stofwisseling worden afvalstoffen sneller door het lichaam afgevoerd. Dit heeft weer een algemeen beter functioneren van het lichaam tot gevolg, waardoor de sauna een goede aanvulling is op een programma om gewicht te verliezen.
Tijdens een saunabezoek verlies je gewicht door overmatig te zweten. Saunagangers die vaker een sauna bezoeken, blijken wel tot 1,5 of zelfs 2 kilo lichter te zijn na de sauna. Dit gewichtsverlies is jammer genoeg maar tijdelijk, want na weer genoeg te drinken, blijkt dit verlies alweer aangevuld.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
De ideale sauna temperatuur ligt zo rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die prima te verdragen is, als de luchtvochtigheid laag is. In een droge sauna ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.
Qua energie verbruik is de sauna vergelijkbaar met sporten. Toch zal je geen extra calorieën verbranden en zal sauna bezoek je niet de ademhalingscapaciteit verbeteren, uithoudingsvermogen of extra spierkracht geven.
In de hitte van een sauna moet het lichaam de warmte via de huid afvoeren. Om dit mogelijk te maken, verwijden de vaten onder de huid zich en moeten de bovenste huidlagen beter doorbloed worden. Om de bloeddruk ondanks de verwijde vaten op peil te houden, gaat de hartslag in de sauna met ongeveer 50% omhoog.
Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen.
De beste manier om na de sauna weer af te koelen, is door eerst buitenlucht in te ademen en daarna een koude douche te nemen. De beste volgorde om je lichaam af te koelen? Begin met de benen, ga daarna naar de armen, rug en borst, en eindig bij je hoofd.
Wat mag je niet meenemen naar een sauna? Een dagje sauna is vooral ontspanning én offline zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich ontspannen voelt en zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar privacy. Daarom moeten camera's, tablets en mobiele telefoons in je kluisje blijven.
We raden je aan om niet langer dan 15 minuten in de sauna te blijven. Dat kun je het best in de gaten houden door middel van de zandlopers die aan de muur hangen. Je hoeft het kwartier natuurlijk niet uit te zitten. Je kunt de sauna verlaten zodra de hitte niet meer prettig aanvoelt.
KLAFS Wellness FAQ
Als de aanval al een feit is, helpt de sauna niet. Let op de signalen van uw lichaam. Als er sprake is van pijn veroorzaakt door spanningshoofdpijn of migraine, kan een tijdig bezoek aan de sauna verlichting bieden, maar er bestaat ook een kans dat de pijn juist heviger wordt.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Meestal is het bezoeken van de sauna geen probleem als je een hoge bloeddruk hebt. Alleen bij een heel erg hoge bloeddruk of als je (eerder) ernstige hartklachten hebt gehad, wordt saunabezoek afgeraden. Het beste is om bij twijfel advies aan je arts te vragen.
Een dagje sauna is een goede 'oefening' voor de bloedvaten. Het steeds opwarmen en steeds weer afkoelen van uw lichaam heeft direct effect op uw bloedvaten. Bij het opwarmen in de sauna cabine verwijden bloedvaten en zakt dus uw bloeddruk. Bij het weer afkoelen vernauwen bloedvaten en stijgt dus uw bloeddruk.