In Oekraïne staat er 's morgens een goed ontbijtbuffet voor u klaar. Meestal krijgt u een warm gerecht, zoals pannenkoeken met een hartige vulling of zure room. Ook tijdens de lunch en het diner wordt er warm gegeten. Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten.
Borsjt - lekker met lookbroodjes
Dit gerecht komt voor in vele kleuren rood, afhankelijk van de gebruikte bietensoort. Heerlijk op smaak gebracht met zure room of yoghurt, wordt borsjt meestal geserveerd met lookbroodjes. Oekraïners hebben ook een speciale voorjaarsborsjt die groen is.
Borsjtsj, vareniki en kisselpudding. Deze drie typisch Oekraïense gerechten krijgen Ossenaren voorgeschoteld in het tweedaagse pop-up restaurant 't Hof.
Verse groenten is er in de vorm van tomaten en komkommers, maar dan alleen in de zomerperiode. De rest van het jaar zijn er weinig verse groeten, maar wordt er ingemaakte groente gegeten. Je moet er wel van houden…. Kool is wel iets wat het hele jaar door gegeten wordt.
De nationale drank in de Oekraïne is Wodka, dat vaak door veel particulieren in allerlei variaties wordt gestookt uit aardappelen of graan. De consumptie van de Wodka lijdt tot veel verslaving onder de bevolking.
Door de oorlog in Oekraïne is de aanvoer van (onder meer) maïs sterk verstoord. Hierdoor stijgen de voerkosten in de Nederlandse varkenshouderij en pluimveesector. Nederland is voor zijn veevoer sterk afhankelijk van de import uit Oekraïne. Door de oorlog staat ook de beschikbaarheid van maïs onder druk.
Oekraïne levert zowat van alles aan de EU: het is een van de belangrijkste uitvoerders van granen waaronder tarwe, soja, maïs, plantaardige olie maar ook ertsen zoals ijzer, staalproducten en afgewerkte producten zoals machines.
Reisinformatie Oekraïne
Oekraïne is een land van cultuur, zon, wijn en een gemoedelijke bevolking. De befaamde steppegebieden behoren toe aan de trotse Kozakken en de steden bezitten prachtige kunsthistorische schatten.
De levensomstandigheden in Oekraïne zijn niet vergelijkbaar met die in Nederland. Als gevolg van de trek naar de steden woont bijna zeventig procent van die Oekraïense kinderen nu in een stad. Er zijn grote verschillen tussen het leven in de stad en op het platteland.
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Maar het grootste verschil tussen Oekraïens en Russisch is de uitspraak. Een van de meest opvallende verschillen tussen de twee talen is de manier waarop de Oudrussische /ě/ zich heeft ontwikkeld. In het Oekraïens is dit een /i/ geworden, terwijl het in het Russisch een /o/ en /e/ is geworden.
Oekraïens is een van de twaalf Slavische talen en heeft veel overeenkomsten met het Pools, het Witrussisch en het Russisch. De Oekraïense taal lijkt misschien moeilijk. Je herkent maar weinig woorden en het Cyrillische schrift is beslist even wennen. Maar met de taalcursus Oekraïens voelt het toch al snel vertrouwd.
Een kilo brood kost nu gemiddeld 2,71 euro, maar dat kan een bedrag van boven de vijf euro worden. Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij zegt in het Parool: “In de grote industriële bakkerijen liggen de inkoopprijzen grotendeels vast, op enkele dubbeltjes per kilo brood.
Hoeveel leefgeld ontvangen vluchtelingen uit Oekraïne? Alle vluchtelingen krijgen geld voor kleding en persoonlijke uitgaven. Vluchtelingen krijgen alleen geld voor eten als ze geen maaltijden krijgen in een opvanglocatie van de gemeente. Kleine gezinnen krijgen per persoon meer eetgeld dan grote gezinnen.
Het westen van Oekraïne is veilig en ook in de hoofdstad Kiev is het goed te doen. Zo lijkt het misschien vanuit Nederland. In werkelijkheid kan de situatie ook buiten de zwaarbevochte Donbasregio soms uitermate stressvol zijn.
Het conflict ontstond in het voorjaar van 2014, nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari was afgezet tijdens de Revolutie van de Waardigheid in Kiev, die volgde op de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de annexatie van de Krim door Rusland.
Het gemiddelde brutoloon in de Oekraïne is 300 euro in de maand. Het Nederlands minimumloon is 1725 euro. Niet dat elke Oekraïner voor het minimumloon aan de slag wil, maar we moeten ook geen illusies hebben.
Oekraïne is overwegend christelijk. In 988 bekeerde vorst Vladimir de Grote zich tot het christendom. 76,5% van de bevolking behoort tot de Oosters-orthodoxe kerken. Zij zijn verdeeld over het patriarchaat van Kiev (50,4% van de totale bevolking) en het Patriarchaat van Moskou (26,1% van de totale bevolking).
Ruwe zonnebloemolie en maïs zijn voor Nederland de belangrijkste producten uit Oekraïne. De invoerwaarde van deze twee producten was in 2021 ongeveer even groot en bij elkaar opgeteld 52,5 procent van de totale invoer uit Oekraïne. Kool- en raapzaad zijn goed voor 17 procent van de invoerwaarde.
1. Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.
Naftohaz (Oekraïens: Нефтегаз/Нафтогаз України; olie en gas van Oekraïne; Russisch: Нефтегаз/Нафтогаз Украины) of Naftohaz van Oekraïne is de Oekraïense staats-energiemaatschappij (aardolie en aardgas) en eigenaar van het grootste pijpleidingennetwerk voor het vervoer van aardgas ter wereld.
Nederland leverde inmiddels voor € 2,1 miljard aan militaire steun aan Oekraïne (stand 3 oktober 2023). De steun bestaat uit: Directe levering: vanuit de eigen militaire voorraden is voor een waarde van € 993 miljoen aan materieel geleverd aan Oekraïne.
Er zal in 2023 meer dan 100 miljard dollar uitgegeven worden aan militaire activiteiten, met name vanwege de oorlog in Oekraïne. Door de stijging geeft Rusland straks een derde van het totale budget van het land uit aan haar defensie.