Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Volgens Gezondheidsnet zijn eierkoeken helemaal niet gezond, omdat ze voor een groot deel uit koolhydraten (suikers) bestaan en van witte bloem gemaakt worden. "Een eierkoek bevat dus eigenlijk helemaal niets gezonds. Dat een eierkoek weinig vet bevat, maakt de koek dus niet per definitie gezond."
Het bevat weliswaar meer calorieën dan eiwitten en koolhydraten, maar dat maakt het zeker niet ongezond. Alleen het lage vetgehalte is dus geen reden om eierkoeken gezond te noemen.
Hoeveelheid eiwit in eierkoek:
4,5 gram.
Eierkoeken bevatten per stuk van 50 gram zo'n 155 kcal. Ze zijn vooral rijk aan koolhydraten. Eén stuk bevat 33,4 gram koolhydraten waarvan 19,4 gram suiker. Eierkoeken zijn arm aan vet (0,7 gram) en bevatten zo'n 3,4 gram eiwit per stuk.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Eierkoek, crackers en fruit
Eierkoeken en krentebollen kunnen prima gegeten worden bij het ontbij. Ik heb er bij dit ontbijtje boter en jam op en eet er nog wat fruit en twee crackertjes met kaas bij.
Eet u de eierkoek eens met roomboter. Als u van zoet houd,kun je daarover een laagje bruine basterdsuiker strooien. Heel smakelijk wordt deze eierkoek als ie even wordt opgewarmd in de oven of de magnetron. Ook met broodbeleg is de eierkoek uitstekend te combineren.
Gezondheid
Time Out Granenbiscuit naturel pocketsize is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Time Out Granenbiscuit naturel pocketsize kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers. Wanneer men een plak ontbijtkoek eet, stijgt de bloedsuikerspiegel snel.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
In eierkoeken wordt het rijsmiddel ammoniumcarbonaat gebruikt. Ook in zelfrijzend bakmeel is deze stof aanwezig. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken, vertelt Startpagina ons.
Bepaalde symbolen die vruchtbaarheid voorstellen zijn jonge dieren, zoals kuikens, en eieren. Men maakte dan ook ter ere van Pasen veel verschillende gerechten die met deze symbolen te maken hebben. Zo maakte men paasbroden in de vorm van bepaalde dieren, schuimeieren en ook eierkoeken.
Daarentegen is het suikergehalte ook vrij hoog. Eierkoeken zijn luchtige, ronde en goudgele koeken die worden gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, water, een beetje zout, citroenrasp en ammonium. Dit laatste bestanddeel maakt de eierkoek groot en luchtig. Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren.