De toga komt niet alleen voor in de advocatuur. Het is binnen de rechterlijke macht een veelvoorkomend kledingstuk. Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga. De toga's lijken hetzelfde maar dat zijn ze niet.
Rechters, officieren van justitie, de griffiers en advocaten dragen in de rechtszaal ieder een toga met witte bef tijdens een rechtszitting. Dat is hoofdzakelijk te danken aan Napoleon, die in zijn wetten en decreten minutieus voorschreef, hoe de rechterlijke ambtenaren en advocaten zich dienden te kleden.
Rechters dragen bij de behandeling van de meeste zaken een toga. Dat is een lange zwarte jas met een witte bef. Rechters dragen een toga om duidelijk te maken dat zij niet als privépersoon beslissingen nemen, maar als vertegenwoordigers van het recht.
Soms wordt daar klittenband voor gebruikt. Een toga is een kenmerk van de rechter of advocaat. Vroeger waren de toga's maar tot de knie, en werd een rechter of advocaat verplicht een zwarte broek onder hun toga te dragen. In de jaren zestig is de maat veranderd en nu is de toga tot bijna op de grond.
Hoe ziet een toga eruit? 'De toga is een lange wijde mantel met een staande kraag ter hoogte van ongeveer 4 centimeter, (…) De toga is geheel gemaakt van zwarte stof, neerhangende tot ongeveer 10 centimeter boven de grond, (…) een en ander in overeenstemming met de bij dit Reglement gevoegde afbeeldingen.
Toga: rechter is onpartijdig
Rechters, officieren van justitie en advocaten dragen tijdens de rechtszitting een zwarte toga en een witte bef. De toga heeft een symbolische betekenis: advocaten, officieren en rechters zitten er niet als privépersoon met privémeningen, maar ze zijn in functie. De rechter is onpartijdig.
De toga komt niet alleen voor in de advocatuur. Het is binnen de rechterlijke macht een veelvoorkomend kledingstuk. Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga.
De pruik en de toga van rechters
Ze hebben beide dezelfde functie: alle persoonlijke kenmerken van de rechter wegwerken. De attributen zijn een middel om de rechter 'neutraal' te maken.
De prijzen beginnen bij € 610,- Een aparte voering (met bijzondere prints of bloemen) kost vanaf € 15,00 extra. Verder is het inborduren van uw naam in uw toga bij de prijs inbegrepen. De levertijd is ongeveer 4 weken.
toga; ornaat; ambtskleden; robe; ambtsgewaad; ambtskleed.
De rechters, de griffier, het Openbaar Ministerie en de advocaten dragen op de terechtzitting een zwarte toga. Nadat de rechtbank heeft plaatsgenomen, opent de voorzitter de zitting.
De perfecte Rechtbank outfit
Enkele geschikte voorbeelden zijn: een zakelijke jurk, mantelpakje, een nette bloes op een pantalon of rok tot op of over de knie, met een colbert. Verder zijn hakken, pumps, ballerina's of nette laarzen geschikte schoenen om te dragen. Zorg er wel voor dat deze schoon en gepoetst zijn.
Je respectvol gedragen is een belangrijk onderdeel van de etiquette in een rechtbank. Mannen kunnen het best een pak of een jasje met een overhemd dragen. Vrouwen kunnen het best een nette jurk, rok of pantalon met blouse dragen. Slippers, te hoge hakken en sportschoenen kun je beter niet dragen tijdens een zitting.
Een bef (van het Frans bavette = morsslab) is een ornament van de beroepskledij, dat gedragen wordt door de magistratuur, de advocatuur en de clerus. Het gaat hier om een platte kraag, reeds in de 17e eeuw bekend.
Togakopen.nl is dé togawinkel voor een betaalbare, handgemaakte advocatentoga en toga's voor trouwambtenaren. Deze zijn verkrijgbaar in maat S, M, L en XL, zowel voor dames als heren. Een advocatentoga die u kunt kopen via onze online togawinkel, voldoet aan alle professionele eisen en het Togabesluit.
Elke toga wordt in ons atelier aangemeten en gepast. We hanteren een prijs van 750 euro inclusief btw met alles erop en eraan. Wil je bijvoorbeeld een luxere voering of een biologische stof dan komen er wat tientjes bij. '
“De toga die de advocaten dragen is van zwarte wollen stof, vooraan gesloten, met wijde mouwen en een witte geplooide bef. Hierop ligt, op de linkerschouder, de schouderversiering, een stuk in het midden gefronselde zwarte wollen stof, aan de uiteinden geboord met witte pels, die op de borst en de rug neerhangt.
Klassieke unisex-toga, achterlangs
Neem één hoek van het laken en drapeer deze van achter naar voor over je linkerschouder. Aan de voorkant moet het laken tot aan je middel komen. Wikkel om je bovenlichaam. Pak de lange kant van het laken en wikkel deze van achteren onder je rechterarm door volledig om je bovenlichaam.
De pruik fungeert als symbool van het ambt, vindt men in het Verenigd Koninkrijk. Het dragen van pruiken zou zorgen voor een zekere mate van anonimiteit en bood daarmee bescherming aan de drager. Het dragen van een pruik in de rechtszaal is bovendien traditie.
Vroeger was de rechtspraak de taak van de oudsten in de gemeenschap, de grijsaards. Zij hebben de wijsheid en levenservaring die daarvoor nodig is. Rechters en advocaten in Engeland laten met een pruik zien dat zij ook wijs zijn (en dus omdat het de taak van de oudsten was is de pruik grijs).
In officiële processtukken, zoals pleitnota's, spreken we de rechter aan met zijn officiële titel. Dat is 'Edelachtbare'. Dat is de aanspreektitel voor rechters van de 'gewone' rechtbank. Ga je in een civiele zaak in hoger beroep, dan kom je bij het Gerechtshof.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
De formele aanspreekvorm voor de rechter is 'edelachtbare', maar ook rechters vinden dit vaak wat overdreven formeel. U kunt de rechter aanspreken met 'u' en 'meneer of mevrouw de rechter', dat is beleefd genoeg. Soms heeft de rechter ook nog specifieke juridische vragen aan uw advocaat.
De wettelijke leeftijdsgrens van 70 jaar voor ontslag van rechterlijk ambtenaren is een passend en noodzakelijk middel om 2 legitieme doelen te behalen: het waarborgen van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het bevorderen van de doorstroming binnen de rechterlijke organisatie.