Ingrediënten: maïskorrel, palmolie, 2% zout.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Doe de maïs in de zak en vouw de bovenkant een paar keer dubbel. Zorg dat de zak dichtblijft tijdens het poffen. Zet de zak 2 a 3 minuten in de magnetron op 800 Watt. Als het poffen van de maïs een stuk minder is geworden ben je klaar.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Manieren om popcorn te maken
Vul de zak met 40 tot maximaal 80 gram pofmaïs en vouw de bovenkant van de zak twee keer om. Leg de zak op zijn zijkant in de magnetron en zet de magnetron circa 2 à 3 minuten aan op vol vermogen. Haal de zak eruit als er circa 1 tot 2 seconden tussen het poffen van de maïs zit.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is.
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Er zitten 154 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) popcorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'popcorn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bij popcorn is de kleinste maat bij de grootste bioscoopketen nog altijd 150 gram, wat gelijk staat aan 600 calorieën. Fors voor een tussendoortje. Een XL bak van 865 gram betekent 3200 calorieën! Wie een colaatje wil, moet minstens een halve liter nemen.
Lijstje met snacks om lekker te Netflixen. Natuurlijk niet de kant en klare popcorn die je in de winkels kunt vinden. Deze bevatten namelijk wel een hoop calorieën en koolhydraten en dat is nou net wat je niet kunt gebruiken. Maar je kan wel zelf popcorn maken om zo je calorie innamen flink te beperken.
Het is gemaakt van verschillende soorten maïs. Voor "ronde" popcorn wordt een ander soort maïs gebruikt dan voor de onregelmatige.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs). Popcorn wordt vaak geserveerd met gesmolten boter en suiker of zout.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.
Er zit 1,6 gram vet in 1 schaaltje (40 gram) popcorn, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Popcorn en Chardonnay
Warme, boterige popcorn past perfect bij de nootachtige smaak van Chardonnay. Door de popcorn komen de aromatische smaken van de wijn het best naar voren. Kies voor een Pinot Blanc voor de ultieme smaakexplosie.
Is er dan helemaal niks wat je kunt eten? Jawel hoor. Een medium bakje popcorn valt nog wel mee. Met 430 kcal voor de zoute variant en 460 kcal voor de zoete variant is hier nog prima rekening mee te houden gedurende de dag.
Popcorn in een pan is heel makkelijk hoor, gewoon losse maiskorrels (kun je in een zakje kopen, ik denk haast dat ze ook gewoon in zo'n magnetronpopcorn zakje zitten). Beetje olie goed warm laten worden in een pan, laagje maïs op de bodem strooien, deksel op de pan en wachten op het poffen!
De maïskorrels die nog niet gepoft zijn kunnen gewoon nog eens opgewarmd worden en zullen alsnog poffen. Popcorn maak je eenvoudig zelf in de magnetron met enkel een papieren zak. In slechts 2-3 minuten heb je deze gezonde snack op tafel staan. Plaats de pofmaïs in de papieren zak en plaats deze in de magnetron.
Zet de popcornmaïs in een grote magnetronbestendige schaal met deksel 3-4 minuten in de magnetron op 800 watt (10 minuten op 600 watt), totdat er ca. 5 seconden tussen elke 'pop' zit.