Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten (figuur 1). Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Ook was Eunice een langdurige storm. Nederland kreeg van 15.00 uur tot 2.00 uur 's nachts zeer zware windstoten te verduren.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Vandaag & morgen
Langs de kust staat er een matige noordoostenwind. Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind is zwak tot matig en waait uit het oosten.
Vooral voor weg- en vliegverkeer zijn windstoten hinderlijk of zelfs gevaarlijk. De wind waait vrijwel nooit met een constante snelheid of uit dezelfde richting. Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot.
In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan.
In de nacht en vroege ochtend van 1 april viel in grote delen van Nederland enige tijd sneeuw bij temperaturen rond of iets onder nul. Vooral in het westen en midden leidde dat tot een sneeuwlaag van 3-5 cm, die in de middag weer weg dooide bij temperaturen van 4 à 5 °C.
Door de opwarming van de aarde zal de lucht in Nederland meer waterdamp bevatten, ongeveer met 6-7 procent per graad opwarming. Dit geeft een toename van neerslag extremen. De mate waarin is echter afhankelijk van het type neerslag; extreme neerslag uit buien neemt mogelijk sneller toe dan die uit frontale zones.
14 vorstdagen, 15 warme dagen, 2 zomerse dagen
De lente telde in totaal veertien vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), vijftien warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en twee zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) tegen normaal respectievelijk twaalf, zeventien en vier.
Vandaag 80 jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 °C.
De gemiddelde temperatuur week in maart met 6,4 °C nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 6,5 °C. Lange tijd leek de maand te koud te eindigen, maar de warme dagen aan het eind van de maand lieten het gemiddelde flink oplopen.
Zonnig, droog en (zeer) zacht
Vanaf de 21e was het zonovergoten en bleef het op de meeste plaatsen droog tot en met 30 maart. Met een zwakke zuidoostelijke wind werd er geleidelijk zachtere lucht aangevoerd en stegen de middagtemperaturen naar 18-19°C. Op 22 maart kwam het zeer lokaal tot een warme dag (20°C of meer).
Bij windkracht 9 wagen alleen zwaluwen en eenden zich in de lucht en blijven insecten aan de grond. Vanaf windkracht 10 blijven alle vogels aan de grond.
Is de windsnelheid gemiddeld over 10 minuten ten minste 90 km/h dan wordt gesproken van zware storm, windkracht 10. Bij een gemiddelde snelheid van 103 km/h spreekt men van zeer zware storm, windkracht 11.
Wanneer storm
In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan.
De Britse Met Office en de Ierse Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van stormen die gevolgen hebben voor de samenleving. Sinds 2019 neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband. De eerste storm in Nederland die een naam kreeg was Ciara. Storm Ciara trok 9 februari 2020 over ons land.
Effect storm
Een storm leidt tot schade aan dakpannen en schoorsteenkappen en veroorzaakt lichte schade in de bossen. Tijdens een storm wagen alleen zwaluwen en eenden zich nog in de lucht. Alle insecten blijven aan de grond. Op zee zijn hoge golven te zien met zware schuimstrepen en rollers.
Orkaankracht 12
Het ontwricht de samenleving en is zeker boven land ronduit verwoestend. De meeste schade hangt echter samen met de windstoten die zich bij een storm voordoen. De windsnelheid ligt in korte windvlagen in het algemeen enkele tientallen kilometers per uur hoger dan de gemiddelden.
Er zijn geen inreisregels voor mensen die reizen binnen de EU/Schengen. Ook niet voor inwoners van landen die meedoen met de EU-inreisregels. Voor reizigers die wonen buiten de EU/Schengen geldt het EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen.
De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's in het land vergelijkbaar zijn met Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
Het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Er zijn grote risico's in de rode gebieden. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Er gelden geen inreisvoorwaarden door corona om naar Portugal te reizen. Meer informatie over de coronamaatregelen in Portugal vindt u op de website Visit Portugal (informatie in het Engels).
De kleurcode van het reisadvies voor Duitsland is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
Iedereen vanaf 12 jaar moet kunnen aantonen: dat je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of; dat je bent hersteld van corona, of; dat je met een PCR-test (maximaal 72 uur oud) of met een antigeentest (maximaal 48 uur oud) negatief op corona bent getest.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.